TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

   

Telangana SCERT 8th Class English Guide Telangana State Unit 3C The Garden Within (Poem) Textbook Questions and Answers.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

There is a garden
in my heart
where beauty grows
in fits and starts.

Where smiles are petals
from the flowers
bestowed by others
from their bowers

Nutritious hope
reaps seeds to feed
my spirit
for its every need

With gratitude
I’ll reach my goal
To touch the island
of my soul.

Questions And Answers:

Answer the following questions.

Question 1.
What is the central idea of the poem ?
Answer :
Spirituality is depicted in this poem. It assertains that every individual’s heart looks like a beautiful garden full of flowers and bowers with a nutritious hope. One should be positive in one’s outlook. A positive attitude and nutritious hope leads us towards success. Everything lies within us. If we are able to see, our soul will be a garden, which makes our life beautiful.

Question 2.
What features of the garden in the poet’s heart are mentioned in stanza 1 ?
Answer :
He says it is the garden where beauty grows in fits and starts. It is the garden where smiles look like petals.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 3.
What is the mood of the poet? Put a tick (✓) mark.
a. sad
b. hopeful
c. thankful
Answer:
(b) hopeful

Question 4.
Explain the word ‘gratitude’ in the poem.
Answer :
The word gratitude expresses the mood of the person to be thankful towards the people who help him in need. Being thankful towards others is gratitude. SIMILE, METAPHOR AND PERSONIFICATION :

Observe the following sentences.

1. Here and there over the grass stood beautiful flowers like stars.
In this sentence “flowers are compared to stars” such comparison using ‘like’ and ‘as’ is called ‘simile’.
e.g.: a. He roared like a lion.
b. Her face is as white as snow.

2. Life is a journey. Enjoy the ride.
In the above sentence the word ‘journey’ is used to describe/compare the word ‘life’. Such words are called ‘metaphor’. They are used to show that two things have same qualities. They make the description more powerful.
e.g.: a. Rudramadevi was a lioness in the battle.
b. Her home was a prison.

3. Spring has forgotten his garden.
Here, though ‘spring’ is a season, it is represented as a human being and given the qualities of forgetting etc. Such usage in literature is called ‘personification’.
e.g.: a. The stars danced playfully in the moonlit sky.
b. The snow covered up the grass with her great white cloak.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Project Work:

A Garden of Qualities:

The poem ‘The Garden Within’ talks about out spirit and goals. Our qualities are an important part of who we are. All of us, girls and boys, men and women, have all human qualities. Some are better developed than others. Here are a list of few qualities. Circle the ones you think are more developed in you. Make a similar table in your book. Talk to 5 family members and $\mathbf{5}$ friends. Ask each one to tick their qualities. If you happen to come across more qualities, add them to the list.
Ans.
I talked to five of our family members. They circled like this. (Here, one is shown)

i. Circled by my niece, Priyanka.
TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem) 1

ii. Circled by my friend, Tarun.
TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem) 2

Students can prepare like the above collecting information from relatives and friends.

The Garden Within (Poem) Summary in English

The poet says that there is a garden in his heart. In that garden, beauty grows [like plants grow in a garden]. Smiles are grown in that garden like petals of flowers. The smiles are signs of the respect given by others. [Whenever some one respects us, we keep a smiling face in return]. His spirit is fed with seeds of hope. It means he is always positive in thoughts. He says the goal is to touch the soul and he is confident to reach it with gratitude.

Glossary:

1. in fits and starts (phr) : in a sudden and irregular manner
2. bowers (n) : a pleasant place in the shade of tree
3. bestowed (v) : gave, showed respect
4. nutritious (adj) : good
5. reaps (n) : gives
6. gratitude (n) : thankfulness
7. petal (n) : a delicate coloured part of a flower
8. spirit (n) : inner feeling or mood
9. goal (n) : something that you hope to achieve

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Additional Meanings :

10. feed : to provide food
11. island : an area of land surrounded by water ; isolated thing
12. soul : inner mind = consciousness

Section – A : Reading Comprehension :

Read the following excerpt from ‘ The Selfish Giant – I’.

Tall Girl : Now we have nowhere to play.
Short Boy : We can play on the road.
Square Girl : But the road is very dusty.
Graceful Girl : And full of hard stones.
Round Boy : I don’t like it.
Graceful Girl : Let’s walk around the wall when our lessons are over. At least we can talk about the beautiful garden inside.
Tall Girl : How happy we were there!
Round Boy : He is a very selfish Giant.
(The Giant opens a door in the wall and shouts at the children.)
The Giant : AAAGH! My own garden is my own garden; any one can understand that, and I will allow nobody to play in it but myself. (The children scatter.)
Old Giant : Then the Spring came, and all over the country there were little blossoms and little birds. Only in my garden it was still Winter. The birds did not come to sing, and the trees forgot to blossom. The people who were pleased best were the Snow and the Frost.
Snow and Frost : Spring has forgotten this garden; so now we can live here all the year round!
Old Giant : The Snow covered up the grass with her great white cloak, and the Frost painted all the trees silver. Then they invited the North Wind to stay with them. When he came, he was wrapped in heavy furs. He roared all day about the garden and rejoiced in blowing the chimney-pots over.
North Wind : This is a delightful spot; we must ask the Hail to come on a visit.
Old Giant : So the old Hail came. Every day for three hours he rattled on the roof of the castle till he broke most of the slates, and then he ran round and round the garden as fast as he could go. He was dressed in grey, and his breath was like ice. I sat at the window and looked out at my cold white garden.

