Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

   

Students get through Maths 2A Important Questions Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions which are most likely to be asked in the exam.

Intermediate 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

Question 1.
A Poisson variable satisfies P(X = 1) = P(X = 2). Find P(X = 5) (Mar.14; May ’13,’06).
Solution:
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 39

Question 2.
The probability that a person chosen at random is left handed (in hand writing) is 0.1. What is the probability that in a group of ten people there is one, who is left handed? (TS Mar.’16; AP Mar. ’17 ’15)
Solution:
Here n = 10
p = 0.1
q = 1 – p = 1 – 0.1 = 0.9
P(X = 1) = 10C1 (0.1)1 (0.9)10 – 1
= 10 × 0.1 × (0.9)
= 1 × (0.9)
= (0.9)

Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

Question 3.
A Poisson variable satisfies P(X = 1) = P(X = 2). Find P(X = 5) (Mar.14; May ’13, ’06)
Solution:
Given P(X = 1) = P(X = 2)
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 40

Question 4.
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 41
is the probability distribution of a random variable X. Find the value of K and the variance of X. ( March 2006) (TS Mar. 17)
Solution:
Sum of the probabilities = 1
0.1 + k + 0.2 + 2k + 0.3 + k = 1
4k + 0.6 = 1
4k = 1 – 0.6 = 0.4
k = \(\frac{0.4}{4}\) = 0.1
Mean = (-2) (0.1) + (-1) k + 0(0.2) + 1(2k) + 2(0.3) + 3k
= -0.2 – k + 0 + 2k + 0.6 + 3k
= 4k + 0.4
=4(0.1) + 0.4
= 0.4 + 0.4
= 0.8
μ = 0.8
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 42
∴ Variance = 4(0.1) + 1(k) + 0(0.2) + 1(2k) + 4(0.3) + 9k – μ2
= 0.4 + k + 0 + 2k + 4(0.3) + 9k – μ2
= 12k + 0.4 + 1.2 – (0.8)2
= 12(0.1) + 1.6 – 0.64
= 1.2 + 1.6 – 0.64 .
∴ σ2 = 2.8 – 0.64 = 2.16

Question 5.
A random variable X has the following probability distribution. (TS & AP Mar. ‘16)
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 43
Find
i) k
ii) the mean and
iii) P(0 < X < 5).
Solution:
Sum of the probabilities = 1
⇒ 0 + k + 2k + 2k + 3k + k2 + 2k2 + 7k2 + k = 1
⇒ 10k2 + 9k = 1
⇒ 10k2 + 9k – 1 = 0
⇒ 10k(k + 1) – 1(k + 1) = 0
⇒ (10k – 1) (k + 1) = 0
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 44
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 45

Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

iii) P(0 < x < 5)
P(0 < x < 5) = P(X = 1) + P(X = 2) + P(X = 3) + P(X = 4)
= k + 2k + 2k + 3k
= 8k
= 8\(\frac{1}{10}\)
= \(\frac{8}{10}\) = \(\frac{4}{5}\)

Question 6.
The range of a random variable X is {0, 1, 2}. Given that P(X = 0) = 3c3, P(X = 1) = 4c – 10c2, P(X = 2) = 5c – 1
i) Find the value of c
ii) P(X < 1),P(1 < X ≤ 2) and P (0 < X ≤ 3) (AP & TS Mar. 15, 13, ‘11, 07, 05; May ‘11’)
Solution:
P(X = 0) + P(X = 1) + P(X = 2) = 1
3c3 + 4c – 10c2 + 5c – 1 = 1
3c3 – 10c2 + 9c – 2 = 0
c = 1 satisfy this equation
c = 1 ⇒ P(X = 0) = 3 which is not possible
Dividing with c – 1, we get
3c2 – 7c + 2 = 0
(c – 2) (3c – 1) = 0
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 46

ii) P(1 < X ≤ 2) = P(X = 2) = 5c – 1
= \(\frac{5}{3}\) – 1 = \(\frac{2}{3}\)

iii)P(0 < X ≤ 3) = P(X = 1) + P(X = 2)
= 4c – 10c2 + 5c – 1
= 9c – 10c2 – 1
= 9.\(\frac{1}{3}\) – 10.\(\frac{1}{9}\) – 1
= 3 – \(\frac{10}{9}\) – 1 = 2 – \(\frac{10}{9}\) = \(\frac{8}{9}\)

Question 7.
One in 9 ships is likely to be wrecked, when they are set on sail, when 6 ships are on sail, find the probability for
i) Atleast one will arrive safely
ii) Exactly, 3 will arrive safely. (Mar. 2008)
Solution:
p = probability of ship to be wrecked = \(\frac{1}{9}\)
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 47

