AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 3 Animals Around Us

I. Conceptual Understanding:

Question 1.
Give some examples of animals that have fur on their skin?
Answer:
Sheep, bear, dogs, and cats have fur on their skin.

Question 2.
Why is a hen called an oviparous ?
Answer:
Hen lay eggs, incubate and hatch their young ones. So Hen is an oviparous.

Question 3.
Sarath says that duck and the crocodile belong to the same group. Do you agree,why or why not?
Answer:
No, I didn’t agree, because

  1. Duck is a omnivore. It eat small fish, insects, aquatic plants and small grains.
  2. Crocodiles are Carnivores. They eat only meat of other animals.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

II. Questioning and Hypothesis:

Question 4.
What will happen if there are no Crows?
Answer:
Crow eats flesh of dead animals and keep our environment free of dis¬eases. If crows are not there it led to the increase in diseases.

III. Experiments and field observations:

Question 5.
Observe the legs of a dog and a hen and write about them?
Answer:
1. Legs of dog :
Dog has four legs. They are longer and little broader than legs of hen. The legs of dog help them to ran and catch its prey (food).

2. Legs of hen :
Hen has two legs. The legs of hen help them to dig the ground to find food.

IV. Information Skills & Project Work:

Question 6.
Collect the pictures of Herbivores, Carnivores and omnivores and make a scrapbook.
Answer:
Student activity
Herbivores : Cow, Buffalo, Goat, Zebra, Deer, Horse.
Carnivores : Tiger, Lion, Eagle, Vulture, Crocodile, Leopard.
Omnivores : Bear, human beings, Duck, Dog, Crows, Pig.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us 1

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

V. Drawing Pictures and Model Making:

Question 7.
Draw the picture of the animal that you like very much and colour it.
Answer:
Student activity.

VI. Appreciation:

Question 8.
What activities would you like to do to protect birds?
Answer:

  1. I keep food and water for birds.
  2. We should not use pesticides, herbicides and fertilizers.
  3. We should protect bird nests.
  4. We should keep our pet cats indoor.
  5. We should not throw the plastic bags and six pack holders, So that birds don’t get trapped in them.

Activity: (TextBook Page No.21)

Observe the picture. Arrange the correct ears to the animals in the space given below.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us 2

Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us 3

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Activity 2: (TextBook Page No.21)

Classify the animals given according to the visibility of their ears.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us 4

Answer:

Ears visible Ears invisible
Deer Frog
Elephant Fish
Tiger Hen
Buffalo Crow
Cat Duck
Giraffe Sparrow
Pig Snake

Activity 3: (TextBook Page No.22)

Match the animals here with their picture of their skins.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us 5

Answer:

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us 6

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Fill the following table: (TextBook Page No.23)

Question 1.
Animals that give birth to babies : Cow, _____, _____, _____
Answer:
Tiger. Dog, Cat.

Question 2.
Animals that lay eggs : Hen, _____, _____, _____
Answer:
Sparrow, Crow, Duck.

Activity 4: (TextBook Page No.24)
Identify the animals and classify them in the given table.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us 7

Answer:

Herbivores Carnivores

Omnivores

Rabbit, Pigeon, Kangaroo Cat, Tiger, Snake, Frog Dog, Lizard, Monkey, Fish, Squirrel

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Additional Questions:

Question 1.
How do we use fur of the sheep?
Answer:
The thick fur of the sheep is used to make sweaters and blankets.

Question 2.
What are Oviparous and Viviparous? Give examples?
Answer:
Oviparous:
The animals which lay eggs, incubate and hatch their young ones are called Oviparous. Eg: Hen, Crow, Lizard etc.

Viviparous:
The animals which give birth to young ones are called Viviparous.
Eg: Cow, Human being, Tiger, Elephant Etc.

Question 3.
Are dolphins Oviparous or Viviparous? Why?
Answer:
Dolphins give birth to babies and feed their young ones with milk. So Dol-phins are Viviparous
Question 4.
How do animals classified based on their food?
Answer:
Animals are classified as

  • Herbivores
  • Carnivores and
  • Omnivores based on their food.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Question 5.
What are herbivores ? Give examples?
Answer:
The animals that eat only plants or plant products are called Herbivores. Eg: Cow, Buffalo, Goat, Zebra, Deer and Horse.

