AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 11 మనమెక్కడ ఉన్నాం

I. విషయావగాహన :

ప్రశ్న 1.
భూమిపై ఎన్ని ఖండాలున్నాయి? అవి ఏవి?
జవాబు.
భూమి పై ఏడు ఖాండాలున్నాయి. అవి

  1. ఆసియా
  2. ఆఫ్రికా
  3. ఆస్ట్రేలియా
  4. ఐరోపా
  5. ఉత్తర అమెరికా
  6. దక్షిణ అమెరికా
  7. అంటార్కిటికా

ప్రశ్న 2.
భూమి పై మహాసముద్రాలు ఎన్ని? అవి ఏవి?
జవాబు.
భూమి పై ఐదు మహాసముద్రాలు ఉన్నాయి. అవి

  1. పసిఫిక్ మహ సముద్రం
  2. అట్లాంటిక్ సముద్రం
  3. హిందూ మహా సముద్రం
  4. ఆర్కిటిక్ సముద్రం
  5. అంటార్కిటికా సముద్రం.

ప్రశ్న 3.
భూ భ్రమణం అనగా నేమి? భూ పరిభ్రమణం అనగా నేమి?
జవాబు.

  • భూభ్రమణం :- భూమి తన చుట్టూ తాను తిరగడాన్ని భూభ్రమణం అంటారు.
  • భూపరిభ్రమణం :- భూమి సూర్యుని చుట్టూ తిరగడాన్ని భూపరిభ్రమణం అంటారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

II. ప్రశ్నించడం – పరికల్పనలు చేయడం:

ప్రశ్న 4.
అరుణ విజయ్ ఇంటికి వెళ్ళాలనుకున్నది. ఆమె ఆ చిరునామాకు చేరడం కోసం ఏయే ప్రశ్నలు అడుగుతుంది?
జవాబు.

  1. అతని చరునామా ఏమిటి?
  2.  వాళ్ళ ఊరి పిన్ కోడ్ నెంబర్ ఎంత?
  3. విజయ్ వాళ్ళ ఇంటికి లాండ్ మార్క్ ఏమిటి?

III. ప్రయోగాలు – క్షేత్ర పరిశీలనలు:

ప్రశ్న 5.
మీ గ్రామంలోని గ్రామ పంచాయితీకి వెళ్ళి, అక్కడ జరిగే పనులను గురించి క్లుప్తంగా రాయండి.
జవాబు.
గ్రామ పంచాయితీ కార్యాలయం వారు.

  1. స్థానిక పన్నులను వసూలు చేస్తారు
  2. నీటి వనరులు, డ్రైనీజి మరియు రోడ్ల పనులను చూస్తారు.
  3. రోడ్లమీద పబ్లిక్ స్థలాలో వీధి దీపాలను ఏర్పాటు చేస్తారు.
  4. ప్రభుత్వ పథకాలను గ్రామాలలో అమలు చేస్తారు.

IV. సమాచార నైపుణ్యాలు – ప్రాజెక్టులు:

ప్రశ్న 6.
మీ ఇంటి నుండి స్కూలుకు రోడ్ మ్యాపు గీయండి.
జవాబు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం 1

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

V. బొమ్మలు గీయడం – నమునాలు తయారు చేయడం:

ప్రశ్న 7.
చార్టుపై ఖండాలు, మహాసముద్రాలతో కూడిన ప్రపంచ పటం గీసి రంగులు దిద్దండి.
జవాబు.
విద్యార్థి కృత్యము.

VI. ప్రశంస:

ప్రశ్న 8.
భూమిని సంరక్షించడానికి రెండు నినాదాలు రాయండి.
జవాబు.

  1. భూమిని కాపాడుదాం – భవిష్యత్తును ఉంచుకుందాం
  2. నేల కాలుష్యం – జీవజాతికి అంతం
  3. పచ్చని చెట్లు … – ప్రగతికి మెట్లు
  4. పుడమితల్లి గర్భంలో జలం – ప్రాణం పోదాం అందరం.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ఆలోచించండి – చర్చించండి: (TextBook Page No.88, 89, 90, 91, 92)

ప్రశ్న 1.
మీ గ్రామం పేరేమిటి. మీ గ్రామానికి ఎల్లలు ఏవి?
జవాబు.
మా గ్రామం పేరు రామవరప్పాడు. మా గ్రామానికి ఎల్లలు

  1. తూర్పు – నిడమానూరు
  2. పడమర – గుణదల
  3. ఉత్తరం – నున్న
  4. దక్షిణం – అటోనగర్.

ప్రశ్న 2.
మీ మండలం పేరు ఏమిటి? మీ మండలానికి సరిహద్దులు ఏవి?
జవాబు.
మా మండలం పేరు గన్నవరం. మా మండలానికి సరిహద్దులు

  1. తూర్పు – బాపులపాడు మండలం
  2. పడమర – విజయవాడ అర్బన్
  3. ఉత్తరం – ఆగిరిపల్లి మండలం
  4. దక్షిణం – ఉంగుటూరు మండలం.

ప్రశ్న 3.
మీ జిల్లా పేరు ఏమిటి? మీ జిల్లా సరిహద్దులను తెలియజేమండి?
జవాబు.
మాది కృష్ణా జిల్లా. మా జిల్లా సరిహద్దులు :

  1. తూర్పు – పశ్చిమ గోదావరి జిల్లా
  2. పడమర – నల్గొండ జిల్లా
  3. ఉత్తరం – ఖమ్మం జిల్లా
  4. దక్షిణం – బంగాళఖాతం

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 4.
మన దేశం పేరు ఏమిటి? మన దేశానికి సరిహదులు ఏవి?
జవాబు.
మన దేశం పేరు భారత దేశం. మన దేశానికి సరిహద్దులు :

  1. తూర్పు – బంగాళ ఖాతం
  2. పడమర – అరేబియా సముద్రం
  3. ఉత్తారం – హిమాలయ పర్వతాలు
  4. దక్షిణం – హిందు మహా సముద్రం

ప్రశ్న 5.
భారత్, అమెరికాల మధ్య పగలు, రాత్రి వేళలలో భేదాలు ఎందుకున్నాయి?
జవాబు.
భూమి గుండ్రంగా తిరుగుతూ, సూర్యుని చుట్టూ తిరుగుతూ ఉన్నపుడు సూర్యునికి ఎదుదుగా ఉన్న భూభాగంలో పగటి పూట ఉంటుంది. సూర్యునికి ఎదురుగా లేని ప్రదేశాలో రాత్రి పూట ఉంటుంది.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

అదనపు ప్రశ్నలు:

ప్రశ్న 1.
గ్రామం అంటే ఏమిటి?
జవాబు.
ప్రజలు కలసి నివసించే ప్రదేశాన్ని గ్రామం అంటారు.

ప్రశ్న 2.
ఆంధ్రప్రదేశ్ లో వివిధ జిల్లాల ప్రధాన కేంద్రాలను రాయండి?
జవాబు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం 2

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 3.
మన రాష్ట్రం దాని సరిహద్దుల గురించి రాయండి?
జవాబు.
మన రాష్ట్రం ఆంధ్రప్రదేశ్. మన రాష్ట్ర రాజధాని అమరావతి మన రాష్ట్ర సరిహద్దులు.

  1. తూర్పు – బంగాళఖాతం
  2. పడమర – కర్నాటక రాష్ట్రం
  3. ఉత్తారం – ఒడిస్సా, తెలంగాణ, ఛత్తఘడ్ రాష్ట్రాలు
  4. దక్షిణం – తమిళనాడు.
    ఆంధ్ర ప్రదేశ్ లో 13 జిల్లాలు ఉన్నాయి. విస్తీర్ణం పరంగా మనదేశంలో 7వ స్థానంలో ఉంది.

ప్రశ్న 4.
భారతదేశం గురించి క్లుప్తంగా రాయండి?
జవాబు.
మన దేశం భారతదేశం. మన దేశ రాజధాని స్యూఢిల్లీ. మన దేశంలో 28 రాష్ట్రాలు, 8 కేంద్రపాలిత ప్రాంతాలు ఉన్నాయి. విస్తీర్ణ పరంగా ప్రపంచంలో 7వ స్థానాన్ని జనాభా పరంగా 2వ స్థానాన్ని కలిగి ఉంది.

ప్రశ్న 5.
మన దేశంలోని వివిధ రాష్ట్రాలు, వాటి రాజధానులను ఒక పట్టిక రూపంలో రాయండి?
జవాబు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం 3

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 6.
ప్రపంచంలో పెద్ద మరిము చిన్న పిండాల పేర్లను రాయండి.
జవాబు.
ప్రపంచంలో అతి పెద్ద ఖండము – ఆసియా.
చిన్న ఖండము – ఆస్ట్రేలియా.

ప్రశ్న 7.
భూమి యొక్క భౌగోళిక నిర్మాణాన్ని ఫ్లో చార్ట్ రూపంలో రాయండి.
జవాబు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం 4

ప్రశ్న 8.
క్రింది పట్టికను పూరించండి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం 5

జవాబు.
మన ఇల్లు – కరెన్సీ నగర్
మన గ్రాయం – రామవరప్పాడు
మన మండలం – గన్నవరం
మన జిల్లా – కృష్ణా
మన రాష్ట్రం – ఆంధ్రప్రదేశ్
మన దేశం – భారతదేశం .

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 9.
నక్షత్రరాశి అంటే ఏమిటి?
నక్షత్రాలు గుంపులుగా ఒక ఆకారంలో అమరి. ఉంటాయి. ఈ ఆకారాలను నక్షత్ర కూటమి లేదా నక్షత్ర రాశి అంటారు.

ప్రశ్న 10.
అమావాస్య, పౌర్ణమిలను ఎప్పుడు అంటారు?
జవాబు.
పౌర్ణమి :-
రాత్రివేళ చంద్రుడు పూర్తిగా గుండ్రంగా కనిపిస్తే ఆ రోజును పౌర్ణమి అంటారు.

అమావాస్య :-
రాత్రివేళ చంద్రుడు కనిపించని రోజును ఆమావాస్య అంటారు.

ప్రశ్న 11.
చంద్రదశలు అంటే ఏమిటి?
జవాబు.
చంద్రుని ఆకారం రోజు రోజుకూ మారుతోంది. ఈ మార్పులను చంద్రదశలు అంటారు. ఈ 4వ తరగతి – పరిసరాల విజ్ఞానం (A.P) – 241

ప్రశ్న 12.
రాత్రి – పగలు ఏర్పడటానికి కారణం ఏమిటి?
జవాబు.
భూభ్రమణం వల్ల రాత్రి పగలు ఏర్పడతాయి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

బహుళైచ్ఛిక ప్రశ్నలు:

సరియైన సమాధానాలను గుర్తించండి:

ప్రశ్న 1.
కొన్ని _________ సమూహాన్ని మండలం అంటారు?
A) గ్రామాల
B) రాష్ట్రాల
C) దేశాల
D) జిల్లాలు
జవాబు.
A) గ్రామాల

ప్రశ్న 2.
శ్రీకాకుళం జిల్లాకు తూర్పు సరిహద్దు
A) విజయనగరం జిల్లా
B) బంగాళఖాతం
C) ఒడిస్సా
D) ఖమ్మం జిల్లా
జవాబు.
B) బంగాళఖాతం

ప్రశ్న 3.
ఆంధ్రప్రదేశ్ లో జిల్లాల సంఖ్య _________.
A) 27
B) 10
C) 13
D) 8
జవాబు.
C) 13

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 4.
ప్రకాశం జిల్లాకు ప్రధాన కేంద్రం _________
A) మఛిలీపట్నం
B) కాకినాడ
C) ఏలూరు
D) ఒంగోలు
జవాబు.
D) ఒంగోలు

ప్రశ్న 5.
వైశాల్యం పరంగా ఆంధ్రప్రదేశ్ . దేశంలో _________ వ స్థానంలో ఉంది.
A) 2
B) 5
C) 7
D) 1
జవాబు.
C) 7

ప్రశ్న 6.
భారతదేశంలో _________ రాష్ట్రాలు _________ కేంద్ర పాలిత ప్రాంతాలున్నాయి…
A) 28, 8
B ) 8, 28
C) 27, 9
D) 9, 27
జవాబు.
A) 28, 8

ప్రశ్న 7.
ప్రపంచంలో, భారతదేశం _________ పరంగా రెండవ స్థానంలో ఉంది.
A) విస్తీర్ణం
B) జనాభా
C) అక్షరాస్యత
D) ఆర్ధిక
జవాబు.
B) జనాభా

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 8.
భారతదేశ రాజధాని .
A) అమరావతి
B) ముంబాయి
C) న్యూఢిల్లి
D) హైదరాబాదు
జవాబు.
C) న్యూఢిల్లి

ప్రశ్న 9.
_________ సముద్రం లోతైన సముద్రము.
A) హిందూ మహా
B) ఆర్కిటిక్
C) పసిఫిక్
D) అంటార్కిటికా
జవాబు.
C) పసిఫిక్

ప్రశ్న 10.
ఇండాల సంఖ్య _________
A) 5
B) 4
C) 10
D) 7
జవాబు.
D) 7

ప్రశ్న 11.
_________ ఖండాన్ని పక్షుల ఖండం అంటారు.
A) ఆసియా
B) దక్షిణ అమెరికా
C) యూరప్
D) ఆస్ట్రేలియా
జవాబు.
B) దక్షిణ అమెరికా

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 12.
భూమి తన చుట్టూ తాను తిరగడాన్ని _________ అంటారు
A) పరిభ్రమణం
B) భ్రమణం
C) ఊగడం
D) దోర్లడం
జవాబు.
B) భ్రమణం

ప్రశ్న 13.
భూమి సూర్యుని చుట్టూ తిరగడాన్ని _________ అంటారు.
A) పరిభ్రమణం
B) భ్రమణం
C) ఊగడం.
D) దొర్లడం
జవాబు.
A) పరిభ్రమణం

ప్రశ్న 14.
రాత్రి పగలు ఏర్పడడానికి కారణం.
A) పరిభ్రమణం
B) ఊగడం
C) భ్రమణం
D) దొర్లడం
జవాబు.
C) భ్రమణం

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 15.
నక్షత్రాలు గుంపుగా ఒక ఆకారంలో అమరి ఉంటాయి. ఈ ఆకారాలను _________ అంటారు.
A) ప్రపంచం
B) ఆకాశం
C) గ్రహాలు
D) నక్షత్రరాశి
జవాబు.
D) నక్షత్రరాశి

ప్రశ్న 16.
చంద్రుని ఆకారంలోని మార్పులను _________ అంటారు.
A) పౌర్ణమి
B) అమావాస్య
C) నక్షత్రరాశి
D) చంద్రదశలు
జవాబు.
D) చంద్రదశలు

ప్రశ్న 17.
_________ రోజున చంద్రుడు పూర్తిగా కనిపాస్తాడు. :
A) పౌర్ణమి
B) అమావాస్య
C) ఎ మరియు బి
D) నక్షత్రరాశి
జవాబు.
A) పౌర్ణమి

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson మనమెక్కడ ఉన్నాం

ప్రశ్న 18.
_________ రోజున చంద్రుడు కనబడడు.
A) పౌర్ణమి
B) అమావాస్య
C) ఎ మరియు.బి
D) నక్షత్రరాశి
జవాబు.
B) అమావాస్య

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 10

I. విషయావగాహన:

ప్రశ్న 1.
మీ గ్రామంలో జరుపుకునే కొన్ని పండుగల పేర్లు రాయండి.
జవాబు.
మా గ్రామంలో ఉగాది, సంక్రాంతి, దసరా, రంజాన్, క్రిస్టమస్, హోలి మొదలైన పండుగలను జరుపుకుంటాము.

