AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

Andhra Pradesh AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 3rd Class EVS Solutions Lesson 11 This is the Way

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
Name the four directions ?
Answer:
Four directions are North, South East and West.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 1

Question 2.
What do you see in the four directions of your school ?
In the East ___________
In the West ___________
In the North ___________
In the South ___________
Answer:
In the East There is Panchayat office.
In the West There is a colony (group of houses)
In the North there is High School.
In the South there is R & B Office.

Question 3.
What helps us to locate an address in our village or a city ?
Answer:
It is easy, to locate the address of the home if there is a well known place near it. These well-known places are called ‘land marks’.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

II. Questioning and Hypothesis:

Question 4.
What questions would you ask your teacher to draw the map of y our village by using symbols ?
Answer:
To draw the map of our village by using symbols I will ask my teacher fol-lowing questions.

  1. What are the symbols ?
  2. What symbols we can use for different places like schools, hospitals, temples, offices, etc.
  3. What are the directions of our village ?
  4. What is a map ?

III. Experiments & Field Observations:

Question 5.
Name some landmarks of your village and write to which side they are to your school.
Answer:
Students Activity.

IV. Information Skills & Project Work:

Question 6.
Visit a near by house and fill in the fable given below with the observations.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 2

Answer:
Students Activity.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

V. Drawing Pictures and Model Making:

Question 7.
Draw your house. Then colour the North in red, South in blue, East in orange and West in green.
Answer:
Students Activity.

Question 8.
Draw your school. Draw the school building and the main rooms in it.
Answer:
Students Activity.

VI. Appreciation, values and creating awareness towards bio-diversity:

Question 9.
Have you ever helped someone by giving them right directions to reach their destination ? How did you feel ?
Answer:
Yes, I have helped to someone who came to our village on election duty by telling them proper landmarks to reach to the school. Then I felt so happy.

Question 10.
How do you feel when you watch the sun rise or sun set ?
Answer:
I felt so happy when I watch the sun rise or sun set. I used to take pictures in my fathers phone because it looks so beautiful.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

Additional Questions:

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
What is a neighbourhood ? What are there in you neighbourhood ?
Answer:
The area around our house is our neighbourhood. There are college, sales tax office and a hotel in our neighbourhood.

Question 2.
What are boundaries ? How do you know the boundaries ?
Answer:
The limits of any area, building or village are called boundaries. To know the boundaries, we also have to know the comers along with directions. We call the place between two directions a comer.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 3

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

Question 3.
Mention some symbols that we use to prepare a map.
Answer:

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 4

Question 4.
How can the people find directions in olden days and Now-a-days?
Answer;
In olden days people find directions with the help of the position of the Sun, Stars and the movement of the wind. Now-a-days, we use a compass and GPS (Global Positioning System) to find directions.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

II.
Question 5.
Name the things / places that are present in all directions and corners of your village.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 5

Answer:
Students Activity.

Multiple Choice Questions:

Question 1.
The Sun rises in the ________.
a) west
b) east
c) north
d) south
Answer:
b) east

Question 2.
The Sun sets in the ________.
a) west
b) east
c) north
d) south
Answer:
a) west

Question 3.
The limits of any area are called ________.
a) directions
b) comers
c) boundaries
d) none
Answer:
c) boundaries

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

Question 4.
All directions are constant and are usually calculated from the ________ point.
a) east
b) west
c) north
d) south
Answer:
d) south

Question 5.
If you are facing towards East. What is there to your left ________.
a) north
b) south
c) east
d) west
Answer:
a) north

Question 6.
Symbol of a hospital is ________
a) AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 6

b) AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 7

c) AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 8

d) none
Answer:

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way 6

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

Question 7.
A picture with symbols is known as a ________.
a) scale
b) map
c) chart
d) none
Answer:
b) map

Question 8.
People living around you are called ________.
a) neighbours
b) guests
c) tenants
d) none
Answer:
a) neighbours

Question 9.
The place between any two directions is called a ________.
a) directions
b) corners
c) sides
d) none
Answer:
b) corners

AP Board 3rd Class EVS Solutions 11th Lesson This is the Way

Question 10.
Symbols are the representation of ________.
a) landmarks
b) objects
c) well-known places
d) all
Answer:
d) all

Leave a Comment