AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Andhra Pradesh AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement Textbook Exercise Questions and Answers.

AP State Syllabus 5th Class English Solutions Chapter 6 The Wise Judgement

Pre-Reading

Look at the picture and answer the following questions.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 1

Activity 1

Question 1.
Whom do you see in the picture?
Answer:
There is a man sitting on the donkey. Some people are eating in hotel. Some are coming out of the hotel.

Question 2.
What do you think he is carrying in his hand?
Answer:
The man is carrying a loaf of bread in his hand.

Question 3.
If you have no food, during your travel where do you eat?
Answer:
If I were to travel and had no food to eat, I would eat in a hotel.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 4.
What is needed to eat in a hotel?
Answer:
Money is needed to eat in a hotel. Now-a-days a debit card or credit card also will help to pay the bill.

Question 5.
When there is no money, is it possible to eat in a hotel?
Answer:
No, it is not possible to eat in a hotel without money.

Comprehension

Activity 2

I. Answer the following questions:

Question 1.
Why did the traveller’s mouth water?
Answer:
The traveller’s mouth watered because the meat balls gave out a delicious smell.

Question 2.
Why was the eating-house keeper angry?
Answer:
The traveller imagined the taste of the meat balls and ate the bread. The traveller smelled the meat balls and imagined the taste of the meat balls and ate the bread. So the eating – house keeper got angry.

Question 3.
What was the demand of the eating-house keeper?
Answer:
The eating – house keeper wanted the magistrate to make the traveller pay the money.

Question 4.
How did the traveller satisfy his hunger?
Answer:
The traveller smelled the meat balls and ate the bread. But he imagined that he was eating the meat balls.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 5.
If you were the traveller in the story, how would you respond to the eating-house keeper’s demand?
Answer:
If I were the traveller, I would not stand near the eating – house and smell the meat balls. I would eat the bread.

Question 6.
Do you agree with the judgement of the Scholar? Why?
Answer:
Yes. I agree with the judgement of the scholar. The traveller did not cause any loss to the eating – house.

II. Choose the right answers to the following.

Question 1.
Only a piece of bread is left in the traveller’s pocket because ____________.
a) he spent his last penny
b) he lost his money
c) he gave away his money to the beggar
Answer:
a) he spent his last penny

Question 2.
The fair payment for the smell of food is ____________.
a) two pennies
b) sound of the pennies
c) look of the pennies
Answer:
b) sound of the pennies

Question 3.
The owner of the eating house was ___________.
a) serving his customers
b) cleaning the tables
c) collecting money from his customers
Answer:
a) serving his customers

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 4.
To make his bread piece tasty the traveller held his bread ___________.
a) touched to the pot
b) dipped in the pot
c) over the pot
Answer:
a) touched to the pot

Question 5.
This eating-house keeper held the traveller hand _____________.
a) roughly
b) smoothly
c) affectionately
Answer:
a) roughly

Vocabulary

Read the following statements and observe the underlined words.

  • The meat balls in the pot are giving a delicious smell.
  • I want to meet my teacher.

Did you find any difference between the underlined words?
Are the underlined words same in meaning?
Are they same in pronunciation?
Are they same in spelling?

Yes, both the words are pronounced in the same way, but they are different in spellings and meanings, such words are called homophones.

Activity 3

I. Pick out the homophones from the story that sound like the words given in the box.
AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 2

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Answer:

here hear
bred bread
week weak
peace piece
four fore
write right

II. Now, use these homophones in sentences of your own. One has been done for you.

e.g. I will come here tomorrow.
My mother asked me to hear what my sister was saying.

1. a) The cow is locally bred.
b) My brother gave me a loaf of bread.

2. a) I spent there a week
b) Illness made me weak.

3. a) He ate a piece of meat.
b) After war, there comes peace.

4. a) The dog has four legs
b) His forehead is broad.

5. a) The boy began to write a letter.
b) I write with my right hand.

Grammar

Read the following sentences.

The poor traveller is continuing his journey.
Observe the underlined words. Both the subject (The poor traveller) and the verb (is) are in the singular form. This is the way how the subject and the verb in a sentence should agree with each other. This means that the verb in a sentence must agree with the subject in number and person.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Now read the following sentences.

  1. The pot is on the fire.
  2. Several people are sitting in the eating-house.
  3. “I am very hungry,” the poor man thought.
  4. “You are not supposed to stand here,” the eating-house keeper told the poor man.
  5. The poor man was walking.
  6. The meatballs were giving a good smell.