ప్రశ్న 2.
మీ పాఠశాలలో జరుపుకునే జాతీయ పండుగల పేర్లను రాయండి.
జవాబు.
మా పాఠశాలలో స్వాతంత్ర్య దినోత్సవము, రిపబ్లిక్ డే మొదలైన జాతీయ పండుగలను జరుపుకుంటాము.

ప్రశ్న 3.
నీవు ఏ ప్రదేశాలను సందర్శించాలనుకుంటావు?
జవాబు.
నేను జూ, ఖిల్లా, చారిత్రక ప్రదేశాలు, గుహలు మరియు జంతు, పక్షుల సంరక్షణ కేంద్రాలను సందర్శించాలని అనుకుంటాను.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

II. ప్రశ్నించడం – పరికల్పనలు చేయడం:

ప్రశ్న 4.
పక్షి సంరక్షణా కేంద్రాల ఆవశ్యకతను గురించి, మీ టీచరు ఏమేం ప్రశ్నలడుగుతావు?
జవాబు.

  1. పక్షి సంరక్షణా కేంద్రాల అవసరం ఏమిటి?
  2. పక్షి సంరక్షణా కేంద్రాలు లేకపోతే ఏమవుతుంది?
  3. పక్షులు ఎల్లప్పుడూ పక్షి సంరక్షణా కేంద్రాలలోనే ఉంటాయా?
  4. ఇతర దేశాల నుండి, పక్షులు సంరక్షణా కేంద్రాలకు ఎందుకు వస్తాయి.

III. ప్రయోగాలు – క్షేత్ర పరిశీలనలు:

ప్రశ్న 5.
మీ గ్రామంలో పవితమైన ప్రదేశాలను సందర్శించండి. మీరేం తెలుసుకున్నారో రాయండి.
జవాబు.
నేను విజయవాడలోని కనకదుర్గ అమ్మవారి దేవాలయాన్ని సందర్శించాను. ఇది హిందువుల పవిత్ర ప్రదేశం. దసరా ఉత్సవాలలో కనక దుర్గ అమ్మవారు వివిధ అవతారాలలో భక్తులకు దర్శనమిస్తారు.

IV. సమాచార నైపుణ్యాలు – ప్రాజెక్టులు:

ప్రశ్న 6.
మీ గ్రామ పరిసరాలలోని చారిత్రక ప్రదేశాలను జాబితాగా రాయండి.
జవాబు.
నేను కృష్ణాజిల్లాలోని రామవరప్పాడులో నివసిస్తాను. మాకు దగ్గరలో ఉన్న చారిత్రక ప్రదేశాలు :

చారిత్రక ప్రదేశాలు ఉన్న ప్రదేశం
1. గాంధీ కొండ విజయవాడ
2. కొండపల్లి ఖిల్లా కొండపల్లి
3. ఉండవల్లి గుహలు ఉండవల్లి
4. విక్టోరియా మ్యూజియం విజయవాడ
5. మొఘలరాజపురం గుహలు విజయవాడ

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

V. బొమ్మలు గీయడం – నమునాలు తయారు చేయడం:

ప్రశ్న 7.
దీపావళి దీపాల డిజైన్, క్రిస్మస్ చెట్టు, నెలవంక బొమ్మలు గీయండి.
జవాబు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం 1

VI. ప్రశంస:

ప్రశ్న 8.
మీరెప్పుడైనా జాతరను చూశారా? జాతరలో మీకు ఆనందాన్నిచ్చే విషయాలు ఏమిటి?
జవాబు.
నేను చిత్తూరు జిల్లాలోని చంద్రగిరి మండలం, రంగం పేట గ్రామంలో జరిగే గంగమ్మ జాతరను చూశాను. ప్రజల భీమ నదిలోని మట్టిని తెచ్చి గంగమ్మ ప్రతిమను తయారు చేశారు. ప్రజలు పంటలు బాగా పండేందుకు ఈ జాతరను చేస్తారు. ఇది నాకు చాలా సంతోషాన్ని కలిగించింది.

కృత్యము: (TextBook Page No.78)

మీ గ్రామంలో లేదా జిల్లాలో ఏదయినా జాతర వేడుక జరుగుతుందా? మీ స్నేహితులతో చర్చించి, కింది పట్టికను పూరించండి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం 2

జవాబు.
గ్రామం పేరు : పెడన
జాతర పేరు : పైడమ్మ జాతర
దేవత పేరు : పైడమ్మ అమ్మవారు
జాతర తేది : . డిశంబరు (12వ నెల)

జాతర ఎలా జరుపుతారు : ఈ జాతరను ప్రతి సంవత్సరం 12వ నెలలో 12 రోజుల పాటు జరుపుకుంటారు. 12వ రోజు సిడిమువ్వం ఉత్సవాన్ని జరుపుతారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

అదనపు ప్రశ్నలు:

ప్రశ్న 1.
మీ ప్రాంతంలో సాధారణంగా జరిపే పండుగల పేర్లను చెప్పండి.
జవాబు.
దీపావళి, హోళి, సంక్రాంతి, క్రిస్టమస్, రంజాన్ పండుగలను మా ప్రాంతంలో జరుపుకుంటారు.

ప్రశ్న 2.
మీకు బాగా తెలిసిన మతపరమైన పండుగల పేర్లను చెప్పండి.
జవాబు.
శ్రీరామ నవమి, క్రిస్టమస్, రంజాన్, బుద్ధ పూర్ణిమ, గురునానక్ జయంతి మొదలైనవి మతపరమైన పండుగలు.

ప్రశ్న 3.
నీకు ఇష్టమైన పండుగ ఏది? ఎందుకని?
జవాబు.
నాకు బాగా ఇష్టమైన పండుగ దీపావళి. ఎందుకంటే దీపావళి పండుగనాడు నేను చాలా టపాసులు కాల్చుతాను నాకు టపాసుల వెలుగలు వాటి రంగలు అంటే చాలా ఇష్టం. దీపావళి అనేది దీపాల పండుగ.

ప్రశ్న 4.
మోదుకొండమ్మ జాతర ప్రత్యేకత ఏమిటి?
జవాబు.

  1. మోదుకొండమ్మ జాతరలో ప్రజలు మోదుకొండమ్మ తల్లిని పూజిస్తారు.
  2. ఉత్తరాంధ్రలోని గిరిజనులు జరిపే జాతరలలో ఇది ప్రధానమైనది.
  3. జాతర మూడు రోజుల పాటు జరుగుతుంది.
  4. గుడి ప్రాంగణంలో నైవేద్యం తయారు చేసి దేవతకు సమర్పిస్తారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

ప్రశ్న 5.
బండపల్లి గ్రామానికి ఆ పేరు రావడానికి గల చరిత్రను రాయండి.
జవాబు.

  1. బండపల్లి గ్రామంలో ఒక పెద్దరాయి(బండ) ఉంది.
  2. గ్రామ దేవత ప్రతిరోజు రాత్రివేళ ఈ బండను సందర్శిస్తుందని ప్రజలు నమ్ముతారు.
  3. ఆ రాయిని పవిత్రమైనదిగా భావిస్తారు. కాబట్టి, ఆ ఊరిని బండపల్లి అని పిలుస్తారు.

ప్రశ్న 6.
లేపాక్షి లేదా లేపాక్షి బసవన్న గురించి సమాచారాన్ని సేకరించి రాయండి.
జవాబు.

  1. అనంతపురం జిల్లాలోని లేపాక్షిలో వీరభద్రుని గుడి ఉన్నది.
  2. 1530లో విజయనగర రాజ్య గవర్నరైన విరూపానంద మరియు వీరన్నలు ఈ గుడిని కట్టారు.
  3. ప్రపంచ ప్రఖ్యాతి గాంచిన “నంది” విగ్రహం ఇక్కడ ఉంది.
  4. ఈ నందిని లేపాక్షి బసవన్న అని పిలుస్తారు.

ప్రశ్న 7.
చంద్రగిరి కోట చారిత్రక వైభవాన్ని రాయండి.
జవాబు.

  1. చంద్రగిరి కోట యాదవ నాయకుల చేత 11వ శతాబ్దంలో విజయనగర రాజ్య పాలకుల ఆధీనంలో కట్టబడింది.
  2. కోటలో రాజమహల్, రాణి మహల్ చెక్కు చెదరకుండా 300 సంవత్సరాలుగా అలాగే ఉండటం గొప్ప విషయం.

ప్రశ్న 8.
సిద్ధవటం కోట గురించి రాయండి.
జవాబు.

  1. సిద్ధవటం కోట Y.S.R. కడప జిల్లాలో పెన్నానది ఒడ్డున ఉన్నది
  2. దీనిని క్రీ.శ. 1303లో నిర్మించారు.
  3. ఈ కోటను దక్షిణ కాశీకి ప్రధాన ద్వారంగా ప్రజలు భావిస్తారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

ప్రశ్న 9.
రోళ్ళపాడు పక్షి సంరక్షణా కేంద్రము యొక్క ప్రత్యేకత ఏమటి?
జవాబు.

  1. రోళ్ళపాడు పక్షి సంరక్షణా కేంద్రం కర్నూలు జిల్లాలో ఉంది.
  2. బట్టమేక పిట్టకు ఈ ప్రదేశం ఆవాసము.

ప్రశ్న 10.
కొల్లేరు సరస్సు గురించి రాయండి.
జవాబు.

  1. భారతదేశంలోని పెద్ద మంచినీటి సరస్సులో కొల్లేరు ఒకటి.
  2. గోదావరి-కృష్ణా నదుల మధ్య విస్తరించి ఉన్నది.
  3. కొల్లేటి సరస్సు వద్ద ఆటపాక పక్షి సంరక్షణా కేంద్రం ఉన్నది.
  4. ఈ పక్షి సంరక్షణా కేంద్రం పెలికాన్లు, సైబీరియా కొంగలు, పెయింటెడ్ స్టార్క్ అను వలస పక్షులకు సంరక్షణా ప్రదేశం.

ప్రశ్న 11.
బొర్రా గుహల గురించి సమాచారాన్ని సేకరించి రాయండి.
జవాబు.

  1. బొర్రా గుహలు విశాఖపట్నం జిల్లా అరకు లోయలోని అనంతగిరి కొండలలో ఉన్నాయి.
  2. బొర్రా గుహలు భారతదేశంలోని లోతైన పెద్దగుహలలో ఒకటి.
  3. ఈ బొర్రా గుహలు సున్నపురాయి నిక్షేపాల మధ్య ప్రవహించిన గోస్తనీ నది కారణంగా ఏర్పడినాయి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

ప్రశ్న 12.
కొండపల్లి కోట గురించి రాయండి.
జవాబు.

  1. కొండపల్లి కోట కృష్ణా జిల్లాలో, విజయవాడకు దగ్గరలో ఉంది.
  2. ఈ కోటను ముసునూరి నాయకులు కట్టించారు.
  3. 1370లో కొండవీడు రెడ్డి రాజులు ఈ కోటను ఆక్రమించారు.
  4. కొండపల్లి గ్రామం, కొండపల్లి బొమ్మలకు ప్రసిద్ధి.

ప్రశ్న 13.
అమరావతి స్థూపం చారిత్రకతను రాయండి.
జవాబు.

  1. అమరావతి స్థూపం శిధిలావస్థకు చేరిన బౌద్ధస్థూపం.
  2. అమరావతి, ధరణి కోటలు ఆంధ్ర శాతవాహనుల రాజధానులు.
  3. శాతవాహనులు బౌద్ధమతాన్ని అనుసరించి అనేక స్థూపాలను నిర్మించారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

ప్రశ్న 14.
“తేలనీపురం” పక్షి సంరక్షణా కేంద్రం గురించి రాయండి.
జవాబు.

  1. తేలనీపురం మరియు తేలుకుంచి పక్షి సంరక్షణా కేంద్రాలు శ్రీకాకుళం జిల్లాలో ఉన్నాయి.
  2. ప్రతి సంవత్సరం సుమారు 3,000 పెలికాన్ మరియు పెయింటెడ్ స్టార్క్ పక్షులు సైబీరియా నుండి ఈ గ్రామాలను సెప్టెంబర్ నుండి మార్చి వరకు సందర్శిస్తూ ఉంటాయి..

ప్రశ్న 15.
బొబ్బిలి కోట ప్రాముఖ్యతను రాయండి.
జవాబు.

  1. బొబ్బిలి కోట విజయనగరం జిల్లాలో ఉంది.
  2. ఈ కోటను బొబ్బిలిలో 19వ శతాబ్ది మధ్య కాలంలో నిర్మించారు.
  3. ఇక్కడికి దగ్గరలోని గొల్లపల్లికి చెందిన సర్వసిద్ధి వడ్రంగులు ప్రసిద్ధి పొందిన బొబ్బిలి వీణను తయారు చేస్తున్నారు.

ప్రశ్న 16.
ఆంధ్రప్రదేశ్ లో రాకెట్ ప్రయోగ కేంద్రం ఎక్కడ ఉంది?
జవాబు.

