Andhra Pradesh AP Board 4th Class Maths Solutions 7th Lesson Geometry Textbook Exercise Questions and Answers.
AP State Syllabus 4th Class Maths Solutions Chapter 7 Geometry
Textbook Page No. 86
Think and Discuss
Question 1.
 Does a cone or cylinder have any edges and corners ?
 Solution:
 Yes, cone has 1 edge and 1 comer.
 Yes, cylinder has 2 edges and no comers.
Do this
a) Draw a line to divide the adjacent, rectangles into two equal parts.
 
 Solution:
 

b) Name some objects which are in rectangle shape.
 Solution:
 Book, Brick, Cell phone, Exam pad.
Textbook Page No. 87
Do this
Draw a line to divide the following squares into two equal parts.
 
 Solution:
 
Textbook Page No. 89
Do this
a) How many triangles are formed when a square or rectangle is cut diagonally ?
 Solution:
 When a square or rectangle is cut diagonally two triangles are formed.
 
b) In a figure, the four sides are 20cm, 16 cm, 20 cm, 16 cm then what is the shape of the object ?
 Solution:
 Given measurements 20 cm, 16 cm, 20 cm, and 16 cm. Here two sides are equal in measurements. So it is a rectangle.

c) In a figure, measurements of four sides are 15 cm each and the adjacent sides are vertical to each other. What is the shape of the object ?
 Solution:
 Given measurement is 15 cm. All sides are equal and vertical to each other are equal.
 ∴ It is a square.
Textbook Page No. 90
Do this
Question 1.
 Observe the following:
 
Question 2.
 Observe the net shapes of the boxes and match them with their 3 – D shapes.
 

Solution:
 1 – b
 2 – d
 3 – a
 4 – c
Textbook Page No. 92
Try this
Make some squares, rectangles and triangles with some cool drink straws. Find the perimeter of the shapes.
 
 Solution:
 P = 6m
 P = 4m
 P = 3m
Exercise – 7.1
Question 1.
 The length and breadth of a rectangular field are 60m and 40m respectively. If Somaiah walked around the field, then find the distance covered by him.
 
 Solution:
 Length of a rectangular field = 60m
 Breadth of a rectangular field = 40 m
 Somaiah walked around the field
 Distance covered by him = 2(1 + b)
 = 2(60 + 40)
 = 2 × 100
 = 200 m

Question 2.
 Somulu’s site is in square shape. He wanted to construct the compound wall around it. Find the length of the compound wall.
 
 Solution:
 Length at a square shaped side = 14 cm
 He wanted to construct the compound wall around it.
 Total length at the compound wall
 = 4 side = 4 × 14 = 56 cm
Question 3.
 A park is in a triangular shape as shown below. What is the perimeter of the park ?
 
 Solution:
 Park is in a triangular shape.
 Length of park sides are 30m, 40m and 50m.
 Perimeter of the park = 30 + 40 + 50
 = 120 m
4. Find the perimeter of the following figures.
a)
 
 Perimeter = ………………. cm
 Solution:
 From figure, perimeter of figure a
 = 6cm + 6cm + 6cm + 6 cm
 = 24 cm

b)
 
 Perimeter = ………………. cm
 Solution:
 From figure, perimeter of figure a
 = 4cm + 7cm + 4cm + 7 cm
 = 22 cm
c)
 
 Perimeter = ……………… cm
 Solution:
 From figure, perimeter of figure
 = 5cm + 5 cm + 5 cm
 = 15 cm
d)
 
 Perimeter = ……………… cm
 Solution:
 Perimeter of the shape a
 = 3 cm + 1 cm + 3 cm + 1 cm
 = 8 cm
Textbook Page No. 95
Do this
Find the perimeter of the given shapes
 
 Solution:
 
 ∴ Perimeter of the shape
 = 3 cm + 1 cm + 3 cm + 1 cm
 = 8 cm


 Solution:
 
 ∴ Perimeter of the shape
 = (1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1) cm
 = 8 cm

 Solution:
 
 ∴ Perimeter of the shape
 = 2 + 2 + 1 + 1 + 1
 = 7 cm

 Solution:
 
 ∴ Perimeter of the shape
 = (1 + 2 + 1 + 2) cm
 = 6 cm


 Solution:
 
 ∴ Perimeter of the shape
 = (1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1) cm
 = 11 cm
Textbook Page No. 97
Do this
Calculate the area of the shapes formed by colouring three, four and five grids.
 Solution:
 Area of the shapes formed by colouring
 Three grids =3 square units.
 Four grids =4 square units.
 Five grids = 5 square units.
Try this
Find the area and perimeter of each shaded shape in the pictures. What do you notice?
 i)
 
