Andhra Pradesh AP Board 4th Class EVS Solutions 7th Lesson Professions and Services Textbook Exercise Questions and Answers.
AP State Syllabus 4th Class EVS Solutions Lesson 7 Professions and Services
I. Conceptual Understanding:
Question 1.
 Name any three professions by which people help us in our daily life?
 Answer:
 Farmers, scavengers, washerman, greengrocer, grocer etc are help us in our daily life.
Question 2.
 Which professions support a farmer in farming?
 Answer:
 The following professions support a farmer in farming:
- Agricultural officer
- Electrical engineer,
- Bank manager.
- Tahsildar.
Question 3.
 Write how a plumber helps you?
 Answer:
- Plumber install and repair pipes that supply water.
- They also install bathtubs,sinks dishwashes and toilets.
- If we have any repair or leakage in pipes or taps, plumber will help us.

II. Questioning and Hypothesis:
Question 4.
 What questions do you like to ask a grocer in your village about his/her profession?
 Answer:
- Where did you buy these groceries?
- For how many years you are in this professon?
- Is there any wastage or loss of groceries?
- What do you do to maintain groceries not to spoil or damage?
III. Experiments and field Obsertvations:
Question 5.
 Visit a cobbler in your village and observe how he repairs the shoes?
 Answer:
 Student activity.
 A cobbler repairs the shoes by using different tools like hammer, anawl, knife, cutter, spare leather and thread.

IV. Information Skills & Project Work:
Question 6.
 Collect pictures of tools used by different professionals from newspaper and prepare a scrap book?
 Answer:
 Student activity
i) Tools used by Mason:

ii) Tools used by the tailor

V. Drawing Pictures and Model Making:
Question 7.
 Draw and colour the picture of a sickle or any tool in your work book?

Answer:
 Student activity.

VI. Appreciation:
Question 8.
 How would you appreciate the services of a scavanger in your village?
 Answer:
- Scavangers keep our streets and gutters clean.
- Everyday early in the morning they clean our streets.
- If scavengers are not there, our streets and villages become like a dustbin and different types of diseases attack us.
- So we should apprciate their importance and respect them.
Question 9.
 Look at the picture and write how you feel about them?

Answer:
 In this picture the farmer treat the buffalo as . his family member. He clean it and feed it. Buffalo i give milk to him. Farmer leave some milk to its ^ limb.From this I feel that the farmer treat the buffalo as his family member.
Activity: (TextBook page No.63)
Name the professions for the given pictures.

Answer:


Additional Questions:
Question 1.
 What is a tool?
 Answer:
 A tool is an instrument to do the work easily.
Question 2.
 Different brushes are given below:

Name the people who utilize the brushes for their professions.
 Answer:
| Brush | person/Profession | 
| Paint brush | Painter | 
| Hair dye brush | Hairdressers | 
| Sweeping brush | Maid | 
| Makeup brush | Beautician | 
| Shoe polishing brush | Cobbler | 
| Shaving brush | Barber | 
| Drawing brush | Artist | 
| washing brush | Washerman | 
Question 3.
 What is a profession?
 Answer:
 The work that involves any skill to get an income is called a profession.

Question 4.
 Collect information about the tools and their uses, used by farmers?
 Answer:
| S.no | Tools | Their uses | 
| 1. | Spade | To level the field and digging passage for water flow | 
| 2. | Sickle | To harvest the crop | 
| 3. | Plough | To till the land | 
| 4. | Tractor | Level or till the land | 
Question 5.
 List out the tools used by atailor and mention their uses in a table?
 Answer:
| S.no | Tools used by tailor | Their uses | 
| 1. | Tape | To take measurements | 
| 2. | Scissors | To cut the clothes | 
| 3. | Sewing machine | To stritch the clothes | 
| 4. | Needle and thread | To stritch buttons and hooks | 
Question 6.
 Who is mason? Write the tools used by a mason?
 Answer:
 The person who helps in the construction of a house is a mason
 Tools used by a mason:
 Spade, trowel, plumbob, iron headpan, tape, saw mechine, try square etc are some tools used by a mason.

Question 7.
 Can you name the tools used to build a wall?
 Answer:
 Trowel, Iron head pan, plumbob,try square are the tools used to build a wall.
Question 8.
 List out different professionals and how they help us in our daily life?
 Answer:
| S.no | Professional | Their uses/help | 
| 1. | Greengrocer | Sells vegetables and fruits | 
| 2. | Milkman | Supplies milk | 
| 3, | Florist | Sells flowers | 
| 4. | Chemist | Sells medicines | 
| 5. | Grocer | Sell cereals,pulses, spices and rice | 
| 6. | Scavanger | Sweeps the streets. | 

Question 9.
 Ask a potter and write the process of making pots by him?
 Answer:
- Potter brings clay to make the pots.
- He soaks the clay in water and kneads it with his legs to make it soft.
- He takes the soft clay and rolls it on a potter’s wheel and shapes into a pot.
- He taps the pot with a wooden plate to get the correct shape.
- He dries the pots in the shade first and then under the sun.
- He bakes the dried pots in a kiln.
Question 10.
 Name some professions and their work in a table?
 Answer:
| S.no | Proffessional | Their work | 
| 1. | Washerman | Washes and irons clothes | 
| 2. | Goldsmith | Makes ornaments of gold | 
| 3. | Cobbler | Mends shoes | 
| 4. | Electrician | Repairs electric appliances | 
| 5. | Plumber | Fits pipes and taps | 
| 6. | Porter | Helps carry our luggage | 
| 7. | Fisherman | Catches fish and sell them | 
| 8. | Soldier | Protects the country | 
| 9. | Drive | Drives the vehicle | 

Multiple Choice Questions:
Choose the correct answer:
Question 1.
 The spade is used to _______ the field.
 A) Harvest
 B) Level
 C) Plough
 D) Till
 Answer:
 B) Level
Question 2.
 _______ is used to till the land by a farmer.
 A) Sickle
 B) Spade
 C) Plough
 D) Axe
 Answer:
 C) Plough
Question 3.
 The person who helps in the construction of a house is a _______.
 A) Mason
 B) Builder
 C) Contractor
 D) Realter
 Answer:
 A) Mason

Question 4.
 _______ sells vegetables and fruits.
 A) Florist
 B) Chemist
 C) Grocer
 D) Green grocer
 Answer:
 D) Green grocer
Question 5.
 The _______ segregate the vegetable depending on the size and quality.
 A) Mandi merchant
 B) Farmers
 C) Vendors
 D) None
 Answer:
 D) None
Question 6.
 The people who keep our street and gutters clean are know as _______.
 A) Scavengers
 B) Maid
 C) Porter
 D) Grocer
 Answer:
 A) Scavengers

Question 7.
 _______ makes ornaments of gold.
 A) Plumber
 B) Blacksmith
 C) Gold smith
 D) Porter
 Answer:
 C) Gold smith
Question 8.
 A _______ mends shoes.
 A) Plumber
 B) Blacksmith
 C) Gold smith
 D) Cobbler
 Answer:
 D) Cobbler
Question 9.
 A _______ issues land rights pass books needed to the farmers.
 A) Agricultural officer
 B) Bank manger
 C) Tahsildar
 D) Electrical engineer
 Answer:
 C) Tahsildar

Question 10.
 Who sells medicine to us.
 A) Grocer
 B) Florist
 C) Nurse
 D) Chemist
 Answer:
 D) Chemist
