AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Andhra Pradesh AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 3rd Class English Solutions Chapter 2 The Recipe Book

Textbook Page No. 13

Look at the picture.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 1

Activity – 1

Answer the following questions orally.

Question 1.
Where is the girl in the picture ?
Answer:
The girl is in the kitchen.

Question 2.
What is she holding in her right hand ?
Answer:
She is holding a spoon in her right hand.

Question 3.
Name at least 5 things you see in the picture.
Answer:
Stove, Utensils, Calender, Dustbin, Window, Fruits, Jars, cupboard.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Question 4.
What is the girl saying ?
Answer:
The girl is telling us that she helps her parents in the kitchen.

Question 5.
Do you help your mother in her work ?
Answer:
Yes.

Textbook Page No. 16

Activity – 2 : Comprehension

Answer the following Questions.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 7
Question 1.
Who was the owner of the small hotel?
Answer:
Raju was the owner of the small hotel.

Question 2.
Why did people like the food in his hotel?
Answer:
The people liked the food as it was very tasty.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Question 3.
What order did Raju get one day?
Answer:
Raju got a bulk order to cook dinner for a party

Question 4.
Who helped Raju to cook food for the big party?
Answer:
The recipe book and his friends the pot, mixer, knife and the stove helped Raju to cook.

Question 5.
How do you help your Parents in the kitchen?
Answer:
I help my parents by giving them the items they need in the kitchen.

Activity – 3 : Vocabulary

Look at the grid given below. Identify the things we use in the kitchen. Circle the words. One is done for you.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 8
Answer:
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 9

Singular and Plural forms

Read the following sentences and notice the underlined words.

  1. I will play with my friend in the evening.
  2. Immediately, he talked to his friends.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

The word friend denotes one friend.
The word friends denotes more than one friend.
The words that denote one person / thing / place are said to be in singular form.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 10
The words that denote more than one person / thing / place are said to be in plural form.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 11

Now look at some more singular and plural words in the table.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 12

Textbook Page No. 18

Activity – 4

Write the plural forms of the following words.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 13

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Answer:
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 14

Grammar

Read the following. Notice the underlined words.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 15
In the first sentence, the word ‘I’ refers to ‘Ravi’.
In the second sentence, the word ‘He’ is used in place of ‘Raju’.
In the third sentence. ‘She’ is used in place of’Sarala’.
In the fourth sentence. ‘It’ is used in place of ‘baby’.
The words ‘I’, ‘he’, ‘she’, ‘It’ are used in the place of names of persons. So they are said to be ‘personal pronouns’.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Examples :

  1. I am Divya. Geethu is my friend. She is an artist.
  2. Ravi and Raju are classmates. They are very good.
  3. Sita is playing with the doll. It is very cute.

Textbook Page No. 19

Activity – 5

Now, circle the personal pronouns in the given sentences.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 16
Answer:
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 17

Latha is talking about her family. Read what she is talking about them. Circle the pronouns in the following sentences.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

I am Latha. I am in 3rd class.
He is my father.
She is my mother. It is my pet.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 18
Answer:
I am Latha. I am in 3rd class.
He is my father.
She is my mother. It is my pet.

Writing

Punctuation : Full stop (.)

Read the following sentences taken from the lesson. Observe the underlined symbols at the end of the sentences.
Once there lived a man named Raju.
He owned a small hotel.
The underlined symbols are called full stops. (.)
The symbol full stop (.) is used in writing at the end of a sentence. We have to pause for a while after this symbol while reading.

Now read the following by giving a pause at the end of every sentence.
Raju did not want to lose the opportunity. He decided to cook. But suddenly he fainted.

Textbook Page No. 21

Activity – 6

Now read the following sentences and rewrite them by keeping full stop wherever necessary.
Question 1.
The recipe book saw this
Answer:
The recipe book saw this.

Question 2.
Immediately he talked to his friends
Answer:
Immediately he talked to his friends.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Question 3.
I am in 3rd class
Answer:
I am in 3rd class.