The words underlined, show that the verb is agreeing with the subject. It means that singular subjects take singular verbs and plural subjects take plural verbs.

We use ‘is’ when the subject is singular and ‘are’ when the subject is plural. We use ‘am’ with the personal pronoun T and ‘are’ with the pronoun ‘you’ when the verb is in present tense. We use ‘was’ when the subject is singular and ‘were’ when the Subject is plural. ‘Was’ is used with the pronoun ‘I’ and ‘were’ is used with the pronoun ‘you’ when the verb is in past tense.

Activity 4

I. Complete the following sentences with is / am / are / was / were

Question 1.
I ____________ a student.
Answer:
am

Question 2.
The cows ____________ grazing in the field.
Answer:
are

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 3

Question 3.
Teja ___________ busy at work yesterday.
Answer:
was

Question 4.
The monkey __________ on a tree.
Answer:
is

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 5.
The boy __________ going to school.
Answer:
is

Question 6.
The flowers ____________ colourful.
Answer:
are

Question 7.
Where __________ you last week?
Answer:
were

Question 8.
She __________ unwell last month.
Answer:
was

Question 9.
Vijay __________ my cousin.
Answer:
is

Question 10.
I _____________ good at drawing.
Answer:
am

II. In the present tense, nouns and verbs combine in an interesting way. Nouns take ‘-s’ to the singular to become plural. But verbs drop ‘s’ from the singular form to agree with plural subject; personal pronouns ‘I’ and ‘you’ follow the same rule as plurals.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 4

Now fill in the blanks choosing the right form of the verbs from the brackets.

Question 1.
His classmates _____________ (study / studies) before a test.
Answer:
study

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 2.
A lady lives ___________ (live /lives) in a distant village.
Answer:
lives

Question 3.
One of the cookies ___________ (smell / smells) nice.
Answer:
smells

Question 4.
Cats __________ (chase / chases) rats.
Answer:
chase

Question 5.
Everybody _____________ (enjoy / enjoys) a good song.
Answer:
enjoys

Look at the pictures and read the sentences given below.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 5
The first picture describes the past time. The second picture describes the present time and the third picture describes the future time. It is clear from the above pictures that she was a child in the past, is a girl at present and will be a woman in future.

Formation of simple future tense
AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 6

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

NOTE: We use simple future tense to express an action that is going to take place in future time.
e.g.

  1. You will sing a song at tomorrow’s party.
  2. He will dance in a programme next week.
  3. She will cook tomorrow.
  4. He will visit Delhi next month.
  5. They will go to Chennai next week.

Formation of simple future negative :
AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 7
NOTE: We use simple future negative, the main verb is always in its base form.

Write negative sentences in future simple tense using the verbs ’play’, ‘speak’ and watch’.

e.g. I shall not play tomorrow.

We ________________
Answer:
will not go out at night

You _______________
Answer:
will speak to me when you are busy.

She ________________
Answer:
will not play outdoor games..

It _______________
Answer:
will not play games

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

They _______________
Answer:
will not speak to the neighbours.

Writing

Activity 6

Harika is describing her hometown Bengaluru.

I love my hometown Bengaluru because it has a cool climate throughout the year. Bengaluru was once known as Bangalore, the capital of Karnataka. It is popular as the garden city. Greenery is present everywhere. It has wide roads and tall buildings. Vidhana Soudha, Sivasamudram Falls, Tippu Sultan Fort, Lalbagh, a botanical garden, Nandhi Hills, Cubbon Park are some of the visiting places in Bengaluru.

Question 1.
Now write about your place using the clues below:

  1. Your place
  2. Climate
  3. Places to visit

Answer:
I love my hometown Visakhapatnam because it has moderate climate throughout the year. Visakhapatnam is also known as Vizag. The district is named after the city. It is popular as Waltair. The scenery is very good to look at. It has beautiful landscapes, natural harbour and a beautiful beach. RK beach, Andhra University, Kailash giri, and Dolphin’s are some of the visiting places in Visakhapatnam.

Activity 7

Observe the notice board in the eating-house carefully.