 This figure occupies 4 grids. Hence its area = 4 square units.
 Solution:
 This figure occupied 4 grids.
 Hence its area = 4 square units.
 Perimeter of this figure
 = (2 + 2+ 2+ 2) cm
 = 8cm

ii)
 
 This figure occupies 9 grids.
 Hence shaded area …………. square units.
 Solution:
 This figure occupies 9 grids.
 Hence shaded area =9 square units.
 Perimeter of this figure
 = each grid perimeter × 9
 = 4cm × 9
 = 36 cm
iii)
 
 This figure occupies ………….. grids.
 Hence its area = …………. square units.
 Solution:
 This figure occupied 8 grids.
 Hence shaded area 8 square units.
 Perimeter of this figure
 = each grid perimeter × 8
 = 4 cm × 8
 = 32 cm
Exercise – 7.2
Question 1.
 On a grid paper, draw different shapes totalling to an area of 8 square units.
 Solution:
 

Question 2.
 Draw a rectangle of 4 units length and 3 units breadth on a grid paper. Also, calculate its area.
 Solution:
 
Question 3.
 Draw a square of side 5 units on a grid paper and calculate them.
 Solution:
 
Textbook Page No. 100
Do this
a) Draw a few circles using a bangle, plate, bottle cap etc.
 Solution:
 
b) Draw a circles using one-rupee, two- rupee-five-rupee and ten-rupees coins.
 Solution:
 
Exercise – 7.3
Question 1.
 What is the perimeter of the following figures?
 
 Solution:
 Perimeter of the given figure
 = 3 cm + 3 cm + 3 cm
 = 12 cm
 Perimeter of the given figure
 = 3 cm + 6 cm + 4 cm + 3 cm
 = 16 cm

Question 2.
 A piece of land in Simhachalam is in the following shape. Find the length of the fencing wire required to provide fencing around the land.
 
 Solution:
 Length of the fencing wire required to provide fencing around the land
 = Perimeter of figure
 = 18 m + 17 m + 16 m + 14 m
 = 65 m
Question 3.
 The perimeter of the following shape is ……………. metres.
 
 Solution:
 Perimeter of the given shape
 = 3m + 3m + 2m + 5m + 6m
 = 19 m
Question 4.
 What is the perimeter of the figure?
 
 Solution:
 Perimeter of the figure
 = 2cm + cm + 3 cm + 2 cm + 2 cm + 5 cm + 7 cm + 5 cm
 = 30 cm

Question 5.
 What is the perimeter and area of figures given below.
 
 Solution:
 Perimeter of given figure – 1:
 = 2 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm + 2 cm + 1 cm + 1 cm+ 1 cm + 1 cm
 = 14 cm
Perimeter of given figure – 2:
 = 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm+ 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm+ 1 cm + 1 cm + 1 cm+ 1 cm+ 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm + 1 cm+ 1 cm + 1 cm
 = 20 cm
Multiple Choice Questions
Question 1.
 Carrot has………….
 A) Joker hat
 B) Ball
 C) Brick
 D) Drum
 Answer:
 A) Joker hat

Question 2.
 Samosa is in …………. shape.
 A) Rectangle
 B) Square
 C) Circle
 D) Triangle
 Answer:
 D) Triangle
Question 3.
 Shape of Joker cap ……………..
 A) Cuboid
 B) Cube
 C) Square
 D) Cone
 Answer:
 D) Cone
Question 4.
 Carrams board is in ……………….. shape.
 A) Rectangle
 B) Square
 C) Triangle
 D) Circle
 Answer:
 B) Square
Question 5.
 A Rubic cube shape is ……………..
 A) Cube
 B) Cuboid
 C) Cone
 D) Square
 Answer:
 A) Cube

Question 6.
 Tooth paste box is in ………….. shape.
 A) Square
 B) Circle
 C) Rectangle
 D) Triangle
 Answer:
 C) Rectangle
Question 7.
 
 Area of shaded region is ……………. sq. units.
 A) 9
 B) 18
 C) 4
 D) 10
 Answer:
 C) 4
Question 8.
 Perimeter
 
 of is ………………….. m
 A) 20 m
 B) 12 m
 C) 15 m
 D)18 m
 Answer:
 A) 20 m
Question 9.
 Name of shape of the object
 
 A) Square
 B) Triangle
 C) Circle
 D) Rectangle
 Answer:
 C) Circle

Question 10.
 Tangram has …………… shapes.
 A) 7
 B) 5
 C) 6
 D) 4
 Answer:
 A) 7
