Andhra Pradesh AP Board 3rd Class Maths Solutions 3rd Lesson Addition Textbook Exercise Questions and Answers.

## AP State Syllabus 3rd Class Maths Solutions Chapter 3 Addition

Textbook Page No. 58

I.

In 16 × 3 = 48

In 21 × 2 = 42,

Which one is multiplicand ?

Answer:

__21__

Which one is multiplier ?

Answer:

__2__

Which one is product ?

Answer:

42

Write multiplicand, multiplier and product in the following multiplications :

1. In, 8 × 2 = 16

Multiplicand = _____

Answer: __8__

Multiplier = ____

Answer: __2__

Product = ____

Answer: __16__

2. In, 30 × 3 = 90

Multiplicand = ____

Answer: __30__

Multiplier = ____

Answer: __3__

Product = ____

Answer: __90__

3. In, 91 × 1 = 91

Multiplicand = _____

Answer: 91

Multiplier = ____

Answer: 1

Product = ____

Answer: __91__

Textbook Page No. 59

Do these:

1. Do the following

a)

Answer:

b)

Answer:

c)

Answer:

Question 2.

Karthik had 4 packets. In each packet, there are 24 crackers. How many crackers are there in all?

Crackers in each packet = 24

Number of packets = ____

Total number of crackers

= 24 × ____ = ______

Answer:

Crackers in each packet = 24

Number of packets = 4

Total number of crackers

= 24 × __4__ = __96__

Textbook Page No. 60

Question 3.

There are 12 bananas in a bag. Find the number of bananas in 5 such bags.

Number of bananas in each bag = _____

Number of bags = 5

Total number of bananas = ____ × 5 = _____

= ______

Answer:

Number of bananas in each bag = __12__

Number of bags = 5

Total number of bananas = __12__ × 5 = __60__

Do these :

1. Do the following.

a) 86 × 2 = ____

Answer:

__172__

b) 64 × 3 = ____

Answer:

__192__

c) 45 × 5 = ____

Answer:

__225__

d) 58 × 4 = ____

Answer:

__232__

Question 2.

There are 50 books in a box and there are 4 such boxes. Find the total number of books.

Number of boxes =

Number of books in each box =

Total number of books =

Answer:

Number of boxes = __50__

Number of books in each box = 4

Total number of books = 50 × 4 = __200__

Question 3.

Cost of a pen is ₹ 4. What is the cost of 32 pens ?

Answer:

Cost of a pen is = ₹ 4

Cost of 32 pens = 32 × 4 = ₹ 128

Question 4.

There are 63 sweets in a box. How many sweets are there in 3 such boxes ?

Answer:

Number of sweets in a box = 63

Number of such boxes = 3

Total sweets in 3 boxes = 63 × 3

= 189 sweets

Question 5.

52 people can travel in a bus. How many people can travel in 4 such buses ?

Answer:

Capacity of a bus = 52 people

Number of buses = 4

Total people can travel in 4 buses = 52 × 4 = 208 people

Textbook Page No. 63

Do these

Question 1.

Make table 7 by using Table 5 and Table 2.

Answer:

Question 2.

Make table 9 by using Table 7 and Table 2.

Answer:

Question 3.

Make table 8 by using any two relevant tables chosen by you.

Answer:

Textbook Page No. 65

Exercise – 1

1. Write multiplicand, multiplier and product in the following multiplications:

a) 72 × 4 = 288;

Multiplier = ____;

Answer: __72__

Multiplicand = ____;

Answer: __4__

Product = ____

Answer: __288__

b) 5 × 100 = 500;

Multiplier = ____;

Answer: __5__

Multiplicand = ____

Answer: __100__;

Product = _____

__500__

c) 84 × 1 = 84;

A. Multiplier = _____;

Answer: __84__:

Multiplicand = ____;

Answer: __1__;

Product = ___

Answer: __84__

d) 24 × 24 = 576;

Multiplier = ____;

Answer: __24__

Multiplicand = _____

Answer: __24__;

Product = _____;

Answer: __576__

2. Multiply the following.

A. a) 75 × 2 = ___

Answer:

__150__

b) 95 × 4 = ____

Answer:

__380__

c) 70 × 8 = ____

Answer:

__560__

d) 93 × 9 = ____

Answer:

__837__

e) 64 × 8 = ____

Answer:

__512__

f) 96 × 10 = ____

Answer:

__960__

g) 20 × 10 = ____

Answer:

__200__

h) 75 × 10 = ____

Answer:

__750__

i) 55 × 10 = ___

Answer:

__550__

c) Prepare table for 9 using the table 5 and 4

Answer:

3.

a) Prepare table for 5 using the tables 2 and 3.

Answer

b) Prepare table for 10 using the table 6 and 4.

Answer:

c) Prepare table for 9 using the table 5 and 4.

Answer:

4. Work out the following.

a) The cost of one pencil is ₹ 6. What is the cost of 72 such pencils ?

Answer:

Cost of one pencil = ₹ 6

Cost of 72 pencils = 72 × 6

Total amount = ₹ 432

b) In an orchard, there are 10 rows of mango of trees and each row contain 25 trees. How many mango trees are there in total ?

Answer:

Number of rows in orchard = 10

Number of trees in each row = 25

Total trees in the orchard

= 25 × 10 = 250

Textbook Page No. 68

1. Do the following.

a)

Answer:

b)

Answer:

c)

Answer:

d)

Answer:

Question 2.