Question 4.
I go to school regularly
Answer:
I go to school regularly.

Question 5.
I have many friends
Answer:
I have many friends.

Conversation

Read the conversation between the recipe book and its friends.
Recipe book  :  I want to help Raju. Who will come with me ?
Pot  :  I will. I will prepare rice for the party.
Mixer  :  I will also join you. I will grind the things for your cooking.
Knife  :  I too can help you. I will slice and dice the vegetables.
Stove  :  Come on friends! Let’s begin cooking.

Textbook Page No. 22

Activity – 7

Imagine that your mother has fever. Your father is going to cook food. Develop a conversation between your mother and father with the help of the given clues.

Clues : happened, worry, fever, to cook, Thank you, Don’t worry

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Father  :  What Seetha! You look so dull today. What ____________ ?
Mother  :  I feel feverish.
Father  :  Oh! You have a ____________ !
Mother  : Yes, I am not able ____________ .
Father  :  ____________ dear, I will cook today. We will see a doctor first.
Mother  :  ____________ dear !
Father  :  You are welcome. Let’s move.
Answer:
Father  :  What Seetha! You look so dull today. What happened ?
Mother  :  I feel feverish.
Father  :  Oh! You have a fever !
Mother  :  Yes, I am not able cook today .
Father  :  Don’t worry dear, I will cook today. We will see a doctor first.
Mother  :  Thank you dear !
Father  :  You are welcome. Let’s move.

Listening & Responding

Uses of ‘Can’ and ‘May’ :
Observe the following sentences from the lesson.
1. “May I join you?” said the mixer.
Yes ! You may.

2. “Can I help you?” said the stove.
Yes! You can. “You are most welcome”, said the recipe book.

In these two sentences ‘Can’ and ‘May’ are used to ask for permission. If we want to ask permission, we should use ‘Can’ or ‘May’.

Textbook Page No. 23

Activity – 8

Now let’s play the game ‘Can I’ or ‘May I’.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 19
e.g. 1. May I use your pencil ?
Yes ! You may.

2. Can I write in your note book ?
No, You can’t.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

How to play ?
Note to the teacher :
Divide the class into two groups.
Display some objects on the table like pen, bag, scale, pencil, eraser, book, pad, etc.
Ask a child from one group to pick an object (eg. pen) and let him / her ask “Can I use this pen?”.
Make a child from other group to answer “Yes you can” or “No you cannot?”
Encourage all the children to ask and answer the questions using ‘can and may’.

Textbook Page No. 24

Activity – 9

Raju got an order to cook for a big dinner party over a phone call. Develop a Role Play between the customer and Raiu with the help of the clues given.

Can you
Sunday
Is it
Speaking
How many plates
an order
thank you

Raju  :  Hello !
Customer  :  Hello ! ___________ Raju ?
Raju  :  Yes, Raju ___________.
Customer  :  Can you take ___________ for a birthday party ?.
Raju  :  Yes, ___________ tell me the date ?
Customer  :  For the next ___________
Raju  : Yeah, sure ___________ required for the dinner ?
Customer  :  500 plates.
Raju  :  Ok, come in the evening. Please pay the advance.
Customer  :  Ok, ___________
Customer  :  You are welcome.
Answer:
Raju  :  Hello !
Customer  :  Hello ! Is it Raju ?
Raju  :  Yes, Raju speaking.
Customer  :  Can you take an order for a birthday party ?.
Raju  :  Yes, Can you tell me the date ?
Customer  :  For the next Sunday
Raju  :  Yeah, sure how many plates required for the dinner ?
Customer  :  500 plates.
Raju  :  Ok, come in the evening. Please pay the advance.
Customer  :  Ok, thank you
Customer  :  You are welcome.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Activity – 10

Your teacher will read the following words. Repeat after your teacher.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 20

Sing & Enjoy

THE SWING

How do you like to go up in a swing,
Up in the air so blue ?
Oh, I do think it the pleasant thing
Ever a child can do !
Up in the air and over the wall,
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 21
Till I can see so wide,
Rivers and trees and cattle and all
Over the countryside – ;
Till I look down on the garden green
Down on the roof so brown – Up in the air I go flying again,
Up in the air and down !
– Robert Louis Stevenson

Answer the following questions.