(Q. 1 – 5) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

Question 1.
Where did the children play ?
A) In their school garden
B) Outside The Giant’s garden
C) In The Giant’s castle
D) Inside The Giant’s garden
Answer:
D) Inside The Giant’s garden

Question 2.
The road was ……….
A) stony
B) susty
C) stony and dusty
D) stony or dusty
Answer:
C) stony and dusty

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 3.
When did the children feel very happy ?
A) When they were at home
B) When they were at school
C) When they played in the garden
D) When they played on the road
Answer:
C) When they played in the garden

Question 4.
What is the meaning of the word ‘scatter’ ?
A) collect
B) disperse
C) gather
D) divert
Answer:
B) disperse

Question 5.
Who lived in the garden all the year around ?
A) The Giant
B) Old Giant
C) Spring
D) Children
Answer:
D) Children

(Q.6-10) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 5 × 2 = 10 M

Question 6.
Why do you think children have been named as ‘tall girl’, ’round boy’, ‘square girl’ etc. ?
Answer:
The Giant described the children’s conversations. As the giant did not know their names, he gave them names depending on their physical appearances.

Question 7.
How can you say that The Giant is selfish ?
Answer:
The Giant did not want to share his garden with others. He always said ‘My garden’. He put up a board saying trespassers would be prosecuted. He also built a high wall around his garden in order to prevent the children from entering the garden. Thus, I can say that the Giant is selfish.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 8.
Explain the word ‘cloak’.
Answer:
The word ‘cloak’ means a type of coat that has no sleeves.

Question 9.
Why was it still winter in The Giant’s garden ?
Answer:
It was still winter in the Giant’s garden because he was very selfish. God punished him for his selfishness.

Question 10.
What did the North Wind do ?
Answer:
The North Wind roared all day about the garden and rejoiced in blowing the chimneypots over.

Read the following passage.

There is an incident which occurred at the examination during my first year at the high school, and which is worth recording. Mr. Giles, the Education Inspector, had come on a visit for inspection. He had set us five words to write as spelling exercise. One of the words was ‘kettle’. I had mis-spelt it. The teacher tried to prompt me with the point of his boot, but I would not be prompted. It was beyond me to see that he wanted me to copy the spelling from my neighbour’s slate, for I had thought that the teacher was there to supervise us against copying. The result that all the boys except myself were found to have spelt every word correctly. Only I had been stupid. They tried later to bring this stupidity home to me, but without effect. I never could learn the ‘art of copying’.

Yet the incident did not in the least diminish my respect for my teacher. I was, by nature, blind to the faults of elders. Later I came to know many other failings of this teacher, but my regard for him remained the same. For I had learnt to carry out the orders of elders, not to scan their actions.

(Q. 11 – 12) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 2 × 1 = 2 M

Question 11.
Who came to the high school on a visit for inspection ?
A) Neighbour
B) Teacher
C) Education officer
D) Gandhiji
Answer:
C) Education officer

Question 12.
Gandhiji had learnt …………
A) art of copying.
B) carrying out the orders of elders.
C) finding fault with the teacher
D) scanning the actions of elders
Answer:
B) carrying out the orders of elders.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Q. 13 – 16) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 4 × 2 = 8 M

Question 13.
Why did the copying incident not lessen Gandhiji’s respect for his teacher?
Answer:
The copying incident did not lessen Gandhiji’s respect for his teacher because he did not find fault with elders.

Question 14.
What did the teacher prompt Gandhiji to do?
Answer:
The teacher prompted Gandhiji to copy the spelling of the word ‘kettle’ from his neighbour’s slate.

Question 15.
What is your opinion about the art of copying?
Answer:
One should not encourage copying because one dollar earned is of more value than ten dollars found.

Question 16.
What do you learn as a student, from this account of Gandhiji’s school days?
Answer:
From this account of Gandhiji’s school days, as a student I learn two things – one is I should not learn the art of copying and the other is not to find fault with elders.

Section – B : Vocabulary & Grammar :

(Q. 17 – 21) Read the following passage focusing on the parts that are underlined and answer the questions given at the end. Write the answers in your booklet. 5 × 1 = 5 M

The king was surprising (17), and argued with the fisherman, but in the end (18) he said, ‘I promised to gave (19) you whatever you wanted, and I suppose (20) that I must keep my promise.’

After the king had hit him ten times, the fisherman jumped away and said, “That is enough for me. I promised the other ten to your minister.”

The king understood everything. He gave the minister the ten hits with the rod and removed him from the service (21).