Question 8.
If the mean and variance of a binomial variable X are 2.4 and 1.44 respectively, find P(1 < X ≤ 4). (May ’06)
Solution:
Mean = np = 2.4 …… (1)
Variance = npq = 1.44 …… (2)
Dividing (2) by (1),
\(\frac{\mathrm{npq}}{\mathrm{np}}\) = \(\frac{1.44}{2.4}\)
q = 0.6 = \(\frac{3}{5}\)
2
p = 1 – q = 1 – 0.6 = 0.4 = \(\frac{2}{5}\)
Substituting in (1)
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 48

Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

Question 9.
The probability distribution of a random variable X is given below. (AP Mar. ‘17’) (Mar. ‘14; May ‘13)
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 49
Find the value of K, and the mean and variance of X.
Solution:
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 50
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 51

Question 10.
The mean and variance of a binomial distribution are 4 and 3 respectively. Fix the distribution and find P(X ≥ 1)
(AP Mar. ‘16 TS Mar. 17 ‘15, ’08)
Solution:
Given distribution ¡s Binomial distribution with mean = np = 4
variance = npq = 3
∴ \(\frac{n p q}{n p}\) = \(\frac{3}{4}\)
⇒ q = \(\frac{3}{4}\)
so that p = 1 – q
= 1 – \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{1}{4}\)
∴ np = 4
n\(\frac{1}{4}\) = 4
⇒ n = 16
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 52

Question 11.
A cubical die is thrown. Find the mean and variance of X, giving the number on the face that shows up.
Solution:
Let S be the sample space and X be the random variable associated with S, where P(X) is given by the following table
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 24
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 25

Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

Question 12.
The probability distribution of a random variable X is given below.
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 26
Find the value of k, and the mean and variance of X
Solution:
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 27
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 28

Question 13.
If x is a random variable with probability distribution. P(X = k) = \(\frac{(k+1) c}{2^{k}}\), k = 0, 1, 2 then find c.
Solution:
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 29
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 30

Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

Question 14.
Let X be a random variable such that P(X = -2) =P(X = -1) = P(X = 2) = P(X = 1) = \(\frac{1}{6}\) and P(X = 0) = \(\frac{1}{3}\). Find the mean and variance of X.
Solution:
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 31
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 32

Question 15.
Two dice are rolled at random. Find the probability distribution of the sum of the numbers on them. Find the mean of the random variable.
Solution:
When two dice are rolled, the sample space
S contains 6 × 6 = 36 sample points.
S = {(1, 1), (1, 2) (1, 6), (2, 1), (2, 2) (6, 6)}
Let X denote the sum of the numbers on the tw0 dice.
Then the range of X = {2, 3, 4, ……… 12}
The Prob. distribution of X is given by the following table.
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 33

Question 16.
8 coins are tossed simultaneously. Find the probability of getting atleast 6 heads.
Solution:
p = Probability of getting head = \(\frac{1}{2}\)
q = 1 – p = 1 – \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\) ; n = 8
P(X ≥ 6) = P(X = 6) + P(X = 7) + P(X = 8)
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 34

Question 17.
The mean and variance of a binomial distribution are 4 and 3 respectively. Fix the distribution and find P(X ≥ 1)
(A.P. Mar. ’16, T.S. Mar. ’15, ’08)
Solution:
Given distribution is Binomial distribution with mean = np = 4
variance = npq = 3
∴ \(\frac{n p q}{n p}\) = \(\frac{3}{4}\)
⇒ q = \(\frac{3}{4}\)
so that p = 1 – q
= 1 – \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{1}{4}\)
∴ np = 4
n\(\frac{1}{4}\) = 4
⇒ n = 16
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 35

Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions

Question 18.
The probability that a person chosen at random is left handed (in hand writing) is 0.1. What is the probability that in a group of ten people there is one, who is left handed ? (Mar. 16, AP. Mar. ’15)
Solution:
Here n = 10
p = 0.1
q = 1 – p = 1 – 0.1 = 0.9
P(X = 1) = 10C1 (0.1)1 (0.9)10 – 1
= 10 × 0.1 × (0.9)
= 1 × (0.9)
= (0.9)

Question 19.
In a bõok of 450 pages, there are 400 typographical errors. Assumiñg that the number of errörs per page follow the
poisson law, find the probability that a random sample of 5 pages will contain no typographical error.
Solution:
The average number of errors per page in the book is
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 36
The required probability that a random sample of 5 pages will contain no error is
[P(X = 0)]5 = \(\left(e^{-8 / 9}\right)^{5}\)

Question 20.
Deficiency of red cells in the blood cells is determined by examining a specimen of blood under a microscope. Suppose a small fixed volume contains on an average 20 red cells for normal persons. Using the poisson distribution, find the probability that a specimen of blood taken from a normal person will contain less than 15 red cells.
Solution:
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 37

Question 21.
A Poisson variable satisfies P(X = 1) = P(X = 2). Find P(X = 5) (Mar. ‘14; May ‘06, ‘13)
Solution:
Given P(X = 1) = P(X = 2)
Inter 2nd Year Maths 2A Random Variables and Probability Distributions Important Questions 38