  1. సతీష్ థావన్ ఇండియన్ స్పేస్ రీసెర్చ్ ఆర్గనైజేషన్ (ISRO) రాకెట్ ప్రయోగ కేంద్రం ఆంధ్రప్రదేశ్ లో పులికాట్ సరస్సు దగ్గరలో సూళ్ళూరు పేటలో ఉంది.
  2. కృత్రిమ ఉపగ్రహాలను రాకెట్ల ద్వారా ఇక్కడ నుండి అంతరిక్షంలోకి పంపుతుంటారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

బహుళైచ్ఛిక ప్రశ్నలు:

సరియైన సమాధానాలను గుర్తించండి:

ప్రశ్న 1.
క్రింది వానిలో జాతీయ పండుగ ఏది?
A) రిపబ్లిక్ డే
B) సంక్రాంతి
C) ఓనం
D) దీపావళి
జవాబు.
A) రిపబ్లిక్ డే

ప్రశ్న 2.
క్రింది వానిలో మతపరమైన పండుగ ఏది?
A) రంజాన్
B) క్రిస్టమస్
C) దసరా
D) పైవన్నీ
జవాబు.
D) పైవన్నీ

ప్రశ్న 3.
లేపాక్షి నంది ____________ గా పిలువబడుతుంది.
A) వీరభద్ర
B) లేపాక్షి బసవన్న
C) లేపాక్షి వీరన్న నంది
D) గంగిరెద్దు
జవాబు.
B) లేపాక్షి బసవన్న

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

ప్రశ్న 4.
చంద్రగిరి కోటను నిర్మించిన వారు ____________
A) ఆంధ్రశాతవాహనులు
B) ముసునూరి నాయకులు
C) యాదవ నాయకులు
D) బొబ్బిలి రాజులు
జవాబు.
C) యాదవ నాయకులు

ప్రశ్న 5.
బొర్రాగుహలు ____________ లోయలో ఉన్నాయి.
A) ఆరకు
B) బ్రహ్మపుత్ర
C) బంగస్
D) కాశ్మీర్
జవాబు.
A) ఆరకు

ప్రశ్న 6.
____________ పక్షి సంరక్షణా కేంద్రం బట్టమేక పిట్టలకు ప్రసిద్ధి..
A) కొల్లేరు
B) పులికాట్
C) తేలుకుంచి
D) రోళ్ళపాడు
జవాబు.
D) రోళ్ళపాడు

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

ప్రశ్న 7.
____________ కోటను దక్షిణ కాశీకి ప్రధాన ద్వారంగా భావిస్తారు.
A) బొబ్బిలి
B) కొండపల్లి
C) సిద్దవటం
D) చంద్రగిరి
జవాబు.
C) సిద్దవటం

ప్రశ్న 8.
అమరావతి మరియు ధరణి కోటలు ____________ కు రాజధానులగా ఉండేవి.
A) ఆంధ్ర శాతవాహనుల
B) కొండవీడు రెడ్డి రాజుల
C) ముసునూరి నాయకుల
D) విజయనగర సామ్రాజ్యం
జవాబు.
A) ఆంధ్ర శాతవాహనుల

ప్రశ్న 9.
పెలికాన్ పక్షులు ____________ నుండి వలస వస్తాయి.
A) అమెరికా
B) ఆస్ట్రేలియా
C) సైబీరియా
D) నైజీరియా
జవాబు.
C) సైబీరియా

AP Board 4th Class EVS Solutions 10th Lesson చూసివద్దాం

ప్రశ్న 10.
మోటుపల్లి ____________కాలంలో నిర్మించబడిన ప్రసిద్ధ నౌకాశ్రయం
A) విజయనగర రాజుల
B) కొండవీడు రెడ్డి రాజుల
C) శాతావాహనుల
D) కాకతీయుల
జవాబు.
D) కాకతీయుల

ప్రశ్న 11.
సలీష్ ధావన్ అంతరిక్ష కేంద్రం ____________ దగ్గర ఉంది.
A) ధరణికోట
B) శ్రీ హరికోట
C) బొబ్బిలికోట
D) రాజకోట
జవాబు.
B) శ్రీ హరికోట

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson Communication

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson Communication Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 9 Communication

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
What is the means of communication? How many types of communications are there?
Answer:
Communication is the process of transferring idea and feelings from one person to another.
There are two types of communications.

  1. One-to-one communication.
  2. Mass communication.

Question 2.
Mention the ways for speedy communications?
Answer:

  • Mobile phone
  • e-mailing are the ways for speedy communication.

Question 3.
What are the precautions you should take in the use of mass media?
Answer:

  1. Continuous watching of mobile phone or TV may damage our eye sight.
  2. TV should be see at a minimum distances of 6 meters.
  3. Continuous listening of music with ear phones may damage our hearing power
  4. Volume of T. V, Radio or cell phone must be in low.

II. Questioning and Hypothesis:

Question 4.
What questions would you ask the post master about the postal services?
Answer:

  1. Which services are provided in this post office?
  2. Is money also send through postal services?
  3. How do we send information quickly by the postal service?

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson Communication

III. Experiments and field observation:

Question 5.
Visit a nearby postoffice and observe its services in and write a brief note?
Answer:
Post offices offer the following services :

  1. Dispatch the letters or mail service.
  2. Registered post.
  3. Money transfer.
  4. Collecting fee for goverment Jobs.
  5. Applying for goverment forms.
  6. Post office saving schemes.
  7. Postal life insurance etc.,

IV. Information Skills & Project Work:

Question 6.
Collect information about uses of cell phones and display it in your classroom?
Answer:

  1. Cell phone is a device which is used to communicate quickly with each other.
  2. To send a short message in an emergency
  3. To learn new thing through different apps
  4. It is used for maps, navigation and travel.
  5. It is used to online banking, booking movie tickets.
  6. It is used to e-learning by online classes.

V. Drawing Pictures and Model Making:

Question 7.
Make a toy phone using paper cups and string?
Answer:
Material required: 2 paper cups,string and iron nail.
Method:

  1. Take two empty paper cups.
  2. Punch a small hole at the bottom of each cup with a nail and put the string to fit through.
  3. Pass the edges of the string through the holes of cups. .
  4. Tie a knot at the end of the string that is inside the cup.
  5. Place the open end of one cup over our ear and ask our friend to speak at the open end of other cup.
  6. Our toy phone is ready.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson Communication

VI. Appreciation:

Question 8.
Write a letter to your friend requesting him to attend a function in your house.
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson Communication 1

Activity: (TextBook Page No.75)

Read the given phrases and categories them into advantages and disadvantages of modern means of communication.
Answer:

  1. Lazy
  2. improves knowledge
  3. not spending time with parents
  4. useful for the studies
  5. improves communication skills
  6. less interaction with the people
  7. reduced reading books
  8. reduces proper communication
  9. wasting reading hours
  10. can gather information.
Advantages  Disadvantages
Improve knowledge Useful for the studies Improve communication skills Can gather information Reduced reading books lazy  Not spending time with parents less interaction with people wasting reading hours reduces proper communication

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson Communication

Additional questions:

Question 1.
What is PIN code? How is it useful?
Answer:

  1. Every post office is given a number nationwide.
  2. This is called PIN (Postal Index Number) code:
  3. Code helps to identify the location easily.

Question 2.
What is mass communication? Which are used in mass communication?
Answer:

  • Mass communication is the process of exchanging information through media to large segments of the population.
  • News papers, T. V and Radio are used in mass communication.

Question 3.
Collect information about the different means of mass media?
Answer:
News paper:
It is a printed paper, containing news, articles of opinion, features, sports news and advertisements.

Radio :
It is an audio communication device. We get news, opinions debates and hour to hour information during cyclones and floods.

T.V :
It is an audio-visual communication device. People can watch new movies and many programmes.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson Communication

Question 4.
What is social media?
Answer:
Social media is the advanced technology of communication. It helps us in creating and sharing of information ideas etc through internet communcation. Eg: Face book, twitter etc.,

Question 5.
What is e-mailing?
Answer:

  • E-mailing is one of the fastest means of transfer of information.
  • E-mails can be used for sending letters files, photos, videos, documents etc.,

Question 6.
Collecting information about various stages in “journey of a letter”?
Answer:

  1. Writing a letter
  2. Post it in a post box.
  3. Postman collect the letter from post box.
  4. Sort out the letters according to the address.
  5. Reaches the place in a vehicle.
  6. Postman brings the letter to our home.

Question 7.
Which information does we write in the address of the receiver on the letter?
Answer:
We should write the address of the receiver on the letter.
This address consists of name, door number, village, mandal, district and pin code.

Question 8.
How to talk with others in a phone?
Answer:

  1. Greet with hello or good morning.
  2. Give our name.
  3. Say thank you/nice talking to you the end of a call.
  4. Say sorry I cannot hear you well (when voice is unclear)

Multiple Choice Questions:

Choose the correct answers:

Question 1.
________ is the process of transfering ideas and feelings from one person to another.
A) Communication
B) Information
C) Conformation
D) Transformation
Answer:
D) Transformation

Question 2.
________ is the mode of mass communication.
A) Newpaper
B) T.V
C) Radio
D) All
Answer:
D) All

Question 3.
“PIN” stands for in Pin Code.
A) Personal index number
B) Postal index number
C) Phone identification number
D) post information number
Answer:
B) Postal index number

Question 4.
________ is one of the fastest means of transfer information now-a-days
(A) Newpaper
B) Radio
C) E-mailing
D) Postal service
Answer:
C) E-mailing

Question 5.
Continuous watching of mobile phones may damage our ________.
A) Hearing power
B) Eye sight
C) Communication skill
D) Gathering Information
Answer:
B) Eye sight

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 8 Transportation

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
What are the vehicles used for transport in your village or town?
Answer:
In our village we use.

  1. Bicycle
  2. Scooter
  3. Cars
  4. Auto
  5.  Bus
  6. Lorry
  7. Trains are used for transport.

Question 2.
Have you ever travelled by bullock cart? When and where?
Answer:
Yes, When I went to my grand parents village, I travelled on bullock cart.

Question 3.
Why is the camel called the”ship of the desert”?
Answer:

  1. Camel is the primary means of transport in desert.
  2. It can walk long distances without taking water.
  3. Hence the camel is known as” ship of the desert”.

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

II. Questioning and Hypothesis:

Question 4.
What question will you ask to your father about transport facilities to visit your uncles village?
Answer:

  1. How to we go to our uncles village?
  2. Is their train route to our uncles village?
  3. Is it able to go on our bike to our uncles village?
  4. How much distance is our uncles village from here?

III.Experiments and field observations:

Question 5.
Visit a near by bus station of you r locality and collect the information about the the number of buses and timing of their bus departure?
Answer:
From Vijayawada to Tirapathi

Bus Departure time
1. 11.00 AM
2. 1.00 AM
3. 2.15 AM
4. 4.30 AM
5. 5.00 AM

IV. Information Skills & Project Work:

Question 6.
Collect the pictures of different inodes of transport and prepare a scrap book?
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation 1

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

V. Drawing Pictures and Model Making:

Question 7.
Identify any two shipyards on the map of Andhra pradesh ?

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation 2

Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation 3

VI. Appreciation:

Question 8.
How do you feel when you travel in a car and in a bullock cart? Do you find any difference ?
Answer:

  1. When I travel in a car, It moves fastly. Iam unable to see the beauty of nature clearly.
  2. When I travel in a bullock cart, It moves at very low speed. I enjoy the beauty of nature.

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Activity: (TextBook page No.68)

Look at the map of Andhra pradesh showing Airport and Ship yards.

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation 4

Fill in the table given below:

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation 5

Answer:

Airports in AP(places) Shipyards in AP (places)
Vishakhapatnam Vishakhapatnam
Rajahmandry Kakinada
Gannavaram Kirshnapatnam
YSR kadapa
Renigunta
Puttaparthi

Activity: (TextBook page No.68)

Some vehicles like Tanga, Bullock cart etc are pulled by animals. How do we take care of these animals?
Answer:

  1. The hooves of the animals should be provided with metal shoes to protect the hooves from wear and tear.
  2. Sufficient roughages may be provided for feeding of animals.
  3. Provide sheds for those animals.

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Additional Questions:

Question 1.
Which kinds of transport is used in rural areas ?
Answer:
In rural areas, where there is no proper road facilities, villagers use bullock carts, tractors, horse buggies or tangas to travel from their village to the nearest towns.

Question 2.
What types of transport are there in hilly areas ?
Answer:

  1.  In hilly area people travel on foot paths only.
  2. Animals like donkeys and horses are used to transport goods in hill areas.
  3. Rope-way is also used as a way of transport in the hilly areas.

Question 3.
Write about the transport in forests?
Answer:

  1. There are no permanent roads in the forest.
  2. The people live in forest use foot path to travel from one place to another.
  3. People carry particularly the old people or patients in dolies.

Question 4.
Collect information about the ” Transport in desert”.?
Answer:

  1. Transport in desert area is limited.
  2. The primary means of transport is camel.
  3. Camel walks long distances without taking water.

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Question 5.
How do the hump of the camel helps it ?
Answer:
The hump of the camel helps it to survive in the hot desert regions without drinking water for weeks.

Question 6.
Which type of transport is there in snowy areas or polar regions?
Answer:

  1. The polar regions are covered with snow all through the year.
  2. In polar regions sledges are ther most common means of transport.

Question 7.
Predict our means of transport in future?
Answer:
I predict that our means of transports in future are high speed bullet trains, water cars, flying drones etc.

Question 8.
Why do we call India ” unity in diversity” ?
Answer:
India is a beautiful country with diverse in many ways, yet we are united hence India is called as “Unity in diversity”.

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Question 9.
Collect information about the transportation in ‘Lanka villages’ of our state ?
Answer:

  1. There are many lanka villages (Islands) in the middle of the rivers.
  2. People travel to nearby towns or villages by putti or boats.

Question 10.
hat is transportation ?
Answer:
The movement of people or goods from one place to another by land, water or air is called transportation.

Multiple Choice Questions:

Choose the correct answer:

Question 1.
________ is the common means of transport in desert.
A) Donkey
B) Bullock cart
C) Camel
D) Elephant
Answer:
C) Camel

Question 2.
Sledge carts are the carriages in ________ areas.
A) Snowy
B) Forest
C) Hilly
D) Desert
Answer:
A) Snowy

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Question 3.
Pick out odd one.
A) Bus
B) Aeroplane
C) Car
D) Lorry
Answer:
B) Aeroplane

Question 4.
Donkeys and horses are used to transport goods in ________ areas.
A) Snowy
B) Desert
C) Canals
D) Hilly
Answer:

Question 5.
________ is know as ship of the desert.
A) Camel
B) Donkey
C) Horse
D) Elephant
Answer:
A) Camel

Question 6.
In forest areas ________ are used to carry old people or patients.
A) Ambulance
B) Dolies
C) Buses
D) Bullock carts
Answer:
B) Dolies

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Question 7.
Rope-way is also used as a way of transport in ________ areas.
A) Snowyr
B) Deserte
C) Hilly
D) Rural
Answer:
C) Hilly

Question 8.
The movement of people or goods from one place to other is called ________.
A) Corporation
B) Shifting
C) Changing
D) Transportation
Answer:
D) Transportation

Question 9.
Which of the following have shipyard?
A) Kakinada
B) Vishakapatnam
C) Krishnapatnam
D) All
Answer:
D) All

AP Board 4th Class EVS Solutions 8th Lesson Transportation

Question 10.
Which of the following city doesn’t have airport in A.P.
A) Gannavaram
B) Tirupati
C) Puttaparthi
D) Rajahmandry
Answer:
B) Tirupati

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish

Andhra Pradesh AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class English Solutions Chapter 5 The Magic Fish

Textbook Page No. 62

Activity-1

I. Look at the picture and answer the questions :

Question 1.
What do you think is happening ¡n the pictures ?
Answer:
The dog is hungry. The dog gets bone to eat. Then it sees reflection in the river. Then it wanted the other bone. The bone fell down in the river.

Question 2.
Number the pictures as per their occurrence.
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 1
Answer:
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 2

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish

Question 3.
What do you learn from it ?
Answer:
Greed brings Sarrow.

Textbook Page No. 66

Comprehension :

Activity 2

I. Answer the following questions.

Question 1.
Who was Abhiram ?
Answer:
Abhiram was a fisherman.

Question 2.
A strange thing happened one day. What was it?
Answer:
The fish began to speak.

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish

Question 3.
How did his wife respond when he went home empty-handed?
Answer:
It must be a magic fish. Ask the fish grant us a big house with a huge garden.

Question 4.
Did the golden fish fulfill all the wishes of Abhiram’s wife? Why?
Answer:
No, because she was greedy and unkind.

Question 5.
What is the moral of the story?
Answer:
Greed causes sorrow.

Question 6.
If you were Abhiram, what wish would you ask the fish?
Answer:
I would ask for happiness and joy.

II) Complete the passage using the words given in the box.

golden, requested, wife, fishing, go, out

Abhiram lived with his ____ in a little ___ near the sea. Every day he went for _____. One day he caught a big ____ fish in his net. The golden fish ______, him to put it back in to the sea. Then he let the fish ____ into the sea.
Answer:
Abhiram lived with his wife in a little hut near the sea. Every day he went for fishing. One day he caught a big golden fish in his net. The golden fish requested, him to put it back in to the
sea. Then he let the fish go into the sea.