Question 17.
Rewrite the underlined word with a suitable one.
A) surprise
B) surprised
C) surprises
D) surprisesed
Answer:
B) surprised

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 18.
The antonym of the underlined word is …………
A) late
B) last
C) beginning
D) final
Answer:
C) beginning

Question 19.
Replace the underlined word with a suitable word.
A) giving
B) gives
C) give
D) given
Answer:
C) give

Question 20.
The synonym of the underlined word is …………
A) think
B) support
C) sign
D) certainly
Answer:
A) think

Question 21.
Rewrite the underlined sentence using ‘not only but also’.
A) He gave the minister the ten hits with the rod not only removed him from the service.
B) He gave the minister the ten hits with the rod but also removed him from the service.
C) He not only gave the minister the ten hits with the rod but also removed him from service.
D) He gave the minister not only the ten hits with the rod but also removed him from the service.
Answer:
C) He not only gave the minister the ten hits with the rod but also removed him from service.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Q. 22 – 26) Complete the following passage choosing right words from those given below it. Each blank is numbered, and for each blank four choices (A), (B), (C) and (D) are given. Choose the correct answer from these choices and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

You have spent a day at the seaside. At the ………… (22) of the day, everyone tells you how ………… (23) darker you look. You are proud of your tan; it makes you ………… (24) healthy. However, studies have ………… (25) that too much sunlight can be damaging to your skin. Sunlight ………… (26) harmful rays known as ultraviolet rays.

Question 22.
A) ending
B) ends
C) end
D) ended
Answer:
C) end

Question 23.
A) many
B) much
C) most
D) more
Answer:
B) much

Question 24.
A) see
B) show
C) come
D) look
Answer:
D) look

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 25.
A) show
B) showed
C) shows
D) shown
Answer:
D) shown

Question 26.
A) consists
B) continue
C) contains
D) calculates
Answer:
C) contains

(Q. 27 – 31) Read the following passage. Five sentences are numbered. Each numbered sentence has an error. Find the error and write the correct sentences in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

(27) Every afternoon, when school was over, the childrens came and played with me. (28) But I never saw again the little boy which I loved. (29) 0h, I would like to seeing him again! (30) I’ve grown old or feeble, waiting. (31) I cannot play about with the children anymore, so I sit here in my armchair, and watch the children at their games, and admire his garden. I have many beautiful flowers, but the children are the most beautiful flowers of all.
Answer:
27. the children came
28. the little boy whom I loved
29. like to see him again
30. grown old and feeble
31. and admire my garden

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Section – C: Conventions of Writing :

(Q. 32) Read the following passage carefully and supply the punctuation marks (. , ? ” “) and capital letters, wherever necessary. Also correct the spelling of the underlined word. 5 M
Answer:
I won’t do it for anything in the world I thought when finally I was able to understand how their crazy system worked. “Not even if i knew that the best shot on earth was nearby, ready to fire a perfect bulet after the first two minutes”

Section – D : & Creative Writing

(Question – 33) :

A) Read the following poem. 12 M

Said the Duck to the kangaroo,
“Good gracious! How you hop!
Over the fields and water too,
As if you never would stop!
My life is a bore in this nasty pond,
And I long to go out in the world beyond!
I wish I could hop like you!”
Said the Duck to the kangaroo.
“Please give me a ride on your back!”
Said the Duck to the kangaroo.
“I would sit quite still, and say nothing but ‘Quack’,
The whole of the long day through!
And we’d go to the Dee and the Jelly Bo Lee,
Over the land, and over the sea;
Please take me a ride! O do!”
Said the Duck to the kangaroo.

Write a choreography script on the above poem.
While writing the choreography script, keep the following details.

  • Title
  • Theme
  • Instances of the theme
  • Locations
  • Characters involved
  • Sequence of actions

Answer:
TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem) 3

Sequence of actions :

Scene – 1

  • The chorustenters the stage and creates the visual image of the pond.
  • The Duck calls out to the kangaroo and admires him for hopping.
  • The Duck adds that its life in the pond is not at all interesting.
  • The Duck wished it could hop like the kangaroo.

Scene -2

  • The chorus enters the stage and creates the atmosphere of a forest with a small pond.
  • The Duck requests the kangaroo to allow him to ride on his back.
  • He promises that while he is on his back he will remain quiet and only say ‘quack’.
  • The Duck urges the kangaroo to carry him to beautiful places such as the Dee and the Jelly Bo Lee (These are imaginary beautiful places created by the poet).

(OR)

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

B) Chief Minister KCR and other VIPs offered prayers to the presiding deity of the Mahankali temple in Secunderabad. Now, write a news report about the visit of the VIPs.
Answer :

Bonalu Festival
(Our Bureau)

3rd August, 20XX, Hyderabad : Chief Minister K Chandrashekar Rao and a host of VIPs, including Union Ministers M. Venkaiah Naidu and Bandaru Dattatreya, visited the Mahankali temple in Secunderabad and offered prayers.

The Chief Minister, accompanied by his wife Shobha, visited the temple in the morning and offered silk clothes and special pujas to the presiding deity. KCR said that he had prayed to the goddess to shower blessings and help in the development of Telangana State and ensure property and health of the people. He prayed to the goddess to bless the state with adequate rains and crops. He said the blessings of the goddess would always be there for the people of the state.

On arrival at the temple, the temple committee members gave him a grand reception and at the end of the prayers, they offered “theertha prasadams” to him.