Question 6.
Which animals are Carnivores? Give examples?
Answer:
The animals that eat the meat of other animals are called Carnivores.
Eg: Tiger, Lion, Vulture, Leopard etc.

Question 7.
Which animals are called Omnivores? Give examples?
Answer:
The animals which eat both plants and animals are called Omnivores.
Eg: Bear, Human beings, Duck, Dog.

Question 8.
Compare the teeth of Herbivores, Carnivores and Omnivores?
Answer:

Herbivores

Carnivores

Omnivores

Herbivores have sharp cutting and strong grinding teeth. Carnivores have long sharp teeth. Omnivores have sharp cutting teeth, strong grinding teeth and Canines.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Question 9.
Can you say why a crow is an Omnivore?
Answer:
Crow eat flesh of dead animals small insects grains and vegetables. So we can say that crow is an Omnivore.

Question 10.
How the birds use their feet and claws?
Answer:
Birds use their feet.in walking, climbing swimming and perching.
Claws are used for holding food and in self defense.

Question 11.
Collect information about the nest of some birds how they built their nests.
Answer:

S.No. Bird

Build its nest with

1.

Crow With twigs and dried leaves

2.

Weaver bird Weaves its nest with grass, leaves twigs and roots.

3.

Tailor bird Stitches leaves together into a nest.

4.

Eagle With large sticks, grass or plant stalks.

Question 12.
List the animals that live with us in our surroundings?
Answer:
Cow, goat, sheep , buffalo, dog, cat, squirrel are some animals that live with us in our surroundings.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Question 13.
Collect information about the shelters of various animals?
Answer:

Animals

Shelter

Lions and Tigers

Caves or bushes

Monkey

Trees

Rabbits

Burrows

Spider

Weave their own web

Question 14.
Why the flock of birds flying in the sky in a V-shape?
Answer:
Migrating birds need to fly long distances. During their journey they may loose energy.
To avoid this they fly in a V- Shape. Each bird flies slightly above the one in front of it, which reduces the wind speed. This help them to save energy.

Question 15.
How do ants pass information among them?
Answer:
Ants release a secretion which help to pass the information to other ants.

Question 16.
How should we save animals?
Answer:

  1. We should not destroy the dwelling places or harm them.
  2. We should take care of the domestic as well as wild animals.
  3. We should admire them from a safe distance,
  4. They also have a right to live on this earth.

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Multiple Choice Questions:

Choose the correct answer:

Question 1.
The ears of the following are visible
A) Fish
B) Frog
C) Pig
D) Duck
Answer:
C) Pig

Question 2.
The ears of the following are invisible.
A) Snake
B) Duck
C) Crow
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 3.
The animals which lay eggs are called ________.
A) Oviparous
B) Viviparous
C) Omnivores
D) Carnivores
Answer:
A) Oviparous

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Question 4.
Viviparous are the animals which ________.
A) Lays eggs
B) Give birth to young ones
C) Bat meat of others
D) Eat both plants and animals.
Answer:
B) Give birth to young ones

Question 5.
Pick out the Herbivore .
A) Tiger
B) Human beings
C) Cow
D) Bear
Answer:
C) Cow

Question 6.
Pick out the Carnivore.
A) Tiger
B) Lion
C) Vulture
D) All
Answer:
D) All

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Question 7.
Which of the following is an Omnivore.
A) Cow
B) Goat
C) Leopard
D) Bear
Answer:
D) Bear

Question 8.
The ________ elephant leads the herd of elephants.
A) Elderly male
B) Elderly female
C) Small elephant
D) None
Answer:
B) Elderly female

Question 9.
Usually the ________ birds build the nests.
A) Male
B) Female
C) Both A and B
D) None
Answer:
A) Male

AP Board 4th Class EVS Solutions 3rd Lesson Animals Around Us

Question 10.
________ is called Natural Scavenger.
A) Cow
B) Crow
C) Parrot
D) Pig
Answer:
B) Crow

Leave a Comment