Question 1.
What is the poem about ?
Answer:
The poem is about the swing.

Question 2.
What is the colour of the garden ?
Answer:
The colour of the garden is green.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

Question 3.
Do you like swinging ?
Answer:
Yes, I do.

Question 4.
Name the colours mentioned in the poem ?
Answer:
Blue, Green, Brown.

Say aloud

swing = thing
blue = do
wall = all
wide = side
green = again
brown = down

Textbook Page No. 26

Activity-11

Choose the right rhyming word for the given words and fill in the blanks.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 22
Answer:
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 23

Summary :

The Recipe Book

Once there lived a man named Raju. He owned a hotel everyone who came, liked the food. Raju, once got a bulk order to cook dinner for a party. But, he fell sick. Even though, he gained all his confidence and decided to cook.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 2
But, suddenly he fainted. The Recipe book saw this. He talked to his friends.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 3
He told about Raju and asked them for help. Firstly, the pot said, that it is big to prepare rice. Later on, the mixer was interested to join as it can grind things.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 4
And then, the knife came as it slices the vegatables. Finally, the stove came and asked them for its participation. The recipe book welcomed it and they began cooking.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 5
All the dishes were ready. And when Raju woke up, he was surprised to see the food. When he tasted, they were all delicious. Realising that all this was done by recipe book, he said, ‘who helped you in cooking’? Then, the recipe book pointed at all his friends. At last, Raju thanked all of them.
AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book 6

సారాంశము

అనగనగా రాజు అనే వ్యక్తి ఉండేవాడు. అతను ఒక చిన్న హెూటల్ కి యజమాని. అక్కడకి వచ్చే వారందరికీ, భోజనం ఎంతో బాగా నచ్చేది. ఎంతో రుచిగా ఉండేది. ఒకసారి రాజుకి ఒక పార్టీకి భారీ స్థాయిలో వంటకాలు చేయవలసి వచ్చింది. కాని అతని ఆరోగ్యం సహకరించలేదు. అయినాసరే, తాను చేయగలనని సిద్ధపడుతాడు. కాని ప్రయోజనం ఏమి లేదు. చక్కెరతో కింద పడ్డాడు. ఇదంతా చూసిన వంటల పుస్తకం, వంట తయారికీ ఎవరైనా ముందుకు వస్తారా ? అని అడిగింది.

AP Board 3rd Class English Solutions 2nd Lesson The Recipe Book

అప్పుడు తన స్నేహితులైన కుండ, మిక్సీ, చాకు మరియు పొయ్యి, ఒక్కొక్కటిగా ముందుకు వచ్చాయి. వాటి పని అవి చేసాయి. చివరికి, అన్నీ కలిసి ఎంతో రుచికరమైన వంటలను, ఆహారాన్ని సిద్ధం చేసాయి. నిద్రలేచిన రాజు ఇదంతా చూసి ఆశ్చర్యపోయాడు. వంటలను రుచి చూడగా, ఆవన్నీ ఎంతో మధురంగా ఉన్నాయి. ఇదంతా చేసింది వంటల పుస్తకమని తెలుసుకొని అందరికీ ధన్యవాదాలు తెలిపాడు.

Glossary :

cook = a person who prepares food, an act of preparing food; (వంటవాడు, వండు)
unfortunately = unluckily ; (దురదృష్టముచేత)
worried = feeling afraid and unhappy ; (విచారం )
slice and dice = to cut and chop something into pieces ; (భాగములు చేయి)
delicious = tasty ; (రుచికరమైన)
opportunity = a good chance to do a particular thing ; (తగిన అవకాశము)
bulk = in large quantities ; (ఎక్కువ పరిమాణంలో)
visit = going to see a person or place ; (దర్శనం చేయుట)

Leave a Comment