Earlier, Commercial Taxes Minister Talasani Srinivas Yadav presented silk clothes to the Goddess Mahankali on behalf of the state government. Yadav said the TRS government had declared Bonalu as the state festival last year and released adequate funds for the celebrations. He also said at the instance of the Chief Minister all the Ammavaru temples in Secunderabad were illuminated for the occasion.

Among other dignitaries, who visited temple, included state BJP President G. Kishen Reddy, Nizamabad MP Kavitha, Deputy Speaker Padma Devendar, Telangana Council Chairman K. Swamy Goud, Telangana political JAC Convenor Prof. Kodandaram, Srinivas Goud and others. The Endowments Department made elaborate arrangements for the Bonalu festival. The devotees started queuing up at the temple from 2o’ clock onwards. The police made elaborate security arrangements.

(Question – 34) :

A) Imagine that you are the captain of your school cricket team. An inter-school cricket tournament is going to be organised next week. Draft a notice inviting the players for the team selections. 8 M
Answer :

TAGORE TALENT SCHOOL
NOTICE

Dt : XX.XX.XXXX

TEAM SELECTIONS

It would be great pleasure to intimate the school cricket team that the Lions Club is organizing an inter-school cricket tournament next week. So all the players are instructed to gather at the school playground tomorrow at 4:00 p.m. The head coach will select the wellbalanced team. Practice sessions will start soon after the selections.
For further details, you may contact the head coach.
Sd/-
Vijay
VIJAY
(Captain)

(OR)

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

B) Suppose that your sister’s son is going to celebrate his birthday next week. Now, design an invitation card on this occasion.
Answer :
TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem) 4

Additional Exercises :

Section – A : Reading Comprehension

(Questions 1 – 10)

Exercise – 1

Read the excerpt from “The Selfish Giant – I”.
The Giant : It is your garden now, little children.
Old Giant : I took a great axe and knocked down the wall. And when the people were going to market at Twelve 0 ‘ clock they found me, yes me, playing with the children in the most beautiful garden they had ever seen. All day long we played, and in the evening the children came to bid me good-bye.
Tall Girl : Now we have somewhere to play.
Short Boy : This is much better than the road.
Square Girl : Yes, the road is so dusty, and the dust makes me sneeze.
Graceful Girl : And the grass is so much nicer than all those hard stones.
Round Boy : I like all the flowers.
Graceful Girl : And the trees.
Tall Girl : How happy we are all here! Thank you, Mr. Giant.
Round Boy : Yes, thank you. You are a very very nice Giant.
The Giant : But where is your little companion? The boy I put into the tree.
Graceful Girl : I don’t know.
Round Boy : He has gone away.
The Giant : You must tell him to be sure to come here tomorrow.
Tall Girl : I don’t know where he lives.
Square Girl : I have never seen him before.
The Giant : But I wanted to thank him. When he kissed me on the cheek I felt as though a great weight had been lifted from my heart.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Q. 1 – 5) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

Question 1.
“It is your garden, little children” is said by …………
A) Tall Girl
B) The Giant
C) Round Boy
D) Square Girl
Answer:
B) The Giant

Question 2.
When did the children leave the garden?
A) In the morning
B) During holidays
C) At twelve O clock
D) In the evening
Answer:
D) In the evening

Question 3.
What is better than the road ?
A) The school
B) The playground
C) The village
D) The garden
Answer:
D) The garden

Question 4.
Who do you think the little companion is ?
A) A little boy
B) God
C) The Giant
D) Angel
Answer:
B) God

Question 5.
What type of text is this passage ?
A) Choreography
B) Speech
C) Conversation
D) Play
Answer:
D) Play

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Q.6- 10) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 5 × 2 = 10 M

Question 6.
Who knocked down the wall? Why?
Answer:
The old Giant knocked down the wall in order to allow the children into the garden once again.

Question 7.
Why are the children happy in the garden?
Answer:
The children are happy in the garden because it is a very good and beautiful place for them to play.

Question 8.
Why did the children thank the old Giant?
Answer:
The children thanked the old Giant because he knocked down the wall and once again allowed the children to play in his garden.

Question 9.
How did the old Giant feel when the little boy kissed him?
Answer:
When the little boy kissed the old Giant on the cheek, he felt as though a great weight had been lifted from his heart.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 10.
What is the central theme of the play?
Answer:
The central theme of the play is that real happiness and joy comes from loving, caring and sharing. As long as a person is selfish, he cannot get true happiness. When we don’t share what we have with others, we feel lonely.

Exercise-2 

Read the excerpt from ‘The selfish Giant – II’.

Old Giant : I once owned a large, lovely garden, with soft green grass. Here and there over the grass stood beautiful flowers like stars, and there were twelve peach trees that in the springtime broke out into delicate blossoms of pink and pearl and in the autumn bore rich fruit. The birds sat on the trees and sang so sweetly that the children used to stop their games in order to listen to them…
Every afternoon, as they were coming from school, the children used to go and play in MY garden… but one day I came back.

I had been to visit my friend the Cornish ogre, and had stayed with him for seven years. After the seven years were over, I had said all that I had to say, and I determined to return to my own castle. When I arrived, I saw children playing in MY garden.
The Giant : What are you doing here? (The children run away.)
The Giant : My own garden is my own garden; any one can understand that, and I will allow nobody to play in it but myself.
(The old giant points out the younger giant working on a wall, putting up a sign and then listening at the wall.)