Textbook Page No. 67

Activity – 3

Who said these dialogues and to whom?

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 5
Answer:
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 6

Vocabulary

Activity – 4

Make new words using the letters of the given word. One is done for you.
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 7
Answer:

Textbook Page No. 68

Activity – 5

Solve the crossword with the opposites of the words given as clues.

Across

3. kind
4. tall
5. beautiful
6. serious

Down

1 .foolish
2. happy
4. big
7. near
8. grant
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 9
Answer:
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 10

Activity – 6

Read the following words and write at least one sentence about each.
e.g. : Hut : The hut was near the sea
pop up : ____________
Answer:
Yesterday rain popped up in my village.
surprise : ____________
Answer:
I got surprise on my birthday.
enough : ____________
I had enough sleep today.
grant : ______________
Answer:
I ask my teacher to grant a leave.
ruler : _____________
Answer:
I wish to become the ruler of my country.

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish

Activity-7

Tongue twister :

Say the given sentence as quickly as possible.

Fresh fried fish
Fish fresh fried
Fried fish fresh
Fish fried fresh
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 11

Textbook Page No. 69

Activity-8

Look at the following sentences taken from the lesson.

1. He lived with his wife in a little hut.
2. Abhiram’s wife called him.
3. He caught a big golden fish.
4. She wore a crown.

The words in bold letters are in simple past tense. In sentences 1 and 2, the verbs end in -‘ed’ where as verbs in sentences 3 and 4 they do not end in -ed. The verbs that end in -ed are called regular verbs and other verbs are called irregular verbs.
All these verbs express completed actions.

Activity-9

Now pick out regular and irregular verbs from the lesson and put them in the columns given below.

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 12
Answer:
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 13

Textbook Page No. 70

Writing

Activity-10

Read the following sentences from the story.

1. ” O fisherman, please let me go.”
2. “Foolish man! Why did you let the fish go?”
3. “What a beautiful palace !” said Abhiram.
*Did you observe the highlighted punctuation?
* Do you know why they are used ?

In the above sentences, we used quotation marks to refer to the actual words spoken by the speaker. These are known as inverted commas (“…”).
Now let us see some more examples from the story.

1. The golden fish said, “Go back home. Your wish is granted.”
2. Abhiram said, “My wife wants a palace now.”
3. Abhiram’s wife said, “I want to be the ruler of the sea.”

Activity-11

Read the following sentences and use Inverted commas (“…”) wherever necessary.

1. My mother said, “Never tell lies.”
2. “Did you finish the project work?” asked the teacher.
3. The children replied, “We are ready to learn.”
4. Revathi said, “How interesting this film is!”

Textbook Page No. 70

Activity – 12

Conversation

Abhiram returned from the sea after talking to the golden fish. Abhiram’s wife is waiting for him in the palace.
Now complete the conversation between Abhiram and his wife. Abhiram’s wife: Welcome dear!
Abhiram: Oh, What a beautiful palace it is!
Abhiram’s wife: Yes, I like this palace very much.
Abhiram: We should thank the golden fish for this. Are you happy now?
Abhiram’s wife: _________
Answer: We shall see.
Abhiram : _____
Answer: OKay
Abhiram’s wife : _________
Answer: This is not enough for me. Now I want to be the ruler of the sea.
Abhiram : _________
Answer: What are you asking for ? It is not right.
Abhiram’s wife : _________
Answer: Go to the fish at once.
Abhiram: ______
Answer: I will go.

Listening and Responding

Activity-13

Listen to your teacher and answer the following question.

All children are at school. Latha is drawing pictures in the classroom. She is sitting on a bench beside Neha. Teja is at school too. He is reading a newspaper in the library. He is sitting on a chair. Vani and Rani are also at school. They are playing in the ground. Some children are watering the plants in the garden.
At this moment, the teacher is calling everyone to come into the classroom.

Answer the following questions in a complete sentence?

Question 1.
What is Latha doing in the classroom?
Answer:
Latha is drawing pictures in the classroom.

Question 2.
Who is sitting beside Neha?
Answer:
Latha is sitting beside Neha.

Question 3.
What is Teja doing?
Answer:
Teja is reading newspaper in the library.

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish

Question 4.
Who are playing in the ground?
Answer:
Vani and Rani are playing in the ground.

Question 5.
Why is the teacher calling everyone to come into the classroom?
Answer:
The teacher calling everyone to teach the class.

Activity – 14

Look at the following picture and say some sentences using the ‘ing’ form (am/ is / are + action word + ing). e.g. Abhi is fishing.

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 14

Textbook Page No. 73

Activity-15

Read the following sentences.

* We are playing cricket.
* Madhu is swinging.
* Rani and Geetha are sliding.
* They are running.

The underlined part indicates that the action is in progress. So they are in present continuous tense.
Now, go through the following table and frame at least ten sentences.

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 15
e.g. I am reading a book.
1. ______________
Answer:
You are playing kabaddi.

2. ______________
Answer:
We are going to market.

3. ______________
Answer:
They are riding the bicycle.

4. ______________
Answer:
We are coming to school.

5. ______________
Answer:
You are riding the bicycle.

6. _________
Answer:
He is watching T.V.

7. _________
Answer:
She is drinking water.

8. _________
Answer:
It is eating a mango.

9. _________
Answer:
Heis travelling by bus.

AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish

10. _________
Answer:
She is eating a mango.

Textbook Page No. 74

Activity-16

Language game:

Name of the game: Act and say
Objective: Children express ongoing actions using the ‘present continuous form’
Materials required: A small box, paper slips containing ongoing actions written in them.

Process:

  • Put all the written slips (such as reading, jumping, crying, laughing, eating, drinking, sleeping, drawing, etc…) in a small box.
  • Ask the students to form some groups.
  • Ask one student to come and pick up a slip from the box.
  • Ask him/her to mime the action written on the slip.
  • The other group will have to identify the word and say aloud the action using the ‘present continuous tense ’.

The Magic Fish

Summary :

Abhiram was a fisherman. He lived with his wife in a hut. Everyday he went for fishing. One day, he caught a big golden fish. And the fish started to speak with him. The fish asked him to leave it. So, he left it and went empty
handed to home, but his greedy wife scolds him. And asked him to go back and ask the fish for a big house. Next day, the fisher man went back to the sea. He asked the fish for a big house. The fish granted him the wish. After a few days, Abhiram’s wife forced him to ask the fish for a palace. Then, the fish granted them the palace also. After some days, Abhiram’s wife asked him to ask the fish that she wanted to become the ruler of the sea. Abhiram said it is not right but his wife become angry. But when the fisherman went and asked the fish, there was a storm in the sea. The fish was angry. The fish went back into the depths of the sea and cursed the greedy wife by turning her palace back to little hut. They lived in that hut from then.
AP Board 4th Class English Solutions 5th Lesson The Magic Fish 3

సారాంశము

అభిరామ్ ఒక జాలరి. అతను తన భార్య చిన్న గుడిసెలో జీవనం సాగించేవారు. ఒకరోజు తన వలకు ఒక పెద్ద బంగారపు చేప చిక్కింది. ఆ చేప వింతగా ఆ జాలరితో మాట్లాడింది. దాన్ని వదిలేయమని వేడుకుంది. దాంతో అభిరామ్ దాన్ని మళ్ళీ నీటిలోకి విడిచి పెట్టాడు. ఇంటికి వెళ్ళగానే అతని భార్య గట్టిగా మందలించి, వెళ్ళి ఆ చేపను ఒక పెద్ద ఇల్లు కావాలని కోరుకోమంటుంది. దాంతో అభిరామ్ వెళ్ళి అడగగా ఆ చేప ఆ కోరికను తీరుస్తుంది. కొన్ని రోజులకు తన భార్య మళ్ళీ వెళ్ళి ఒక పెద్ద రాజభవనాన్ని కోరమంటుంది. మరలా అభిరామ్ ఆ చేపను, కోరగా, ఆ కోరికను తీరుస్తుంది. ఆ తర్వాత మరికొన్ని రోజులకు, తన భార్య ఆ సముద్రానికి రాణి కావాలని అడుగుతుంది. అభిరామ్ అలా కోరుకోవడం తప్పని నచ్చ చెప్తాడు. తన భార్య కోపంతో అభిరామ్ మీద అరుస్తుంది. అభిరామ్ సముద్రం దగ్గరకు వెళ్ళగానే ఆ చేప కోపంగా ఉంటుంది. దాంతో చేపను ఆ కోరికను తీర్చమని అడిగితే, వెంటనే సముద్రం అడుగుకు వెళ్ళింది. తన భార్యని శపించి, మళ్ళీ రాజభవనాన్ని గుడిసెగా మారుస్తుంది. అప్పటినుంచి ఆ చిన్న గుడిసెలోనే జీవించేవారు.

Glossary

strange = unusual; (మిత)
pop up = appear suddenly; (అకస్మాత్తుగా కనిపించడం)
palace = royal / official residence; (రాజభవనం)
storm = a violent weather with strong winds; (తుఫాను)
throne = royal seat; (సింహాసనం)

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 9 సమాచార ప్రసారం

I. విషయావగాహన:

ప్రశ్న 1.
భావ ప్రసారం అనగా నేమి? భావ ప్రసారం ఎన్ని రకములు?
జవాబు.

  1. ఇతరులతో తమ భావనలను, అనుభూతులను పంచుకోవడాన్ని భావ ప్రసారం అంటారు.
  2. భావ ప్రసారం రెండు రకాలు :
  • వ్యక్తిగత భావ ప్రసారం
  • బహుళ సమాచార ప్రసారం

ప్రశ్న 2.
వేగంగా భావ ప్రసారం సాగించడానికి ఏఏ మార్గాలున్నాయో తెలపండి.
జవాబు.

  1. మొబైల్ ఫోన్
  2. ఇ-మెయిలింగ్ వేగంగా భావ ప్రసారం సాగించే మార్గాలు.

ప్రశ్న 3.
బహుళ ప్రసార మాధ్యమం ఉపయోగించేటప్పుడు తీసుకోవలసిన జాగ్రత్తలు ఏవి ?
జవాబు.

  1. అదే పనిగా T.V. లేదా మొబైల్ ఫోన్ చూడడం కంటి చూపును దెబ్బ తీస్తుంది.
  2. T.V. ని మన నుండి కనీసం 6 మీటర్లు దూరం నుండి చూడాలి.
  3. అదే పనిగా ఇయర్ఫో న్స్ సంగీతాన్ని వినడం వినికిడి శక్తిని దెబ్బ తీస్తుంది.
  4. T.V., రేడియో, మొబైల్ ఫోన్ వాల్యూమ్ ని తగ్గించి వినాలి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

II. ప్రశ్నించడం – పరికల్పనలు చేయడం:

ప్రశ్న 4.
పోస్టల్ సేవలను గురించి పోస్టు మాస్టర్ ను ఏమేమి ప్రశ్నలు అడుగుతారు.
జవాబు.

  1. పోస్టాఫీసులో ఏయే సేవలు అందించబడతాయి?
  2. పోస్టల్ సేవల ద్వారా డబ్బును కూడా పంపవచ్చా?
  3. పోస్టల్ సేవల ద్వారా సమాచారాన్ని త్వరగా పంపించడానికి ఏమి చేయాలి?

III. ప్రయోగాలు – క్షేత్ర పరిశీలనలు:

ప్రశ్న 5.
దగ్గరలోని పోస్టాఫీసుకు వెళ్ళి పోస్టల్ సేవలమ గురించి తెలుసుకొని క్లుప్తంగా రాయండి.
జవాబు.
పోస్టాఫీసులో ఈ క్రింది పేదలు ఉన్నాయి.

  1. ఉత్తరాలను, మెయిల్ లను పార్సిలను బట్వాడా చేయడం.
  2. రిజిస్టర్ పోస్ట్ సౌకర్యం
  3. నగదు బదిలీ సౌకర్యం
  4. ప్రభుత్వ ఫారాలను డబ్బు కట్టించుకోవడం.
  5. వివిధ ఉద్యోగాలకు దరఖాస్తు చేసుకోవడం.
  6. పోస్టాఫీసులో డబ్బును దాచుకోనే అవకాశం.
  7. పోస్టల్ జీవిత భీమా మొదలైనవి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

IV. సమాచార నైపుణ్యాలు – ప్రాజెక్టులు:

ప్రశ్న 6.
సెల్ ఫోన్ల ఉపయోగాలు గురించిన సమాచారాన్ని సేకరించి, తరగతి గదిలో ప్రదర్శించండి.
జవాబు.

  1. ఒకరితో ఒకరు వేగంగా సంభాషించడానికి సెల్ ఫోన్ ఉపయోగపడుతుంది.
  2. అత్యవసర పరిస్థితులో సంక్షిప్త సమాచారాన్ని (SMS) పంపవచ్చు.
  3. వీడియో కాల్ మరియు కారెన్స్ కాల్స్ ద్వారా సంభాషించవచ్చు.
  4. ప్రయాణ సమయంలో దిక్చూచిగా ఉపయోగపడుతుంది.
  5. ఆన్లైన్ బ్యాంకింగ్, టికెట్ బుకింగ్ కొరకు ఉపయోగపడుతుంది.
  6. కావలసిన జ్ఞానాన్ని వివిధ యాప్ ద్వారా తెలుసుకోవచ్చు.

V. బొమ్మలు గీయడం – నమునాలు తయారు చేయడం:

ప్రశ్న 7.
అట్టముక్క లేక మట్టితో సెల్ ఫోన్ మోడల్ ను తయారు చేయండి.
జవాబు.
విద్యార్ధికృత్యము.

VI. ప్రశంస:

ప్రశ్న 8.
మీ ఇంటికి ఏదైనా ఒక వేడుకకు రమ్మని ఆహ్వానిస్తూ నీ స్నేహితునికి ఉత్తరం రాయండి.
జవాబు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం 1

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

కృత్యము: (TextBook Page No.74)

క్రింది వాక్యములను చదివి, వాటిని ఆధునిక సమాచారం ప్రసార సాధనాల వల్ల కలిగే ప్రయోజనాలు, నష్టాలుగా వర్గీకరించి రాయండి.

    • బద్దకం కలిగించటం
    • జ్ఞానమును పెంచటం
    • తల్లిదండ్రులతో గడపకపోవటం
    • చదువుకు ఉపయోగం
    • భావ వ్యక్తీకరణ సామర్ధ్యాన్ని పెంపొందించటం
    • తోటి ప్రజలతో సంబంధాలు తగ్గిపోవటం
    • పుస్తకాలు చదవకపోవటం
    • జ్ఞాపక శక్తి తగ్గటం
    • ఇతరులతో మాటలాడకపోవడం
    • చదివే గంటలు తగ్గిపోవటం
    • అత్యధిక సమాచారాన్ని గ్రహించగలగటం.

జవాబు.

ప్రయోజనాలు నష్టాలు
జ్ఞానమును పెంచడం బద్ధకం కలిగించడం
చదువుకు ఉపయోగం చదివే గంటలు తగ్గిపోవడం
భావ వ్యక్తీకరణ సామార్థ్యాన్ని పెంపొందించడం తల్లిదండ్రులతో సమయం గడపకపోవడం
తోటి ప్రజలతో సంబంధాలు తగ్గిపోవడం
అత్యధిక, సమాచారాన్ని గ్రహించగలగడం ఇతరులతో మాట్లాడకపోవడం
పుస్తకాలు చదవకపోవడం

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

అదనపు ప్రశ్నలు:

ప్రశ్న 1.
పిన్ (PIN) కోడ్ అనగా నేమి?
జవాబు.