There are 24 hours in a day. How many hours are there in 11 days ?

Answer:

Number of hours in a day = 24

Number of days = 11

Number of hours in 11 days

= 11 × 24 = 264hrs

Question 3.

Cost of Black gram per Kg is ₹ 90, how much money has to be paid for 13 Kg ?

Answer:

Cost of Black gram per Kg = ₹ 90

Number of Kgs = 13

Total money paid = 13 × 90 = ₹ 1170

Textbook Page No. 70

1. Do the following.

a)

Answer:

b)

Answer:

c)

Answer:

Question 2.

48 people can travel in a bus. How many people can travel in 26 such buses ?

Answer:

Number of people can travel in a bus = 48 people

Number of buses = 26 buses

Number of people can travels in 26 buses = 26 × 48 = 1248

Question 3.

In a library, there are 48 cupboards and in each cupboard, there are 63 books. How many books are there in the library ?

Answer:

Number of cupboards in a library = 48

Number of books in each

cup board = 63 books Total books in the library = 48 × 63

= 3,024 books

Textbook Page No. 71

Do these:

Fill in the blanks.

Answer:

Textbook Page No. 73

Do these:

1. Do the following.

a)

Answer:

b)

Answer:

c)

Answer:

d)

Answer:

Question 2.

A book contains 130 pages. Total how many pages are there in 3 such books ?

Answer:

Number of pages in a book = 130 pages

Number of books = 3

Total pages = 3 × 130 = 390 pages

Question 3.

A bag costs ₹ 300. How much money will be paid to buy 2 bags ?

Answer:

Cost of each bag = ₹ 300

Number of bags = 2

Cost 2 bags = 2 × 300 = ₹ 600

Question 4.

There are 2 boxes and in each box there are 142 balls. How many balls are there in all ?

Answer:

Number of balls in each box = 142

Number of boxes = 2

Total balls in 2 boxes = 2 × 142

= 284 balls

Exercise – 2

1. Multiply:

a) 24 × 3 = ____;

Answer: __72__ ;

3 × 24 = ____;

Answer: __72__;

24 × ___ = 3 = 3 × ___ = ____

Answer:

24 × __3__ = 3 × __24__ = __72__

b) 100 × 1 = ____;

Answer: 100

1 × 100 = _____;

Answer: 100;

100 × ___ = 1 × ____ = ____

Answer:

100 × __1__ = 1 × __100__ = __100__

c) In 53 × 27 = 1431 ;

Multiplicand = _____

Answer: 53;

Multiplier = _____

Answer: 27;

Product = _____

Answer: 1431

d) In 321 × 3 = 963 ;

Multiplicand = _____

Answer: 321;

Multiplier = _____

Answer: 3;

Product = 963

e) In 108 × 2 = 216;

Multiplicand = _____;

Answer: 108

Multiplier = ____;

Answer: 2

Product = _____

Answer: 216

2. Multiply:

a)

Answer:

b)

Answer:

c)

Answer:

3. Fill in the blanks.

a) 67 × 5 = ____

Answer:

335

b) 93 × 4 = ____

Answer:

372

c) 123 × 3 = ____

Answer:

369

Question 4.

There are 36 beads in a necklace. How many beads are there in 13 necklaces ?

Answer:

Number of beads in necklace = 36 beads

Number of necklaces = 13

Total beads = 13 × 36 = 468 beads

Question 5.

If there are 48 bottles in one carton, how many bottles are there in 16 cartons ?

Answer:

Number of bottles in a carton = 48

Number of cartons = 16

Total bottles in cartons

= 16 × 48 = 768 bottles

Question 6.

There are 54 grapes in one bunch. If, there are 44 such bunches, how many grapes are there ?

Answer:

Number of grapes in a bunch = 54 grapes

Number of bunches = 44

Total grapes in 44 bunches = 44 × 54

= 2376 grapes

Question 7.

Cost of dictionary is ₹ 120. How much money he has to pay for 4 dictionaries ?

Answer:

Cost of a dictionary is = 120

Number of dictionaries =4

Total money has to pay

for 4 dictionaries = 4 × 120 = ₹ 480

Question 8.

5 students of a class collected ₹ 110 each for the Prime Minister’s relief fund. How much money did they collect altogether ?

Answer:

Number of students for each class = 5

Collected money for each class = ₹ 110

Total collected money = ₹ 110 × 5

= ₹ 550

Multiple Choice Questions

Question 1.

Repeated addition is called ( )

A) Addition

B) Subtraction

C) Multiplication

D) Division

Answer:

Question 2.

In the multiplication which is on the right side of the symbol ‘=‘ is called ( )

A) Multiplicand

B) Multiplier

C) Product

D) All

Answer:

C) Product

Question 3.

In 21 × 2 = 42, 21 is called ( )

A) Multiplicand

B) Multiplier

C) Product

D) All

Answer:

A) Multiplicand

Question 4.

In 17 × 4 = 68, 4 is called ( )

A) Multiplicand

B) Multiplier

C) Product

D) All

Answer:

B) Multiplier

Question 5.

In 45 × 3 = 145, 145 is called ( )

A) Multiplicand

B) Multiplier

C) Product

D) All

Answer:

C) Product

Question 6.

Cost of a dairy is ₹ 20. Then the cost of 4 dairies ( )

A) 80

B) 20 × 4

C) A and B

D) None

Answer:

C) A and B