Old Giant : So I built a high wall all round and put up a notice-board: TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED

(1-5) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

Question 1.
In spring, plants …………
A) begin to grow
B) begin to destroy
C) begin to fall down
D) stop growing
Answer:
A) begin to grow

Question 2.
What sang the songs sweetly ?
A) Animals
B) Birds
C) Children
D) The Giant
Answer:
B) Birds

Question 3.
How long did the Giant stay with his friend?
A) For several years
B) For a short time
C) For seven years
D) For a very long time
Answer:
C) For seven years

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 4.
What kind of man was the Giant?
A) Kind
B) Selfish
C) Helpful
D) Caring
Answer:
B) Selfish

Question 5.
What type of text is the above passage ?
A) Interview
B) Speech
C) Drama
D) Skit
Answer:
C) Drama

(6 – 10) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 5 × 2 = 10 M

Question 6.
Describe the garden.
Answer:
The garden was large and lovely with soft green grass.

Question 7.
Why did the children run away?
Answer:
The children ran away because the Giant shouted at them asking what they were doing in the garden.

Question 8.
Why will ‘the Giant’ not allow anybody to play in the garden?
Answer:
‘The Giant’ will not allow anybody to play in the garden because he thought that it was his own garden. Moreover, he was selfish.

Question 9.
What was built all around the garden? Why?
Answer:
A high wall was built all around the garden in order to prevent the children from entering the garden.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 10.
Explain the line ‘TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED’.
Answer:
The line ‘TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED’ means persons who enter the premises without permission will be sued.

Exercise – 3
Read the poem from “The Garden Within”

There is a garden
in my heart
where beauty grows
in fits and starts.
Where smiles are petals
from the flowers
bestowed by others
from their bowers.

Nutritious hope
reaps seeds to feed
my spirit
for its every need.
With gratitude
I’ll reach my goal
To touch the island
of my soul.

– Celia Berrell

(1 – 5) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

Question 1.
What is in the poet’s heart ?
A) A hut
B) A garden
C) A flower
D) A tree
Answer:
B) A garden

Question 2.
The phrase ‘in fits and starts’ means
A) In a relaxed way
B) In a planned manner
C) In a better way
D) In a sudden and irregular manner
Answer:
D) In a sudden and irregular manner

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 3.
The poet compared human soul to …………
A) River
B) Sea
C) Island
D) Ocean
Answer:
C) Island

Question 4.
The word ‘bestowed’ means …………
A) helped
B) gave
C) saved
D) fought
Answer:
B) gave

Question 5.
The title of the poem suggests that …………
A) the result of our work depends on our spirit.
B) the result of our work does not depend on our spirit.
C) our spirit is less.
D) our aim is not high.
Answer:
A) the result of our work depends on our spirit.

(6-10) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 5 × 2 = 10 M

Question 6.
What is the central idea of the poem ?
Answer:
The central idea of the poem is that the heart can be like a beautiful garden if the person has purity of thought to live in peace and harmony.

Question 7.
What features of the garden in the poet’s heart are mentioned in stanza 1 ?
Answer:
The beauty of the garden is mentioned in stanza 1 .

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 8.
Explain the word ‘gratitude’ as used in the poem.
Answer:
Gratitude means the feeling of being grateful. The poet says that she is thankful for all that she has and it is this gratitude which will help her to reach her goal.

Question 9.
Pick out two pairs of rhyming words from the above poem.
Answer:
Two pairs of rhyming words from the above poem are : 1 . feed – need and 2. goal- soul

Question 10.
Why should we be grateful to others for their help ?
Answer:
We should be grateful to others for their help because it is a sign of culture to convey thanks to others for the help they have offered to us.

(Questions 11 – 16)

Exercise – 1

Read the following passage.

Mountaineering is now looked upon as the king of sports. But men have lived amongst the mountains since pre-historic times and in some parts of the world, as in the Andes and Himalayas, difficult mountain journeys have inevitably been part of their everyday life. However, some of the peaks were easily accessible from most of the cities of Europe. It is quite interesting that while modern mountaineers prefer difficult routes for the easiest ones, for the summit was the prize they all set their eyes.

In the risky sport of mountaineering the element of competition between either individuals or teams is totally absent. Rather one can say that the competition is between the team and the peaks themselves. The individuals making up a party must climb together as a team, for they depend upon one another for their safety.

(Q. 11- 12) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 2 × 1 = 2 M

Question 11.
People living in the Andes and Himalayas made mountain journeys …
A) as they lived in pre-historic time.
B) because of the challenge offered by the difficult journeys.
C) as it was a kind of sport.
D) because it was part of their day-to-day life.
Answer:
D) because it was part of their day-to-day life.

Question 12.
Mountaineering is different from other sports because the competition is between ….
A) Teams
B) Individuals
C) Teams and individuals
D) Teams and peaks
Answer :
D) Teams and peaks

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Q. 13 – 16) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 4 × 2 = 8 M

Question 13.
Why should mountaineers climb as a team ?
Answer:
Mountaineers should climb as a team because they have to rely on each other for safety.