  1. దేశ వ్యాప్తంగా ఉన్న ప్రతి పోస్టాఫీసుకు ఒక సంఖ్య ఇవ్వబడుతుంది. దీనినే పిన్కోడ్ అంటారు. (Postal Index Number).
  2. పిన్కోడ్ సంఖ్య చిరునామాను కలిగి ఉన్న ప్రదేశమును సులభంగా గుర్తించడానికి వీలయ్యేలా చేస్తుంది.

ప్రశ్న 2.
బహుళ సమాచార ప్రసారం అంటే ఏమిటి? బహుళ సమాచార ప్రసారంలో వేటిని ఉపయోగిస్తారు?
జవాబు.
బహుళ సమాచార ప్రసారం అనేది ఒకే సమయంలో పెద్ద సంఖ్యలో జనాభాకు సమాచారాన్ని అందించే మాధ్యమం.
వార్తా పత్రికలు, T.V., రేడియో వంటివి బహుళ ప్రసార సాధనాలుగా ఉపయోగపడతాయి.

ప్రశ్న 3.
వివిధ బహుళ సమాచార ప్రసార సాధనాల గురించిన సమాచారాన్ని సేకరించండి.
జవాబు.
వార్తాపత్రికలు :
వార్తలు, వివిద వ్యాసాలు, ప్రకటనలు వంటి అనేక అంశాలు వార్తాపత్రికలో ఉంటాయి.

రేడియో:
వినికిడికి సంబంధించిన పరికరం. వార్తలు, అభిప్రాయాలు ప్రసంగాలు రేడియో ద్వారా వినవచ్చు. తుఫానులు, వరదలు, సమయంలో వాటి గురించిన సమాచారాన్ని గంట గంటకు రేడియో ద్వారా తెలుసుకోవచ్చు.

టెలివిజన్ (T.V) :
వినికిడి మరియు దృష్టికి సంబంధించిన సమాచార ప్రసార సాధనం. T.V.లో వార్తలు, సినిమాలు ఇంక అనేక కార్యక్రమాలు చూడవచ్చు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

ప్రశ్న 4.
సామాజిక మాధ్యమం అంటే ఏమిటి?
జవాబు.
సామాజిక మాధ్యమం అనేది సమాచార ప్రసార మాధ్యమంలో ఆధునికమైనవి. ఇంటర్నెట్ ద్వారా మన అభిప్రయాలను, సమాచారాన్ని ఇతరులతో పంచుకునే అవకాశాన్ని కల్పిస్తాయి..
ఉదా : ఫేస్బుక్, ట్విట్టర్, ఇన్స్టాగ్రామ్ మొదలైనవి.

ప్రశ్న 5.
ఇ-మెయిల్ అంటే ఏమిటి?
జవాబు.
ఒక కంప్యూటర్ నుండి మరొక కంప్యూటర్కు పంపే సంక్షిప్త సమాచారాన్ని ఇ-మెయిల్ అంటారు.
సూచనలు చేయడానికి డాక్యుమెంట్లు, ఫైళ్ళు, పంపడానికి ఇ-మెయిల్ను ఉపయోగిస్తారు.

ప్రశ్న 6.
ఒక ఉత్తరం రాసిన చిరునామాకి చేరడంలో ఉన్న వివిధ దశలను రాయండి.
జవాబు.

  1. ఉత్తరం రాయడం
  2. పోస్టుబాక్స్ లో వేయడం
  3. పోస్ట్మ న్ ఉత్తరాలను పోస్టుబాక్స్ నుండి తీయడం
  4. చిరునామాలననుసరించి ఉత్తరములను వేరుపరచడం
  5. వాహనంలో వాటి గమ్య స్థానాలకు చేర్చడం
  6. పోస్ట్మ న్ ద్వారా ఇంటికి ఉత్తరాల పంపిణీ.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

ప్రశ్న 7.
ఉత్తరంలో చేరవలసిన చిరునామాలో ఏఏ సమాచారాన్ని రాస్తారో తెలపండి.
జవాబు.
‘ఉత్తరంలో చేరవలసిన వ్యక్తి యొక్క పూర్తి చిరునామాను రాయాలి. చిరునామాలో పేరు, డోర్ నెంబర్, గ్రామం, మండలం, జిల్లా మరియు పిన్ కోడ్ ను రాయాలి.

ప్రశ్న 8.
ఫోన్ ద్వారా ఇతరులతో మాట్లాడటం ఎలా?
జవాబు.

  1. మొదటిగా అవతలి వారిని హలో లేదా గుడ్ మార్నింగ్ తో పలకరించాలి.
  2. మీ పేరును వారికి తెలియజేయాలి.
  3. కాల్ పూర్తయిన తరువాత ధన్యవాదాలు లేదా ” నైస్ టాకింగ్ టు యు” అని చెప్పాలి.
  4. అవతలి వారి స్వరం సరిగా వినిపనించనపుడు ‘సారీ నాకు సరిగా వినబడలేదు’ ” అని అనాలి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

బహుళైచ్ఛిక ప్రశ్నలు:

సరియైన సమాధానాలను గుర్తించండి:

ప్రశ్న 1.
ఇతరులతో తమ భావనలను అనుభూతులను పంచుకోవడాన్ని …………… అంటారు.
A) భావ ప్రసారం
B) సమాచారం.
C) నిజ నిరూపణ
D) మార్పిడి
జవాబు.
A) భావ ప్రసారం

ప్రశ్న 2.
క్రింది వానిలో బహుళ సమాచార ప్రసార సాధనం ……….
A) వార్తాపత్రికలు
B) రేడియో
C) టెలివిజన్
D) పైవన్నీ
జవాబు.
A) వార్తాపత్రికలు

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

ప్రశ్న 3.
PIN అనగా…………….
A) Personal index number
B) Postal index number
C) Phone identification number
D) Post information number
జవాబు.
B) Postal index number

ప్రశ్న 4.
ఈ రోజుల్లో అత్యంత వేగవంతమైన ప్రసార సాధనం …………..
A) వార్తాపత్రికలు
B) రేడియో
C) ఇ-మెయిలింగ్
D) పోస్టల్
జవాబు.
C) ఇ-మెయిలింగ్

ప్రశ్న 5.
అదే పనిగా ఇయర్ ఫోన్ తో వినడం వల్ల ……………. దెబ్బ తింటుంది.
A) వినికిడి శక్తి
B) కంటి చూపు
C) భావ వ్యవక్తీకరణ
D) సమాచారాన్ని గ్రహించేశక్తి
జవాబు.
A) వినికిడి శక్తి

AP Board 4th Class EVS Solutions 9th Lesson సమాచార ప్రసారం

ప్రశ్న 6.
అదే పనిగా మొబైల్ ఫోన్ చూడడం. …………….. వల్ల దెబ్బ తింటుంది.
A) వినికిడి శక్తి
B) కంటి చూపు
C) భావ వ్యవస్తీకరణ శక్తి
D) సమాచారాన్ని గ్రహించేశక్తి
జవాబు.
B) కంటి చూపు

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 2 Green World

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
Write a brief note on the uses of plants?
Answer:

  1. Plants and trees are gift of mother nature.
  2. Plants give us fresh air
  3. Plants give us food.
  4. Some plants are used as medicine.
  5. Plant and trees gives us shelter.

Question 2.
Give examples of land and water plants ?
Answer:
Land plants:
Neem, Banyan, Mango, Tamarind, are some examples for land plants.

Water plants:
Hydrilla, Waterlily, Lotus, Duckweed, and Tape- grass are some examples for water plants.

Question 3.
Identify and write some desert plants in your surroundings?
Answer:
Cactus, Barrel cactus, Golden barrel cactus, Aloevera , are some desert plants in our surroundings.

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

II. Questioning and Hypothesis:

Question 4.
What questions would you like to ask a gardener in your village to know about different types of plants?
Answer:

  1. Which plants are desert plants?
  2. Which plants grow on mountains?
  3. Which plants have tap roots?
  4. Which plants have fibrous roots?

III. Experiments and field observations:

Question 5.
Go to a nearby garden or nursery and write the names of as many flower and plants as you can identify?
Answer:
Flowers:
Rose, Jasmine, Lily, Lavender, Hibiscus, Tulips, Marigold, Chrysethamum, Daffodil.

Plants:
Neem, Tulasi, Rose plant, Mango, Cactus Mango, Sapota, Hibiscus plant, Lemon tree, Aloevera, Basil, Lavender, Marigold, Money plant.

IV. Information Skills & Project Work:

Question 6.
Make a chart on the types of plants based on roots and hang it in your class room.
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World 1

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

V. Drawing Pictures and Model Making:

Question 7.
Make some flowers using colour papers?
Answer:
Student activity.

VI. Appreciation:

Question 8.
Grow a flowering plants at your home record the progress of its growth and discuss with your friends ?
Answer:
Student activity.

Let us Do: (TextBook Page No.14)

Write the names of plants based on their dwelling places?
Answer:

Aquatic plants Terrestrial plants
Duckweed Banyan
Mango Hydrilla
Water lily Peepal
Tamarind Tape-grass
Lotus Neem

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Think and Discuss: (TextBook Page No.16)

Question 1.
Which part of the plant attracts you very much?
Answer:
Rower is the part of the plant that attracts me very much.

Question 2.
Do you know how we use flowers?
Answer:

  1. Flower are used for decorations.
  2. Hibiscus, Neem and Tulasi are used in making medicines.
  3. Rose, Jasmine, lily and lavender flowers used in making beauty oils and perfumes.
  4. Cauliflower cab be eaten as food.

Additional Questions:

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
What are terrestrial plants? Give examples.
Answer:
Plants that grow on land are called Terrestrial plans.
Ex: Banayan, Peepal, Mango, Neem, Tamarind etc.

Question 2.
What are aquatic plants? Give examples.
Answer:
Plants that grow in water are called Aquatic plants.
Ex : Duckweed, water lily, lotus, Hydrilla etc.

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Question 3.
What are the systems do a plant divided into ?
Answer:
A plant is divided into two systems.

  • The root system
  • The shoot system.

Question 4.
What is root system and shoot system?
Answer:
Root system:
The parts of the plant that is below the soil is called the root system.

Shoot system :
The part of the plant above the soil is called the shoot system.

Question 5.
How are roots useful to plants?
Answer:
Roots hold the plant firmly to the soil and absorb nutrients from the soil.

Question 6.
Explain different types of roots with examples?
Answer:
Roots are two types.
i) Tap root :
The tap root has a thick main root that goes deep into the soil and several thin roots grow from the main root.
Ex: Neem, Tamarind etc;

ii) Fibrous roots :
Fibrous roots are bushy. A number of tiny roots are attached to the lower end of the stem like bunch.
Ex: Paddy, Jowar, Maize.

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Question 7.
How the roots are useful to us?
Answer:

  1. Carrot, Beetroot, Raddish are taken as food.
  2. Camel grass(Vattiverlu) is used as cooling mats during summer.
  3. Lemon grass roots are used in fragrant oil and insect repellents.

Question 8.
Draw the diagram of a Hibiscus flower and label the parts?
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World 2

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Question 9.
Draw the pictures of Tap root and Fibrous roots?
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World 3

Question 10.
Write the name of some fruits which have medicinal value?
Answer:
Fruits like Lemon, Neem and Amla have medicinal value.

Question 11.
Which fruits are used for cleansing hair?
Answer:
Fruits like soap – nuts (kunkudu), Shikakai are used for cleansing hair.

Question 12.
What is photosynthesis?
Answer:
Plants prepare their food on their own using carbon dioxide, water and sun-light. This process is called photosynthesis.

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Multiple Choice Questions:

Choose the correct answer:

Question 1.
Which is not a part of flower
A) Petal
B) Root
C) Pistil
D) Stamen
Answer:
B) Root

Question 2.
Pick out odd one
A) Banyan tree
B) Mango tree
C) Lotus
D) Neem
Answer:
C) Lotus

Question 3.
Which are useful for photosynthesis
A) Water
B) Sunlight
C) Carbondioxide
D) All
Answer:
D) All

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Question 4.
The part of the plant above the soil is called _________ system.
A) Shoot
B) Root
C) Foot
D) Eco
Answer:
A) Shoot

Question 5.
The part of the plant below the soil is called _________ system.
A) Shoot
B) Root
C) Foot
D) Eco
Answer:
B) Root

Question 6.
The roots of _________ plant are soft and spongy.
A) Land
B) Desert
C) Mountain
D) Water
Answer:
D) Water

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Question 7.
Which roots are used as cooling mats during summer.
A) Camel grass
B) Lemon grass roots
C) Soap-nuts
D) neem
Answer:
A) Camel grass

Question 8.
_________ roots are bushy.
A) Tap
B) Fibrous
C) Both A and B
D) None
Answer:
B) Fibrous

Question 9.
Which of the following is aquatic plant
A) Pine
B) Cactus
C) Neem
D) None
Answer:
D) None

AP Board 4th Class EVS Solutions 2nd Lesson Green World

Question 10.
The colour ful part of a flower is called _________.
A) Stamen
B) pistil
C) Petal
D) Sepal
Answer:
C) Petal

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 6 Water

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
Why do we need tanks?
Answer:

  1. Tanks are mainly used for agriculture and drinking.
  2. Tanks are source of drinking water to the cattle.
  3. Tanks also help to increase the ground water.

Question 2.
How are tanks being polluted?
Answer:
Tanks ae being polluted by following reasons:

  1. Taking bath washing cattle, clothes and vehicles in the tank.
  2. Throwing household waste and dead bodies of animals into the tank.
  3. Using of tanks for toilet purpose.
  4. Immersing idols made with chemicals.
  5. Passage of sewage water from houses in to the tank.
  6. Chemical effluents from factories also pollute the tank.

Question 3.
How should we conserve our tanks?
Answer:

  1. We should remove the weeds in the tank and canals.
  2. We should remove Gurrapudekka and algae grown in the tanks.
  3. We should increase the level of water in the tank by removing soil deposits from tank.
  4. We should not pollute our tank by our activities.
  5. We should pass the rain water into tanks.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

II. Questioning and Hypothesis:

Question 4.
Ask your teacher what will happen if all the tanks dry up.
Answer:

  1. What will happen if all tanks dry up?
  2. How would you get water for drinking ?
  3. Is there any other resources of water, if all tanks are dry up?
  4. Is ground water available if all tanks are dry up?

III. Experiments and field observations:

Question 5.
With the help of your teacher, visit a near by field, observe how water is supplied to the fields. Draw a block diagram.
Answer:
1. I observed that outlets are there on both sides of the tank.
2. Water flowing from those outlets is set into small canals across the field.
3. Each farmer dig a small hole to his field from the small canals.
4. After filling his field he close the hole to stop the water.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

IV. Information Skills & Project work:

Question 6.
Collect information about a tank and write the history of tank?
Answer:
Brahmayya Lingain Cheruvu:

Brahamayya Lingam cheruvu is located in chikkavaram village in krishna district. This is spread across 1,000 acres and is said to be constructed by “Chola” kings . It is capable of providing drinking and irrigation water to almost 6 viilages. The lake is filled with rain water.Now itis planned to filled with water through Polavaram canal. AP government is planning to develop this as a tourist spot.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

V. Drawing Pictures and Model Making:

Question 7.
Prepare a chart showing water cycle.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water 2

Answer:
Student activity.

