AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani’s Happy Family

Andhra Pradesh AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani’s Happy Family Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 3rd Class EVS Solutions Lesson 1 Rani’s Happy Family

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
What is a family ? How many members are there in your family ?
Answer:
A group of people with blood relations is called a family. A family consists of two parents and their children living together as a unit. There are four members in our family.

Question 2.
Do you have any pet animals ? Draw and name them ?
Answer:
Yes, I have a pet dog. It’s name is Johny.

Question 3.
Whom do you love the most in your family ? Why ?
Answer:
I like my grandmother in my family because she tells us stories and take care of us as my parents are working.

Question 4.
List some of the good habits of your friends.
Answer;
Gardening, reading books, doing exercise and yoga regularly, learning music are good habits of my friends.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

II. Questioning and Hypothesis:

Question 5.
You went to your friend’s house. You want to know the best practices of his/her family. What type of questions would you ask your friend about his/her family?
Answer:

  1. Where do you leave your slippers ?
  2. What are the best practices in your house ?
  3. Do you pray before eating.
  4. How do you help your grand parents ?
  5. Did you arrange your bags and things in a proper way ?

III. Experiments & Field Observations:

Question 6.
Write down the similarities and differences you observe in the faces of your relatives.
Answer:
Student activity.

IV. Information & Project Skills:

Question 7.
Which works are done by your family members ? Tick at the proper places.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 1

Answer:
Student activity.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

V. Drawing Pictures and Model:

Question 8.
Draw the picture of a dog, cat or any pet animal.
Answer:
Student activity.

VI. Appreciation, values and creating awareness towards bio-diversity:

Question 9.
Jessy loves her pet and the trees in her garden very much. She takes good care of them. Do you also do similar things ? Share with the class.
Answer:
Student activity.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Additional Questions:

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
Who are there In Rani’s family?
Answer:
In Rani’s family there are grand parents, parents Rani and her brother Chintu.

Question 2.
Who does the cooking and cleaning in your family?
Answer:
My mother cooks and cleans in my family.

Question 3.
What does your father do?
Answer:
My father is a teacher. He earns for our family.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 4.
What kind of work you do at home?
Answer:
I will help my parents in their work. I will do small works like watering plants, arrange the things in proper places.

Question 5.
What kind of work is done by all family members together?
Answer:
Household work is done by all family members together. All the family members share their work and help one another in the household work.

Question 6.
What is the use of doing work together and helping each other in a family?
Answer:
All the family members share the work and work together. Helping each other, develops love and affection among family members.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 7.
Who will fulfil your needs in your family?
Answer:
A Our parents (mother and father) fulfil the needs of our family.

Question 8.
What kind of work ¡s done by your father?
Answer:
My father is a teacher. He teaches in a school.

Question 9.
What sort of other works are being done in your village? and how the people are benefitted by them?
Answer:

Different works done by villagers Benefit for people
1. Weavers weaves baskets People get baskets.
2. Cobblers: Shoe mendors  People get Cheppals & Shoes.
3. Barbers: Cuts the hair Cuts the people’s hair.
4. Carpentors : Wood work Get furniture.
5. Potters: Make pots Get clay containers.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 10.
a) What is he doing in the given picture ? Who are they?
Answer:
He sweeps the road and cleans the drains of the village. They are village sanitary workers.

b) What will happen if they don’t clean drains and rc
Answer:
If they don’t clean roads and drains health of the people gets spoiled due to unhygenic conditions.

Question 11.
Who are child labour ?
Answer:
Child labour refers to any work performed by children under the age of 17.

Question 12.
What is the cause of child labour ?
Answer:
Poverty, Social inequalities reinforced by discrimination and migrations are some causes of child labour.
with collected information.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

IV. Information Skills & Project Work:

Question 1.
Ask any five of your classmates about the kind of work their parents do what work is done together by all the family members ? Fill the table with collected information.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 6

Answer:

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 2

Question 2.
Try to do some of these things at your home and notice how the members of your family react. Draw a happy smiley, if they are happy and draw a sad face if they are unhappy ?