Question 14.
According to the author, what is quite interesting ?
Answer:
According to the author, the interesting thing is that while modern mountaineers prefer difficult routes for the greater enjoyment of sport, the early climbers looked for the easiest ones, for the summit was the prize they all set their eyes.

Question 15.
Why do you think mountaineering is one of the risky sports ?
Answer:
In my view, mountaineering is one of the risky sports because even though every safety measure is taken by the mountaineer no safety is assured as anything may go wrong while scaling the mountain.

Question 16.
How is mountaineering treated now ?
Answer:
Now, mountaineering is treated as the king of sports.

Exercise – 2

Read the following poem.

I hear a sudden cry of pain!
There is a rabbit in a snare;
Now, I hear the cry again,
But I cannot tell you from where.
But I cannot tell you from where,
He is calling out for aid!
Crying on the frightened air,
Making everything afraid!

Making everything afraid,
Wrinkling up his little face,
As he cries again for aid;
And I cannot find the place!
And I cannot find the place
Where his paw is in the snare,
Little one! Oh, little one!
I am searching everywhere!
– James Stephens

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Q. 11- 12) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 2 × 1 = 2 M

Question 11.
‘A snare’ means …………
A) A well
B) A trap
C) A hill
D) A pin
Answer:
B) A trap

Question 12.
Who is the ‘little one’ referred to here?
A) A snare
B) The rabbit
C) The poet
D) Air
Answer:
B) The rabbit

(Q. 13 – 16) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 4 × 2 = 8 M

Question 13.
Why was the rabbit crying ?
Answer:
The rabbit was crying because it was caught in a trap.

Question 14.
What does the poet hear? What is his reaction ?
Answer:
The poet hears the sudden cry of pain made by the rabbit. He searches for the rabbit everywhere to rescue it.

Question 15.
How will you help the rabbit if you find its place?
Answer:
If I find the rabbit’s place, I will help it by opening the door of the trap.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 16.
Who is searching everywhere for whom ?
Answer:
The poet is searching everywhere for the rabbit.

Exercise -3

Observe the following advertisement.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem) 6

(Q. 11- 12) Now, answer the following questions. Each question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet.
2 × 1 = 2 M

Question 11.
According to the above advertisement, Geethanjali Junior College is located in …
A) Hyderabad
B) Delhi
C) Mysore
D) Nagarkurnool
Answer:
D) Nagarkurnool

Question 12.
What type of food is available in Geethanjali Junior College ?
A) Wonderful food
B) Delicious food
C) well-experienced food
D) Hot food
Answer:
B) Delicious food

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Q. 13 – 16) Answer the following questions in one or two sentences in your own words. 4 × 2 = 8 M

Question 13.
What courses are offered in Geethanjali Junior College ?
Answer:
Courses such as IIT – JEE, AIEEE \& EAMCET in MPC, EAMCET in BiPC and CA-CPT in MEC are offered in Geethanjali Junior College.

Question 14.
How is the environment in Geethanjali Junior College ?
Answer:
In Geethanjali Junior College, the environment is homely.

Question 15.
What type of college is Geethanjali Junior College ?
Answer:
Geethajali Junior College is a complete corporate junior college.

Question 16.
Whose success is the success of the college ?
Answer :
Students’ success is the success of the college.

Section – B : Vocabulary and Grammar

(Questions 17 – 21)

Read the following passage focusing on the parts that are underlined and answer the questions given at the end. Write the answers in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

Exercise – 1

There was a farmer in Africa who was happy but (17) content. He was happy (18) because he was content. He was content (19) because he was happy. One day a wise (20) man came to him and told him about the glory of diamonds and the power that goes along with them. The wise man said, “If you had a diamond the size of your thumb, you could have your own city. If you had a diamond the size of your fist, you could probably own your own country.” And then he went away. That night the farmer couldn’t (21) sleep.

Question 17.
Replace the underlined word with a suitable word.
A) or
B) unless
C) if
D) and
Answer:
D) and

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 18.
The antonym of the underlined word is …………
A) happier
B) joyful
C) unhappy
D) very happy
Answer:
C) unhappy

Question 19.
The synonym of the underlined word is ………
A) supported
B) satisfied
C) soft
D) sorry
Answer:
B) satisfied

Question 20.
The opposite of the underlined word is …….
A) miswise
B) diswise
C) irwise
D) unwise
Answer:
D) unwise

Question 21.
The full form of the underlined part is …………
A) could not
B) cannot
C) have not
D) had not
Answer:
A) could not

Exercise – 2

There he watched films (17). Film and (18) film. He liked the film ‘Bicycle Thieves (19). That kindled interest for (20) Young Ray in film-making. Slowly his interest led him to a world of creativity. That was the birth of a great film maker. And Ray become (21) a film maker.