VI. Appreciation:

Question 8.
Prepare some slogans to stop pollution of water?
Answer:

  1. Water is to drink – not to pollute
  2. Clean water – Healthy life.
  3. Go green – Drink clean.
  4. If you pollue water – You pollute life.
  5. Our water – Our future.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Think and Discuss:

Question 1.
What will you do to stop pollution of water in tanks?
Answer:
To stop pollution of water in tanks:

  1. By removing Gurrapudekka and algae grow in the tank regularly
  2. We will not take bath, wash clothes or vehicles in tank.
  3. We will not throw the house hold wastes and animals dead bodies in to the ta’nk.
  4. We will not pass our sewage water in the tank.
  5. Chemical effluents from factories will not let into the tank.

Question 2.
Low rainfall and closing of water channels are the main cause forr drying of tanks. Discuss other possible reasons for the drying up of tanks?
Answer:

  1. Increased diversion for irrigated agriculture.
  2. Building Of dams.
  3. Over extraction and mismanagement of tanks. Are the other reasons for the drying up of tanks.

Activity: (TextBook Page No.54)

Take six glasses and fill them with equal amount of wa ter. Now put the following thing into the water, stir with spoon. Write your observation in the table by putting (✓) mark.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water 3

Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water 4

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Additional Questions:

Question 1.
What are the different kinds of water resources are available in your village?
Answer:

  • Bore well
  • Tap water
  • River water and mineral water plant are different resources available in our village.

Question 2.
How is a water tank built?
Answer:

  1. The villagers identify the source of flood water and a low laying area for the construction of a tank.
  2. They dig the tank and construct tank bunds for storage.
  3. Then they dig the canals from the regions where the water is flooding to the tank.
  4. Outlets from the tank are built on both sides.

Question 3.
Why do tanks have outlets (canals)?
Answer:

  1. Some tanks are connected with other tanks with the help of canals. Water flows from one tank to another in rainy season.
  2. Canals are dug to fill the tanks with river water.

Question 4.
Can we drink water directly from the tank? Is it safe?
Answer:

  • No, it is not safe to drink water directly from the tank.
  • The water is polluted we get diseases like typhoid, cholera and diarrhea by drinking water directly from the tank.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Question 5.
How is drinking water supplied in village?
Answer:

  1. The village panchyat is responsible for the supply of pure drinking water in villages.
  2. Overhead tanks are built under the rural water schemes.
  3. The fil tered and safe water is supplied to the houses.

Question 6.
Draw a block diagram of water treatment plant?
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water 5

Question 7.
What is chlor ination? How it helps?
Answer:
Adding of bleaching powder to the water is called chlorination. It helps to kill the germs ini water.

Question 8.
What happens lin the sedimentation tank?
Answer:
In sedimentation tank the sand particles are settle down in the tank. Solid particles like leaves, twigs etc are removed.

Question 9.
In the process of purification of water, what happen in Alteration tank?
Answer:

  1. The water is filtered in filteration tank.
  2. Small particles are removed from the water.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Question 10.
What is evaporation?
Answer:
The process of changing of water into watervapour is called evaporation.

Question 11.
What is “water cycle”?
Answer:
Water evaporates from the surface of the earth and forms clouds. The clouds get cold and fall again to the surface in the form of rain. This continuous cycle is called” The water cycle”.

Question 12.
Which give taste to the water?
Answer:
Some substances in the soil dissolve in water and gives taste to water.

Question 13.
What is condensation?
Answer:
The process of changing of water vapour into water is called condensation.

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Multiple Choice Questions:

Choose the correct answer:

Question 1.
The process of changing of water into water vapour is called ________.
A) Evaporation
B) Condensation
C) Precipitation
D) Water cycle
Answer:
A) Evaporation

Question 2.
The procese of changing of water vapour in to water is called ________.
A) Evaporation
B) Condensation
C) Precipitation
D) Watercycle
Answer:
B) Condensation.

Question 3.
In _______ tank sand particles are settle down.
A) Filtration
B) Chlorination
C) Sedimentation
D) None
Answer:
C) Sedimentation

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Question 4.
In _______tank bleaching powder is added to the water.
A) Filtration
B) Chlorination
C) Sedimentation
D) All
Answer:
B) Chlorination

Question 5.
Over head tanks in villages are built under ________ Schemes.
A) Rural water
B) Urban water
C) Irrigation
D) Village development
Answer:
A) Rural water

Question 6.
________ cause water pollution.
A) Chemicals from factories
B) House hold wastes
C) Washing clothes and cattles in water sources
D) All
Answer:
D) All

Question 7.
We get following disease by drinking water directly from the tank.
A) Typhoid
B) Cholera
C) Diarrhea
D) All
Answer:
D) All

AP Board 4th Class EVS Solutions 6th Lesson Water

Question 8.
Water drops fall from clouds is called ________.
A) Evaporation
B) Condensation
C) Precipitation
D) Watercycle
Answer:
C) Precipitation

Question 9.
Which of the following did not dissolve in water.
A) Sugar
B) Oil
C) Salt
D) Milk
Answer:
B) Oil

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 1 కుటుంబం

I. విషయావగాహన:

ప్రశ్న 1.
చిన్న కుటుంబాలు పెరగడానికి రెండు కారణాలు రాయండి?
జవాబు.

  1. వివాహాలు, మరొక ఊరికి బదిలీ అవడం వల్ల, కుటుంబంలోని వ్యక్తుల మరణం వల్ల.
  2. వ్యాపారాలు, చదువులు, ఉద్యోగాల వల్ల, కుటుంబ స్థితిగతులో మార్పుల వల్ల చిన్న కుటుంబాలు ఏర్పడుతున్నాయి.

ప్రశ్న 2.
కుటుంబాలలో కలిగే మార్పులకు కారణాలను రాయండి?
జవాబు.

  1. వివాహము, కొత్తగా శిశు జననం మరియు ఉద్యోగంలో బదిలీ మొదలైనవి కుటుంబ నిర్మాణంలో కలిగే మార్పులకు కారణాలు.
  2. వ్యాపారము, చదువు, ఉద్యోగం, కుటుంబంలోని వ్యక్తుల మరణం వంటి కారణాల వల్ల కూడా కుటుంబంలో మార్పులు జరుగుతున్నాయి.

ప్రశ్న 3.
గృహోపకరణాలు వినియోగం మనిషి యొక్క జీవన విధానాన్ని ఎలా ప్రభావితం చేసిందో రాయండి?
జవాబు.

  1. పూర్వం ప్రజలు ఇంటి పనులన్నింటిని స్వహస్తాలతోనే చేసుకొనేవారు.
  2. ఈ రోజుల్లో ప్రజలు అనేక రకాల గృహోపకరణాలను ఉపయోగిస్తూ తమ పనులను తేలికగాను, వేగంగాను చేసుకోగలుగుతున్నారు.
  3. గృహోపకరణాలు మనం పని చేసే విధానాన్ని మార్చి వేశాయి. దీని వలన మనం విద్యుత్ను ఎక్కువగా ఉపయోగిస్తూ శారీరక శ్రమను తగ్గించుకుంటున్నాం.

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

II. ప్రశ్నించడం – పరికల్పనలు చేయడం:

ప్రశ్న 4.
మీ గ్రామంలోకి ఒక కొత్త కుటుంబం వచ్చింది. వారి గురించి తెలుసుకొనుటకు వారిని ఏయే ప్రశ్నలు అడుగుతావు?
జవాబు.

  1. మీరు ఎక్కడి నుండి వచ్చారు?
  2. మీరు ఇక్కడికి ఎందుకు వచ్చారు?
  3. మీరు ఏం చేస్తారు?
  4. మీ కుటుంబ సభ్యులు ఎవరు?

III. ప్రయోగాలు – క్షేత్ర పరిశీలనలు:

ప్రశ్న 5.
ఏదైనా కొన్ని గృహోపకరణాలు చిత్రాలను గీయండి వాటిని ఉపయోగాలు రాయండి?
జవాబు.
కొన్ని గృహోపకరణాలు – వాటి ఉపయోగాలు. క్రమ సంఖ్య గృహోపకరణం – పటం

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం 1

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

IV. సమాచార నైపుణ్యాలు – ప్రాజెక్టులు:

ప్రశ్న 6.
మీ కుటుంబ సభ్యులందరి పేర్లను సేకరించి, మీ వంశ వృక్షాన్ని గీయండి?
జవాబు.
అమ్మ వాళ్ళ తల్లిదండ్రులు : వెంకటేశ్వర రావు, శ్రీదేవి.
నాన్న వాళ్ళ తల్లిదండ్రులు : లక్ష్మయ్య, నారాయణమ్మ.
తండ్రి : ప్రభాకర్,
తల్లి : పద్మ,
అక్క : భవిష్య,
నేను : ధాత్రి

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం 2

V. బొమ్మలు గీయడం – నమునాలు తయారు చేయడం:

ప్రశ్న 7.
కాగితాలను ఉపయోగించి మీ వంశ వృక్షాన్ని తయారు చేయండి?
జవాబు.
విద్యార్థి కృత్యము.

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

VI. ప్రశంస:

ప్రశ్న 8.
మీ కుటుంబంలో నీకు అత్యంత ఇష్టమైన వారు ఎవరు? వారి గురించి రాయండి?
జవాబు.
మా కుటుంబంలో నాకు అత్యంత ఇష్టమైన వారు మా అమ్మ మరియు నాన్న. మా , అమ్మ. మాకు కావలసిన, ఇష్టమైన ఆహారాన్ని వండి పెడుతుంది. మా అమ్మ మాకు చదువులో సహాయం చేస్తుంది. మా నాన్న మాకు కావలసిన పుస్తకాలు, బట్టలు ఇంట్లోకి కావలసిన వస్తువులను కొంటారు.

మనం చేద్దాం: (TextBook Page No.3)

జతపరచండి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం 3

జవాబు.
1. ఈ
2. అ
3. ఇ
4. ఆ

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

కృత్యం 1: (TextBook Page No.4)

మీ కుటుంబ సభ్యుల పేరు రాసి, వారితో మీ వంశ వృక్షాన్ని తయారు చేయండి.

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం 4

జవాబు.
విద్యార్థ కృత్యము.

బృంద కృత్యం: (TextBook Page No.9)

మీ స్నేహితులలో చర్చించి వారు ఏ రకమైన కుటుంబానికి చెందిన వారో రాయండి.
జవాబు.

క్రమ సంఖ్య స్నేహితుని పేరు ఏ రకమైన కుటుంబం
1. రాజు ఉమ్మడి కుటుంబం
2. దుర్గ తల్లి పై ఆధారపడిన కుటుంబం
3. రవి ఏక సంరక్షణ కుటుంబం
4. రమ్య చిన్న కుటుంబం

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

ఆలోచించండి చర్చించండి: (TextBook Page No.10)

ప్రశ్న 1.
ప్రజలు ఈ ఉపకరణాలను ఎందుకు ఉపయోగిస్తున్నారు?
జవాబు.
ప్రజలు తమ పనులను తేలికగాను, వేగవంతంగాను చేసుకోవడానికి వివిధ రకాల ఉపకరణాలను ఉపయోగిస్తున్నారు…

ప్రశ్న 2.
ఈ ఉపకరణాలు లేని కాలంలో ప్రజలు వివిధ పనులను ఎలా చేసుకొని ఉంటారు?
జవాబు.
ఈ ఉపకరణాలు లేని కాలంలో ప్రజలు వివిధ పనులను తమ స్వహస్తాలతోనే చేసుకునేవారు.

అదనపు ప్రశ్నలు:

ప్రశ్న 1.
చిన్న కుటుంబం అంటే ఏమిటి?
జవాబు.
తల్లి, తండ్రి, పిల్లలతో ఉన్న కుటుంబాన్ని చిన్న కుటుంబం అంటారు.

ప్రశ్న 2.
ఉమ్మడి కుటుంబం అంటే ఏమిటి?
జవాబు.
తాతయ్య, నాయనమ్మ, తల్లిదండ్రులు, పెద్దనాన్నలు, అత్తలు, పిల్లలు ఉన్న కుటుంబాన్ని ఉమ్మడి కుటుంబం అంటారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

ప్రశ్న 3.
నాయనమ్మ తాతయ్యల కుటుంబం అని దేనిని అంటారు?
జవాబు.
పిల్లలు వాళ్ళ తల్లిదండ్రులను కోల్పోయి వాళ్ళ నాయనమ్మ, తాతయ్యలతో నివసిస్తుంటే ఆ కుటుంబాలను నాయనమ్మ, తాతయ్యల కుటుంబం అంటారు.

ప్రశ్న 4.
మీ తాతగారిని అడిగి వారి కాలంలో ప్రజలు ఏ విధంగా నిద్రించేవారో కనుక్కోండి. అప్పటికి ఇప్పటికి ఏ తేడాలను గమనించారో రాయండి?
జవాబు.
ఆ రోజుల్లో ప్రజలు వరండాలలో, వసారాలలో నిద్రించేవారు. తాటాకులు, వెదురుతో చేసిన విసన కర్రలనుండి వచ్చే గాలిని ఆస్వాదించేవారు.
ప్రస్తుత రోజుల్లో ప్రజలు ఇంటిలోపలే నిద్రిస్తున్నారు. సిలింగ్ ఫ్యాను, ఎయిర్ కూలర్లను ఉపయోగిస్తున్నారు.

ప్రశ్న 5.
ఏక సంరక్షణ కుటుంబం అంటే ఏమిటి?
జవాబు.
కుటుంబంలో తండ్రి మరణించి, ఆ కుటుంబ సంరక్షణ బాధ్యతను తల్లి చూస్తు ఉంటే ఆ కుటుంబాన్ని ఏక సంరక్షణ కుటుంబం అంటారు.

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

ప్రశ్న 6.
అమ్మమ్మ, నాయనమ్మ అని ఎవరిని పిలుస్తారు?
జవాబు.
తల్లి యొక్క తల్లిని అమ్మమ్మ అని తండ్రి యొక్క తల్లిని నాయనమ్మ అని పిలుస్తారు.

ప్రశ్న 7.
సమాజంలో ఉండే రెండు రకాల కుటుంబాలు ఏవి?
జవాబు.
సమాజంలో ఉండే రెండు రకాల కుటుంబాలు:

  1. ఉమ్మడి కుటుంబం
  2. చిన్న కుటుంబం.

ప్రశ్న 8.
మీ ఇంటిలో విద్యుత్ తో పనిచేసే గృహోపకరణాలను కొన్నింటిని రాయండి?
జవాబు.

  1. ఫ్రిడ్జ్
  2. వాషింగ్ మెషిన్
  3. టివి
  4. మిక్సి
  5. మొబైల్ ఫోన్
  6. ఫ్యాన్.

ప్రశ్న 9.
అంగవైకల్యంతో బాధపడుతున్న ఒక స్నేహితుడు మీకు ఉంటే అతనికి, మీరు ఎలా సహాయంచేస్తారు?
జవాబు.