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 7

Answer:

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 8

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 3.
If you agree show a AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 3 thumbs up sign, if you don’t agree show a AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 4 thumb down sign.
Answer:
1) Before I enter the class room I leave my slippers outside and place them in an order. AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 3
2) When I go for mid-day means I go in a line. AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 3
3) I keep my class room neat and clean. AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 3
4) I cut my nails once a week. AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 3
5) I comb my hair daily. AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 3
6) I wash my hands before and after eating. AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 3

Question 4.
Ask your parents and other members of your family whom they look like and note down in the given table.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 9

Answer:

S.No. Family Member Whom do they resemble
1. Father Resembles my grand father.
2. Mother Resembles my grand father
3. Me. My Mother
4. Sister My father

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

V. Draw & Colour the Pictures:

Question 1.
Draw your family picture using buttons and match sticks. Make the picture more beautiful using buttons & Match sticks.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 5

Answer:
Student activity.

Question 2.
Draw round, Triangular, square and oral shaped faces of your friends and name the shape of the face.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family 10

Answer:
Student activity.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

VI. Appreciation, values and creating awareness towards bio-diversity:

Question 1.
What do you do if you find a child labour ?
Answer:
If I find a child labour. I wil try to convince him & his parents to send him to school. I will explain them about ‘Education is every childs right: and the facilities provided by the government for children.

Question 2.
How should be the family members ?
Answer:
Family members love and care for each other. We share our work and help one another in the household works.

Question 3.
What shall we do for elders ?
Answer:
We shall respect the elders. We should help them if they are very old like our grand parents. We should love and respect elders.

Question 4.
How shall we treat with the different professional people?
Answer:
We shall respect all types of professions and all types of professional persons because we depend on them for different purposes.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 5.
Mention some good practices and their values.
Answer:

Practices

Values

1) Leaving our slippers and place them in an order before enter the house Keeping things in proper place is the value in it.
2) My parents bow to my grand parents before leaving. The value is respect elders.
3) I plant a tree on my birthday Encourage planting to improve the environments.
4) Our family eats together at night and pray before eating food Value is that to share the views among the family members to improve the relationship.

Question 6.
What do you learn from the above observations ?
Answer:
A Children should learn good practices and the moral values from their parents. So, parents should be ideal to children.

Question 7.
Do all the people unique in colour, height or weight appearance and abilities ? How should we treat with all others.
Answer:
All the people are not alike in colour, height, weight, appearance and abilities. There may be some similarities among the family members. We should treat everyone with love and affection. We should not tease or bully anyone.

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Multiple Choice Questions:

Question 1.
A group of people with blood relations is called as a ______
a) Family
b) Members
c) Parents
d) Children
Answer:
a) Family

Question 2.
_______ should be shared among family members.
a) Work
b) Love
c) Happiness
d) All the above
Answer:
d) All the above

Question 3.
We should ______ elders.
a) Cheat
b) Respect
c) Chat
d) None
Answer:
b) Respect

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 4.
A person who mends shoes is a _______
a) Potter
b) Carpenter
c) Cobbler
d) Teacher
Answer:
c) Cobbler

Question 5.
________ is every child’s right.
a) Playing
b) Eating
c) Education
d) Sleeping
Answer:
c) Education

Question 6.
A family consists of __________
a) grand parents
b) parents
c) Siblings
d) all
Answer:
d) all

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 7.
We get _________ from our family.
a) love
b) care
c) support
d) all
Answer:
b) care

Question 8.
Which of the following works are done together _______
a) household work
b) agriculture work
c) both a & b
d) None
Answer:
c) both a & b

Question 9.
The works that involve skill to get livelihood are called ________
a) work
b) professions
c) both
d) None
Answer:
b) professions

AP Board 3rd Class EVS Solutions 1st Lesson Rani's Happy Family

Question 10.
A person who stitches clothes is called _______
a) tailor
b) weaver
c) potter
d) cobbler
Answer:
a) tailor

Leave a Comment