Question 17.
The synonym of the underlined word is …………
A) images
B) creativity
C) movies
D) novels
Answer:
C) movies

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 18.
Replace the underlined with a suitable connector.
A) before
B) after
C) or
D) for
Answer:
B) after

Question 19.
The singular form of the underlined word is …………
A) thiev
B) thiefes
C) thief
D) theft
Answer:
C) thief

Question 20.
Replace the underlined word with a suitable preposition.
A) in
B) on
C) at
D) of
Answer:
A) in

Question 21.
Replace the underlined word with its correct form.
A) became
B) becomes
C) becoming
D) have become
Answer:
A) became

Exercise – 3

Do you know how the moment (17) got its name? The name (Chipko) came from a word meaning ’embrace (18)’. In the movement, the people of the village (19) hugged the trees and thus saved them by put (20) their bodies in the way of the contractors’ axes (21).

Question 17.
Replace the underlined word with the correct one.
A) moments
B) movement
C) movements
D) monument
Answer:
B) movement

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 18.
The synonym of the underlined word is ………
A) embraced
B) hug
C) dear
D) stared
Answer:
B) hug

Question 19.
Replace the underlined part with a single word.
A) peoples
B) villager
C) village head
D) villagers
Answer:
D) villagers

Question 20.
Rewrite the underlined word with its correct from.
A) putting
B) puts
C) keeping
D) keep
Answer:
A) putting

Question 21.
The singular form of the underlined word is …………
A) axis
B) axe
C) axeses
D) tool
Answer:
B) axe

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Questions 22 – 26)

Complete the following passages choosing the right words from those given below it. Each blank is numbered, and for each blank four choices (A), (B), (C) and (D) are given. Choose the correct answer from these choices and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

Exercise – 1

It was the time of the year for physical fitness tests again. The girls of Secondary 1B were lining up to ……….. (22) their height and weight measured.
“Kate, it’s your turn to ……….. (23) yourself,” Susie said.
“Let’s ……….. (24) she does not spoil the machine!” somebody shouted. There was a roar of laughter. Kate, ……….. (25) embarrassed, stepped onto the weighing machine.
“Sixty-two kilograms,” said Miss Murphy as she ……….. (26) Kate’s weight in the register.

Question 22.
A) has
B) had
C) having
D) have
Answer:
D) have

Question 23.
A) weight
B) weigh
C) weighs
D) weights
Answer:
B) weigh

Question 24.
A) feel
B) hoped
C) hope
D) imagine
Answer:
C) hope

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 25.
A) felt
B) feeling
C) falling
D) filling
Answer:
B) feeling

Question 26.
A) listed
B) recorded
C) removed
D) relaxed
Answer:
B) recorded

Exercise – 2

The skunk is a creature which you probably do not want to go ……….. (22). What makes this animal unpopular ……….. (23) the terrible odour it gives ……….. (24). The skunk has two scent glands under its tail. These glands ……….. (25) a smelly fluid called musk. When it meets an enemy, the skunk squirts ……….. (26) musk in a spray.

Question 22.
A) far
B) long
C) end
D) near
Answer :
D) near

Question 23.
A) is
B) was
C) are
D) were
Answer :
A) is

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 24.
A) of
B) off
C) on
d) in
Answer :
B) off

Question 25.
A) make
B) prepare
C) produce
D) absorb
Answer :
C) produce

Question 26.
A) out
B) in
C) sideways
D) everywhere
Answer :
A) out

Exercise – 3

In the beautiful country of Scotland, there is a lake called the Loch Ness. ………… (22) these peaceful surroundings, a sea monster known as the ‘Loch Ness Monster’ is ………… (23) to be living in the lake. This creature, affectionately ………… (24) as ‘Nessie’, has been reported to be seen by many people ………… (25) the lake. According to these ………… (26), Nessie looked like a dinosaur. It had a huge body, a small reptilian head and a long neck.

Question 22.
A) around
B) in
C) on
D) for
Answer :
B) in

Question 23.
A) say
B) said
C) says
D) saying
Answer :
B) said

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Question 24.
A) called
B) known
C) calling
D) know
Answer :
B) known

Question 25.
A) on
B) under
C) around
D) away
Answer :
C) around

Question 26.
A) sayings
B) reports
C) performances
D) explanations
Answer :
B) reports

(Questions 27-31)

Read the following passages. Five sentences are numbered. Each numbered sentence has an error. Find the error and write the correct sentences in your answer booklet. 5 × 1 = 5 M

Exercise – 1

(27) In every trees I could see a little child. (28) The trees was so glad to have the children back again that they had covered themselves with blossoms, and were waving their arms gently above the children’s heads. (29) The birds were flying about and twittering with delight, and the flowers were looking up through the green grass but laughing. (30) It was a loving scene, only in one corner it was still Winter. (31) It was the farthest corners of the garden, and in it was standing a little boy.
Answer :
27. In every tree
28. The trees were so glad
29. through the green grass and laughing
30. It was ajovely scene
31. It was the farthest corner of the garden

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Exercise – 2

Tall Girl : (27) Now we have somewhere to play.
Short Boy : (28) We can play in the road.
Square Girl : (29) But the road are very dusty.
Graceful Girl : And full of hard stones.
Round Boy : (30) I don’t liked it.
Graceful Girl : Let’s walk around the wall when our lessons are over. (31) At least they can talk about the beautiful garden inside.
Answer :
27. we have nowhere to play
28. on the road
29. the road is very dusty
30. I don’t like it
31. At least we can talk about