  1. అతనికి హోంవర్క్ చేయడంలో సహాయం చేస్తారు.
  2. భోజనం చేసే సమయంలో సహాయం చేస్తాను.
  3. అతని పుస్తకాల సంచిని తరగతి గదికి తీసుకు వస్తాను.
  4. ఆటలు ఆడేటపుడు అతనితో ఉంటాను.

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

బహుళైచ్ఛిక ప్రశ్నలు:

సరియైన సమాధానాలను గుర్తించండి:

ప్రశ్న 1.
మన బంధువులు కూడా మన కుటుంబలో భాగమే వారిని __________ కుటుంబం అంటారు.
A) ఉమ్మడి
B) విస్తరించిన
C) చిన్న
D) ఏక సంరక్షణ
జవాబు.
B) విస్తరించిన

ప్రశ్న 2.
తల్లి, తండ్రి పిల్లలు మాత్రమే ఉన్న కుటుంబాన్ని __________ కుటుంబం అంటారు.
A) చిన్న
B) ఉమ్మడి
C) ఏక సంరక్షణ
D)తల్లి పై ఆధారపడ్డ
జవాబు.
A) చిన్న

ప్రశ్న 3.
కుటుంబ నిర్మాణంలో కలిగే మార్పుకు కారణం
A) వివాహం
B) ఉద్యోగంలో బదిలీ
C) శిశు జననం
D) పైవన్నీ
జవాబు.
D) పైవన్నీ

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

ప్రశ్న 4.
రవి వాళ్ళ నాన్నా గారు అనారోగ్య కారణం వల్ల వారి తల్లి మాత్రమే కుటుంబ సంరక్షణ బాధ్యతను చూస్తుంది వారిది __________ కుటుంబం.
A) చిన్న
B) ఉమ్మడి
C) తల్లి పై ఆధారపడిన
D) ఏక సంరక్షణ
జవాబు.
C) తల్లి పై ఆధారపడిన

ప్రశ్న 5.
తండ్రి అక్కను __________ గా పిలుస్తారు.
A) పద్దమ్మ
B) నాయనమ్మ
C) అమ్మమ్మ
D) అత్తయ్య
జవాబు.
D) అత్తయ్య

AP Board 4th Class EVS Solutions 1st Lesson కుటుంబం?

ప్రశ్న 6.
పెద్దనాన్న అని ఎవరిని సంబోదిస్తారు __________
A) నాన్న తండ్రిని
B) అమ్మ తండ్రిని
C) నాన్న అన్నను
D) అమ్మ అన్నను
జవాబు.
C) నాన్న అన్నను

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Andhra Pradesh AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class English Solutions Chapter 4 Swami Vivekananda

Textbook Page No. 47

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda 1

Activity-1

I . Look at the picture and answer the questions :

Question 1.
What do you see in the picture ?
Answer:
I see a group of students sitting together.

Question 2.
What are the children doing ?
Answer:
They are reading books.

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Question 3.
Can you identify the person in the books ?
Answer:
Yes.

Question 4.
Tell a few words about the person in the books.
Answer:
He is great and famous personality.

Textbook Page No. 51

Comprehension :

Activity-2

Answer the following questions.

Question 1.
Who were the parents of Vivekananda ?
Answer:
Narendranath Dutta and Bhuvaneswari Devi.

Question 2.
When was he born ?
Answer:
He was bom on 12th January, 1863.

Question 3.
How was he called in his childhood?
Answer:
He was called as Narendra in his childhood.

Question 4.
What did he say to the teacher who punished him?
Answer:
He said that, he didn’t committed any error, he was sure that he is right.

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Question 5.
How did his mother console him?
Answer:
She said that not to worry if you are correct.

Question 6.
Why didn’t Narendra run away on hearing ‘Ghost’?
Answer:
Because he didn’t see the Ghost.

Question 7.
Whose teachings inspired him?
Answer:
Bhagavadgeeta and Ramakrishna Paramahamsa inspired him.

Textbook Page No. 52

Activity – 3

Complete the following sentences by choosing correct options.

1. Vivekananda’s favourite game was ( )
a) Kabaddi
b) Football
c) The King and his Court
Answer:
c) The King and his Court

2. Narendra was born in ( )
a) Howrah
b) Chennai
c) Simulia
Answer:
c) Simulia

3. His mother used to narrate stories from ( )
a) The Vedas
b) Tbe Bible
c) The Ramayana and The Mahabharata
Answer:
c) The Ramayana and The Mahabharata

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Vocabulary 

Activity – 4

Read the following sentences to understand the meanings of the ‘word in context.’

Posture

1. He could sit in the same posture for a long time, (pose)

2. Our teacher observed the posture of the new student, who is very disobedient.

Crawl

1. A snake crawled on the floor. (crept)
2. My younger son is just 6 months old, crawling now.

Regret

1. When the teacher realized his mistake, he regretted it. (felt sorry).
2. Ms. Shalini behaved foolishly, later she regretted for her behaviour.

Showcase

1. The incidents of his childhood showcased his courage and intelligence. (exhibited).
2. Her language showcases her attitude.

Inspire

1. Vivekananda was inspired by the teachings of Ramakrishna Paramahamsa. (motivated)
2. Gandhiji’s march to Dandi inspired many Indians.

Committed

1. I have not committed any error.
2. Our class teacher, Venkat is committed to his work.

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Textbook Page No. 53

Activity-5

Choose the contextual meaning of the underlined words in the following sentences.

1. He narrated everything to his mother. ( )
A) say
B) tell
C) told
Answer:
C) told

2. Narendra is known for his intelligence. ( )
A) cleverness
B) bold
C) active
Answer:
A) cleverness

3. The passenger forgot his luggage in the train. ( )
A) recall
B) reinforce
C) failed to remember
Answer:
C) failed to remember

4. Our teacher observed the posture of the new student, who is very disobedient. ( )
A) poster
B) structure
C) pose
Answer:
C) pose

5. When the teacher realized his mistake, he regretted it. ( )
A) felt sorry
B) felt happy
C) joyful
Answer:
A) felt sorry

Textbook Page No. 54

Grammar

Read’ the following sentence and observe the underlined word. Vivekananda was bom on 12th January 1863.

In the above sentence ‘on’ is used before the date 12th January. It tells the relationship between the event or action ‘born’ and when it happened. It is called a preposition, and as it allows us to discuss a specific time period such as a date on the calendar, or one of the days of the week, or the actual time something takes place, we call it ‘Preposition of Time.’ Some Prepositions of Time are given below:
At-it is used to discuss clock times, precise time.
e.g. I shall meet you at 5 pm tomorrow.
Our school starts at 8.45 am
We clean our classroom at lunch time.

In – it is used to discuss months, seasons, years, centuries, decades, or general times of a day. ‘
e.g. Sirisha’s birthday falls in December.
Generally birds migrate in summer.
Gandhiji was born in 1869.
On- it is used to discuss certain days of the week or portions of days of the week, or specific dates.
e.g. Sachin will come on Monday.
We celebrate Independence Day on 15th August.

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda 2

Leela is very punctual. She always follows the time. Leela is doing many activities along with her studies.
Here is her time table.
AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda 3

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Textbook Page No. 56

Activity-6

Fill in the blanks with prepositions of time from the above table. One is done for you.
e.g. Leela does yoga at 6 o’clock in the morning on Monday.

1. Leela practises dance ____ Tuesday.
Answer:
Leela practises dance on Tuesday.

2. Leela plays cricket ____ 5 pm
Answer:
Leela plays cricket at 5 pm

3. Leela goes to the music class ____ Thursday.
Answer:
Leela goes to the music class on Thursday.

4. Leela watches cartoon movies _____ 4pm ____ Friday.
Answer:
Leela watches cartoon movies at 4pm on Friday.

5. Leela reads stories _____ night.
Answer:
Leela reads stories at night.

6. Leela plays with her friends ____ Sunday.
Answer:
Leela plays with her friends on Sunday.

Textbook Page No. 57

Listening and Responding

Activity-7

Read the following conversation.

Ram : When do you wake up daily in the morning?
John : I wake up at 5 am daily.
Ram : Do you go for a walk every day?
John : Yes, I go for a walk every day in the evening.
Ram : Do you drink milk every day?
John : Yes, I drink milk every day at night.
Ram : Do you read story books?
John : Yes, I read story books.

Activity-8

Tourist : We want to go to Vivekananda Rock. Would you guide us?
Tour guide : Sure, I will.
Tourist : How much do you charge?
Tour guide : Rs.500/- per day. We have to go there by a ferry.
Tourist : What’s aferry?
Tour guide : A small boat.
Tourist : How much are we charged for it?
Tour guide : Rs. 100/- per head.
Tourist : Could you show us all the places there?
Tour guide : Certainly.
Tourist : Shall we start now?
Tour guide : With pleasure.

Textbook Page No. 58

Activity-9

Read the following statements and say whether they are denoting habitual actions or not.

1. My father reads the newspaper everyday ____ yes/no
Answer: yes
2. He cooked food deliciously ____ yes/no
Answer: no
3. We play in the evening everyday _____ yes/no
Answer: yes
4. India won the world cup in 1983 _____ yes/no
Answer: no
5. Generally she helps the poor ______ yes/no
Answer: yes
6. She often goes to the cinema ____ yes/no
Answer: no

We use the simple present tense to denote habitual actions.

e.g. She sings songs on independence Day every year.
We play every day in the evening.

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Textbook Page No. 58

Writing

Activity – 10

Dictation :
The teacher reads aloud the following sentences and asks the children to write them down in their note book / workbook.

1. Vivekananda was born on 12th January.
2. His favourite game was ‘The King and the Court’.
3. He was good at studies as well as games.
4. He was a brave boy.

Textbook Page No. 59

Read the following sample biographical sketch of Mahatma Gandhi.

Activity – 11

Mahatma Gandhi was born on 2nd October, 1869 at Porbandar in Gujarat. His full name was Mohanclas Karamchand Gandhi. His father’s name was Karamchand Gandhi, mother’s name was Putlibai. He was a lawyer. He fought against the British. for freedom. He preached Non-violence (ahimsa).

Activity-12

Now, write a biographical note of any friend with help of the hints given below. (Name, place of birth, date of birth, parents, studies, achievements)
AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda 4
Answer:
Jeevana was born on 6th November, 2011 at Tatanagar in Hyderabad. Her Fathers name is Suresh, mother’s name is Oormila. She is studying 4th class. She is good at studies and achieved several medals in painting.

Textbook Page No. 60

Sing and Enjoy

Kind Words

Poem

Kind hearts are the gardens,
Kind thougttts are the roots,
Kind words are the flowers,
Kind deeds are the fruits.
Take care of the gardens,
And keep them from weeds,
Fill, fill them with flowers,
Kind words and kind deeds.
AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda 5

Textbook Page No. 61

Comprehension

Activity – 13

Answer the following questions:

Question 1.
What are the gardens according to the poet?
Answer:
Kind hearts.

AP Board 4th Class English Solutions 4th Lesson Swami Vivekananda

Question 2.
Why are kind thoughts compared to roots?
Answer:
Because thoughts are the first step to grow in our life.

Question 3.
When should we take care of the garden?
Answer:
When weeds grow in the garden.

Question 4.
Where do we find weeds?
Answer:
We find weeds in the garden.

Question 5.
Who takes care of the gardens?
Answer:
Gardener takes care of the gardens.

Swami vivekananda

Summary :

Vivekananda was bom on 12th January, 1863 to Viswanath Dutta and Bhuvaneswari Devi in Simulia, Kolkata. First, he was named veereswara. but as it was difficult to spell, everyone called him Narendra. his mother used to narrate him stories from great epics, Ramayana and Mahabharatha. In his childhood, he was very active, intelligent and playful. He had leadership qualities and was kind to animals and birds, his favorite game was ‘The king and the court’. He and his friends practised meditation and he looked like a Buddha. One day, when a snake came, everyone ran away but he didn’t move from his palace. He was good at studies as well as games.

He listened to everything very carefully. One day, he was punished by his teacher. Then, he protested saying that he was right. Then, the teacher slapped him. He returned home crying. His mother consoled him by saying him not to worry when he did right. One day, all his friends ran away listening that there was ghost in the tree. But he was fearless as he didn’t see it. He became a great leader Swami Vivekananda. He was inspired by teaching of Bhagavadgita and his teacher Rama Krishna Paramahamsa.

సారాంశము

వివేకానంద జనవరి 12న, 1863వ సంవత్సరంలో విశ్వనాథ్ దత్తా, భువనేశ్వరి దేవి దంపతులకు సిములా, కలకత్తాలో జన్మించాడు. మొదటిగా తనను అందరూ వీరేశ్వరా అని పిలిచేవారు. కానీ అలా పిలవడం ఇబ్బంది కావడంతో, అందరూ నరేంద్ర అని పిలవసాగారు. నరేంద్రుడికి అతని అమ్మ రామాయణ, మహాభారత ఇతిహాసాలను బోధించేది. తన చిన్నతనంలో ఎంతో చలాకీగా, తెలివిగా ఉండేవాడు. నాయకత్వ లక్షణాలతో ఉండేవాడు. జంతువులు, పక్షులను ఎంతో ఆదరించేవాడు. తనకు ఇష్టమైన ఆట ‘ది కింగ్ అండ్ ది కోర్ట్’. తన స్నేహితులతో కలిసి ధ్యానం సాధన చేసేవాడు. ఒక రోజు వారు ఆడుకునే స్థలంలో ఒక పాము వచ్చింది. ఆ పామును చూసి అందరూ భయపడ్డారు.

కానీ నరేంద్రుడు మాత్రం అస్సలు కదలలేదు. నరేంద్రుడు చదువులో, ఆటలలో ముందుండేవాడు. ఒకసారి తన గురువు నరేంద్రుడిని దండించాడు. అయినా తన తప్పులేదు అనడంతో గురువు తనను కొట్టారు. దాంతో ఏడుస్తూ ఇంటికి వెళ్తాడు. నరేంద్రుడు తల్లి తనను ‘మనం తప్పు చేయకపోతే బాధపడకూడదు అని ఓదార్చింది. ఒకరోజు, చెట్టులో దెయ్యం ఉందని తమ స్నేహితులందరూ పరుగులు తీశారు. కానీ నరేంద్రుడు మాత్రం తనకు దెయ్యం కనిపించకపోవడంతో అక్కడ నుంచి కదల్లేదు. నరేంద్రుడు ‘స్వామి వివేకానందా’గా ఎంతో గొప్ప నాయకుడు అయ్యాడు. తనకు భగవద్గీత మరియు అతని గురువు రామకృష్ణ పరమహంస ఎంతో స్ఫూర్తిని ఇచ్చారు.

Glossary

narrate = explaining in detail, tell; వివరించు,
epic = story of a traditional hero; ఇతిహాసము
intelligence = wisdom; తెలివి
regret = feel sorry; విచారము ప్రకటించు
meditation = a devotional exercise, a deep concentration; ధ్యానము
protest = making a strong objection; ప్రతిఘటించు
console = comfort in a time of grief; సానుభూతి తెలియజేయు
spiritual = sacred; ఆధ్యాత్మిక
concentration= attention towards something; శ్రద్ధ

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we? Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 11 Where are we?

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
How many continents are there on earth? What are they?
Answer:
There are seven continents on the earth. They are:

  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. Europe
  5. North America
  6. South America
  7. Antractica

Question 2.
Name the oceans on the earth?
Answer:
There are five Oceans on the earth. They are:

  1. Pacific ocean
  2. Atlantic ocean
  3. Indian ocean
  4. Arctic ocean
  5. Antarctic ocean.

Question 3.
What is rotation? What is revolution?
Answer:

  • Rotation : The movement of the earth on its own axis is called rotation.
  • Revolution : The movement of the earth around the sun is called revolution.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

II. Questioning and Hypothesis:

Question 4.
Aruna wants to visit Vijay’s home. What questions should she ask to reach his home?
Answer:

  1. What is his postal address?
  2. What is the PIN code number?
  3. What is the land mark of his house?

III. Experiments and field observations:

Question 5.
Visit Your village gram panchayat office and observe the functions and write a brief note?
Answer:
Function of our village gram panchayat office:-

  1. Collect local Taxes.
  2. Maintainance of water, resources, drainage, roads etc.,
  3. Lighting on roads arid public places.
  4. Execute government schemes related to employment.

IV. Information Skills & Project Work:

Question 6.
Draw the map from your home to the school:
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we 1

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

V. Drawing Pictures and  Model Making:

Question 7.
Draw the oceans and continents on a chart and colour them continents in (brown)and oceans in (blue):

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we 2

Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we 3

VI. Appreciation:

Write two slogans to save earth?
Answer:

  1. Save earth – Save life
  2. No earth – No life
  3. Go green – Stay clean
  4. Save earth – For next birth.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Think and Discuss: (TextBook Page No.89)

Question 1.
What is the name of your village? What are the boundaries of your village?
Answer:
My village name is Ramavarappadu. Boundaries of my village.

  1. East – Nidamanuru (village)
  2. West – Gunadala
  3. North – AutoNagar
  4. South – Nunna.

Question 2.
What is the name of your mandal? What are the boundaries of your mandal?
Answer:
My mandal name is Gannavaram. Boundaries of my mandal .

  1. East – Bapulapadu mandal
  2. West-Vijayawada rural, urban
  3. North – Agiripalli mandlal
  4. South – Vunguturu mandal.

Question 3.
What is the name of your district? What are the boundaries of your district?
Answer:
My district name is Krishna. Boundaries of my district.

  1. East – West Godavari district
  2. West – Nalgonda district
  3. North – Khammam district
  4. South – Bay of Bangal.

Question 4.
What is the name of your country? What are the boundaries of your country?
Answer:
India is my country. Boundaries of my country

  1. East – Bay of Bengal
  2. West – Arabian sea
  3. North – Himalayas
  4. South – Indian ocean.

Question 5.
Why is there a difference in day and night between India and America?
Answer:
The earth moves, around the sun while moving the part of the earth that faces the sun has day and the part that away from the sun has night.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Additional Questions:

Question 1.
What is a village?
People living together in a particular place is called a village. A village constitutes a group of people settled together in a small area.

Question 2.
Collect information about the head quarters of districts in Andhra pradesh?
Answer;
Districts in Andhra Pradesh and their Headquarters.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we 4

Question 3.
Write a brief note on our state and its b oundaries?
Answer:
Andhra Pradesh is our state. Amaravathi is the capital of our state. The boundaries of Andhra Pradesh.
East – Bay of Bengal,
West – Karnataka State,
North – Odisha, Telangana and Chattisgarh State.
South – Tamilnadu State
Andhra Pradesh has 13 districts. It occupies the seventh place in the country in terms of area.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 4.
Write a brief note on India?
Answer:
India is our country. India is capital city is New Delhi. Geographically India is comprised into 28 states and 8 Union teritories. India Occupies the 7th place interms of area and 2nd place inter ms of population in the world.

Question 5.
Collect information about various states and their capital cities in India?
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we 5

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 6.
Which is the largest continent and smallest continent?
Answer:
Asia is the largest continent. Australia is the smallest continent.

Question 7.
Draw the geographical structure of earth in a flow chart?
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we 6

Question 8.
Fill in the given table.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we 7

Answer:
My home – Currency Nagar
My Village – Ramavarappadu
My Mandal – Gannavaram
My District – Krishna
My State – AndhraPradesh
My Country – India

Question 9.
What is a constellation?
Answer:
A group of stars that appears to form a pattern or picture is called a constellation.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 10.
What are phases of the moon?
Answer:
The changes of the moon are known as the phases of the moon.

Question 11.
When do you call Pournami and Amavasya?
Answer:
Pournami:
The moon at night is completely round and bright that is called full moon day or Pournami.

Amavasya:
The night where we do not see the moon at all is called no moon day or Amavasya.

Question 12.
Which causes day and night?
Answer:
The rotation of the earth causes day and night.

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Multiple Choice Questions:

Choose the correct answer:

Question 1.
A mandal consists of a groups of ________.
A) Villages
B) States
C) Countries
D)Mandals
Answer:
A) Villages

Question 2.
________ is the East boundary of Srikakulam district.
A) Vizianagaram district
B) Bay of Bangal
C) Odisha
D) Khammam District
Answer:
B) Bay of Bangal

Question 3.
There are ________ districts in Andhra Pradesh.
A) 27
B) 10
C) 13
D) 8
Answer:
C) 13

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 4.
________ is the Headquarter of Prakasham district.
A) Machilipatnam
B) Kakinada
C) Eluru
D) Ongole
Answer:
D) Ongole

Question 5.
Andhrapradesh occupies ________ place in the country interms of area.
A) 2
B) 5
C) 7
D) 1
Answer:
C) 7

Question 6.
There are ________ states and union territories in India.
A) 28, 8
B) 8, 28
C) 27, 9
D) 9, 27
Answer:
A) 28, 8

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 7.
India is the second largest country in the world interms of ________.
A) Area
B) Population
C) literacy
D) economy
Answer:
B) Population

Question 8.
________ is the capital of India.
A)Amaravathi
B) Mumbai
C) New Delhi
D) Hyderabad
Answer:
C) New Delhi

Question 9.
________ is the deepest ocean.
A) Indian ocean
B) Arctic ocean
C) Pacific ocean
D) Antarctic ocean
Answer:
C) Pacific ocean

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 10.
There are ________ continents.
A) 5
B) 4
C) 10
D) 7
Answer:
D) 7

Question 11.
________ is know as the Bird’s continent.
A) Asia
B) South America
C) Europe
D) Australia
Answer:
B) South America

Question 12.
The movement of the earth on its axis is called ________.
A) Revolution
B) Rotation
C) Spinning
D) Curling
Answer:
B) Rotation

Question 13.
The movement of the earth around the sun is called ________.
A) Revolution
B) Rotation
C) Spinning
D) Curling
Answer:
B) Rotation

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 14.
The ________ of the earth causes day and night.
A) Revolution
B) Spinning
C) Rotation
D) All
Answer:
D) All

Question 15.
A group of stars that appears to form a pattern or picture is called ________.
A) World
B) Sky
C) Planet
D) Constellation
Answer:
D) Constellation

Question 16.
The changes of the moon are called ________.
A)Poumami
B)Amavasya
C) Constellation
D) Phases
Answer:
D) Phases

Question 17.
On _____ day the moon is completely round.
A) Full moon
B) No moon
C) Pournami
D) Both A & C
Answer:
D) Both A & C

AP Board 4th Class EVS Solutions 11th Lesson Where are we?

Question 18.
On ________ day we do not see the moon.
A) Amavasya
B) Full moon
C) Pournami
D) None
Answer:
A) Amavasya

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 4 Sense Organs

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
How many sense organs are there? What are they?
Answer:
There are five sense organs. They are

  1. Eyes (To see)
  2. Nose (To smell)
  3. Ears (Tohear)
  4. Tongue (To taste)
  5. Skin (To touch)

Question 2.
Why are sense organs so important to us?
Answer:

  1. Sense organs help our body to respond to different things.
  2. They are very sensitive.
  3. We can see, hear, taste, smell and feel with the help of sense organs.
  4. The effective functioning of these organs is symbol of a healthy body.
  5. Hence sense organs are important to us.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

II. Questioning and Hypothesis:

Question 3.
What questions would you ask a differently abled person to know how he/ she handles his difficulty?
Answer:
I would ask the following question to a blind person.

  1. How would you cross the roads?
  2. How would you read?
  3. How would you identify the people that you know?
  4. How would you identify your belongings?

III. Experiments and field observations:

Question 4.
Taste the food items in your kitchen and list them under different tastes?
Answer:

S.No. Food items Taste

1.

Sugar Sweet
2. Chili Spice
3. Tamarind Sour
4. Pickle Spice
5. Salt Salt
6. Rice Sweet
7. Veniger Sour
8. Spinach, turmeric, bittergaurd Bitter

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

IV. Information Skills & Project Work:

Question 5.
Collect information about successful people who are differently abled and fill in the table.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs 6

Answer:

S.No Name What is disability
1. Hellen Keller Blind
2. Sudha Chandran Loss of leg in accident
3. Stephen Hawking ALS
4. Ravindra Jain Blind
5. S.Jaipal Reddy Polio
6. Nick Vujicic Phocomella

V. Drawing Pictures and Model Making:

Questio 6.
Draw the picture of your face and label the sense organs.
Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs 1

VI. Appreciation:

Question 7.
What will you tell your parents if you experienced bad touch?
Answer:

  • If I experienced bad touch from any person I will tell immediately about it to my parents.
  • If I see that perticular person I will inform to my perents.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Activity (Our senses): (TextBook Page No.29)

Name the parts of the body that help you to know the senses Write it in the space provided.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs 2

Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs 3

Activity: (TextBook Page No.36)

What do you do when someone touches you in the wrong way?
Answer:
If a touch makes me feel unsafe.
I say (No)
I tell to my (parents or teachers).

Activity: (TextBook Page No.37)

Look at the picture and write whether they are good touch or bad touch.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs 4

Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs 5

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Additional Questions:

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
Which organ helped to taste the chocolate?
Answer:
Tongue helped to taste the chocolate.

Question 2.
With which organ did you smell the perfume?
Answer:
I smell the perfume with my nose.

Question 3.
What activities can we do with our eyes?
Answer:

  1. Eyes are our sense of sight
  2. We enjoy watching this colourful world.
  3. We watch T. V, Cinemas, reading books with our eyes.

Question 4.
How do we care of our eyes?
Answer:

  1. Read in an appropriate light only. Too dim or too bright light is harmful to our eyes.
  2. Watching T. V from a minimum distance of 6 feet
  3. When we have an itch in the eye do not rub our eyes. Gently clean our eyes with clean and cool water.
  4. Do not play with sharp objects.
  5. Do not look at the sun or bright lights directly. It may damage the eye sight.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Question 5.
What will you do if you see a blind man waiting to cross the road?
Answer:
When I see a blind man waiting to cross the road, I hold his hand and help him to cross the road.

Question 6.
What Precautions do you take to care of your nose?
Answer:
Care of the nose:

  1. Do not put any objects inside the nose.
  2. If anything struck inside the nose, gently blow it out, or consult a doctor immediately.
  3. If the nose is blocked due to cold, its better to inhale vapour.
  4. Do not put our finger into our nose.
  5. Always breath with nose and not with mouth.

Question 7.
How is our sense of hearing damaged?
Answer:

  1. The ear drums present in our ears are very sensitive.
  2. If we hear loud sounds like thunder, Diwali crackers or loud speakers it may damage our sense of hearing.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Question 8.
How do you care your ears?
Answer:

  1. Do not clean our ears with hair pins, match sticks or any other objects. It may harm the ears.
  2. Dry the ears after taking a bath with a soft cloth as water may go into the ears and harms you.
  3. Do not insert pencils, slate pencils into our ears.
  4. Do not hear loud sounds which cause damage to our ears.

Question 9.
How do we feel when we eat a tasty item?
Answer:
The tongue senses different tastes such as sweet, bitter, and sour through the taste buds present on the tongue. It helps us to taste different food.

Question 10.
How do different animals use their tongue?
Answer:

  1. Frogs, lizards use their tongue to catch food.
  2. Snake use their tongue to feel the sense of smell.

Question 11.
How can we take care of the tongue?
Answer:

  1. Clean our tongue daily with the tongue cleaner after brushing.
  2. Do not eat too hot or too cold food. They may damage our taste buds and teeth.

Question 12.
How can you keep yourself safe?
Answer:

  1. Personal hygiene is a good habit to care of our body.
  2. This habit includes bathing, washing hands and brushing teeth.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Question 13.
Your friends always weak and unhealthy ? What suggestion do you give to be strong and healthy?
Answer:

  1. Take a head bath twice a week.
  2. Trim nails regularly. It helps to prevent spreading germs into the body.
  3. Cover the mouth and nose while sneezing.
  4. Wash hands before and after eating.
  5. 5. Wash hands with soap after using the toilet.

Question 14.
Who are differently abled people? How do we treat them?
Answer:

  1. People who cannot walk, see, hear, or talk are know as differently abled people.
  2. Differently-abled people must be encouraged to face life boldly.
  3. Family members, friends and teachers must support the differently – abled people
  4. We should not tease or bully them. Be friendly with them.

Question 15.
What is good touch and bad touch ?
Answer:
1. Good touch Good touch is physical contact that the chaild is comfort.
able with the touch.
Ex: Hugging, with Love, arm around the shoulder 2. Bad touch : – Bad touch is physical contact that make one un comfortable.
Ex : Touch our private parts, touch your chest or bottom.

Question 16.
What do you do, If you feel a bad touch from any person?
Answer:
If I feel a bad touch, I must

  1. Said no! Tell that person that I did not like it.
  2. I never stay alone with that person ever again.
  3. I call for help.
  4. Inform to my parents or teacher about it.

Question 17.
How to check signs of bad touch in children ?
Answer:

  1. They are always alone and sad.
  2. They fear or afraid of a particular person.
  3. Asking two accompany werever they go
  4. Lack of interest in studies.

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Multiple Choice Questions:

Choose the correct answer:

Question .
Pick out the odd one _______
A) Nose
B) Tongue
C) Teeth
D) Skin
Answer:

Question 2.
_______ is the only bird which can see in the dark.
A) Owl
B) Eagle
C)Bat
D) Crow
Answer:
A) Owl

Question 3.
_______ have five eyes, typical from other insects.
A) Housefly
B) Wasp
C) Bees
D)Ant
Answer:
C) Bees

AP Board 4th Class EVS Solutions 4th Lesson Sense Organs

Question 4.
_______ script is used by blind people to read.
A) Telugu
B) Braille
C) Devanagari
D) Cursive
Answer:
D) Cursive

Question 5.
Who invented the special script for the blind people.
A) Newton
B) Einstein
C) Grahambell
D) Luis Braille
Answer:
D) Luis Braille

Question 6.
_______ sense organs are there is our body.
A) Five
B) Six
C) Four
D) Ten
Answer:
A) Five

Question 7.
_______ are present on the tongue to taste different food.
A) Taste seeds
B) Taste buds
C) Taste stem
D) Taste flowers
Answer:
B) Taste buds

Question 8.
Which of the following use their tongue to catch food.
A) Frog
B) Lizard
C) Chameleon
D) All
Answer:

Question 9.
Kicking is _______ touch.
A) Safe touch
B) Unsafe touch
C) Unwanted touch
D) None
Answer:
B) Unsafe touch

Question 10.
Snake use their tongue to feel the sense of _______.
A) Smell
B) Taste
C) Hearing
D) Sight
Answer:
A) Smell