Exercise – 3

(27) What a marvelous sight is this! (28) In the farthest corner of the garden … an tree covered with lovely white blossoms. (29) Its branches are all golden, and silver fruit hangs down from them, and what are this? (30) Can it been? Oh! Can it be?
(31) He have come back! He has come back!
Answer :
27. What a marvelous sight this is
28. a tree covered with lovely white blossoms
29. What is this
30. Can it be
31. He has come back

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Exercise – 4

(27) There is a garden
In my heart
(28) when beauty grows
In fits and starts.
(29) Where smiles is petals
From the flowers
(30) Bestowed with others
(31) from his bowers.
Answer :
27. There is a garden
28. where beauty grows
29. Where smiles are petals
30. Bestowed by others
31. from their bowers

Exercise – 5

Old Giant : (27) So the old Hail come. (28) Every day of three hours he rattled on the roof of the castle till he broke most of the slates, and then ran round and round the garden as fast as he could go. (29) He is dressed in grey, and his breath was like ice. (30) I sat at the window and looked out at my cool white garden.

The Giant : I cannot understand why the Spring is so late in coming. (31) I hope there will be a change in the whether.
Answer :
27. So the old Hail came
28. Every day for three hours
29. He was dressed in grey
30. looked out at my cold white garden
31. there will be a change in the weather

Scetion – C: Conventions of Writing

(Question 32)

Read the following passage carefully and supply the punctuation marks ( . , ? ” ” ) and capital letters, wherever necessary. Also correct the spellings of the underlined words. 5 × 1 = 5 M

Exercise – 1

Now I thought “the bull will give a signel. all the herd will turn round, rush back and charge”
Answer :
“Now,” I thought, “the bull will give a signal. All the herd will turn round, rush back and charge.”

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

Exercise – 2

She was an intresting girl I said. “can you tell me did she keep her hair long or short ”
Answer :
“She was an interesting girl,” I said. “Can you tell me did she keep her hair long or short?”

Exercise – 3

I want my photograph taken, I said. The photographer looked at me without enthusiasm. He was an old man in grey suit with the dim eye of a scientist But their is no need to describe him. everybody knows what a photographer is like.
Answer :
“I want my photograph taken,” I said. The photographer looked at me without enthusiasm. He was an old man in grey suit, with the dim eye of a scientist. But there is no need to describe him. Everybody knows what a photographer is like.

Section – D : Creative Writing (Discourses)

(Question – 33)

A) In the lesson, “The Selfish Giant’ the Giant did not allow the children to play in his beautiful garden. The children were disappointed. Now, narrate the incident in your own words.
Answer:

Trespassers will be Prosecuted

The Giant had a beautiful garden with soft green grass. But he was very selfish. Some children enjoyed playing in the garden in his absence. The owner of the garden who went to visit his friend came back to his place. Just at the same time, the children were playing in the garden as ustal. The selfish Giant was surprised to see the children playing in his garden. He roared at the children. Out of fear, they ran away in different directions. The Giant did not want the children to play in his garden. So, he built a high wall all around the garden. He also put a notice board with the words, ‘TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED’. The children did not like the attitude of the Giant. They were bitterly disappointed. They were also upset because there was no other place for the children to play games happily. Finally, the Giant brought sadness to the children by means of his selfish attitude.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Or)

B) Imagine you are a resident of Sai Nagar Colony, Shadhnagar. The residents of your colony are suffering due to the lack of medical facilities in your locality. Now, write a letter to the municipal commissioner of your town requesting him to set up dispensary in your locality.
Answer :

D. No. 3-7,
Sai Nagar Colony,
Shadhnagar.
Dt : XX.XX.XXXX

To
The Commissioner,
Municipal Corporation of Shadhnagar,
Shadhnagar.
Sub : Request for setting up a dispensary.
Sir,
On behalf of the residents of Sai Nagar Colony, Shadhnagar, I would like to draw your attention to the lack of medical facilities in our locality.

Getting medical aid at the appropriate time is a reason for concern in this area as the nearest dispensary is about four kilometres away. Though there are private clinics, these are beyond the reach of common man as they are very expensive.

Considering the problem faced by us on a regular basis, I request you to make necessary arrangements for setting up a dispensary in our locality at the earliest. Your efforts would be much appreciated.
Thanking you,

Yours truly,
XXXX

(Question – 34)

A) Read the following information about Rakesh Sharma, the first Indian in space. 8 M
Answer :

Rakesh Sharma

Rakesh Sharma was born on 13 January, 1949, Patiala. He was the first Indian who landed in space. He was married to Madhu, an expert interior decorator. His son’s name is Kapil. He worked in the Air Force. He got his commission in 1971. He received training at the Space Centre in Star City, near Moscow. This extraordinary and amazing individual went into space in the Soyuz T-11 on April 3, 1984 and returned to the earth on 11 April, 1984.

Now, write a short profile of Rakesh Sharma in a paragraph based on the information above.

TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem)

(Or)

B) Imagine you are an eye specialist. Now design a poster conveying the idea of “Eye Donation”.
Answer :
TS 8th Class English Guide Unit 3C The Garden Within (Poem) 5