Notice Board

  • Food from outside is not allowed here.
  • See the menu card before you order.
  • Be patient till food is served.
  • Do not wash your hands in the plates.
  • Please pay the bill before you leave.
    – The eating – house keeper

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 2.
Prepare a notice for giving instructions to be followed during the Midday Meals.
Answer:

  • Take your plate and stand in the queue.
  • Follow the instructions carefully.
  • Sit and have lunch in groups.
  • Don’t leave food particles on the ground.
  • Wash your hands near the tap.
  • Keep the plate in the shelf back.
  • School Pupils Leader

Listening and Responding

Activity 8

Eating house keeper was ashamed of his behaviour and apologized to the traveller. Listen to their conversation.

Eating-house keeper  :  I am very sorry!
Traveller  :  It’s OK!
Eating-house keeper  :  Please forgive me for taking you to the judge
Traveller  :  It doesn’t matter.
Eating-house keeper  :  I should have given you food.
Traveller  :  Don’t worry about it. Let’s forget.

Speak on the following

Activity 9

Question 1.
If you were in the place of the eating-house keeper, how would you help the traveller? Share your ideas with your partner.
Answer:
Eating House Keeper  :  Ah, you ! What are you doing ? Do you want food ?
Traveller  :  I am just walking. I wanted to know how food is served here.
Eating House Keeper  :  You look hungry. You can have lunch here. We have fresh meat bails.
Traveller  :  I can’t have lunch without paying for it. Thank you.
Eating House Keeper  :  It doesn’t matter. You can pay later. First have lunch.
Traveller  : Thank you ! Give me some water.
Eating House Keeper  :  Sure.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 2.
How would you help your friend who is feeling hungry?
Answer:
Myself  :  Where are you going ? It’s hot outside.
Friend  :  I have to go to my house.
Myself  :  You can take my umbrella. Don’t go out like that. Did you eat something ?
Friend  :  No, I am hungry. I need something to eat.
Myself  :  I brought lunch. We can share it please come.
Friend  :  Thanks.

Question 3.
Complete the blanks with suitable responses to make a meaningful dialogue. Practise it with your friend.
At a Hotel:

Waiter Order, please!
You  :  _________________________ available’?
Waiter  :  ___________, ___________, ___________, and ___________.
You  :  ______________________ please!
Waiter  :  It takes ___________. Can you please wait’?
You  :  No problem, _________________
Waiter  :  I will be back within ___________
Answer:
At a Hotel:

Waiter :  Order, please!
You  :  What is available?
Waiter  :  Idli, Vada, Dosa, and Puri.
You  :  Idli with Sambar, please!
Waiter  :  It takes ten minutes. Can you please wait?
You  :  No problem, get it soon.
Waiter  :  I will be back within ten minutes.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Sing and Enjoy

VEMANA POEMS

1. A mean person always speaks pompously,
A good person speaks softly,
Does gold reverberate the way brass does?
Beloved of the Bounteous, Vema, listen!
AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 8

2. As you sing, the melody excels,
As you eat neem, it becomes sweeter,
With practice, things become perfect
Beloved of the Bounteous, Vema, listen!
AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 9

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

3. Salt and camphor look similar,
But closure observation shows their taste is different
Among men. virtuous people stand apart
Beloved of the Bounteous, Vema, listen!

Summary :

1. Salt and Camphor look alike. But when we look carefully, we can observe the difference. Similarly, among men, the men of good qualities are different from the others. Listen Vema !

2. A mean person always speaks loud. A virtuous person speaks softly. It is well known that gold can not sound like brass. Listen, Vema.

3. We practice singing. The quality of the song improves with the practice. The neem seems sweeter when we keep on eating it. Listen
Vema.

సారాంశము

1 ఉప్పు, కర్పూరం రెండూ ఒకేలా ఉంటాయి. కానీ తరచి చూస్తే, మనం ఆ రెండింటి రుచులు వేరని గమనించగలం. అలాగే, పురుషులలో కూడా, సజ్జనులు వేరుగా ఉంటారు వేమనా విను!

2. అల్పుడు ఎపుడూ ఆడంబరంగా మాట్లాడతాడు. సజ్జనుడు ఎప్పుడు చల్లగా పలుకుతాడు. కంచు మోగినట్టు కనకం మోగదు అన్న విషయం తెలిసిందే కదా! వేమనా విను!

3. పాడగా పాడగా రాగం బాగా వస్తుంది.. తినగా తినగా వేప కూడ తియ్యగా ఉంటుంది గదా ! వేమనా విను!

Glossary :

camphor = Karpooram (in Telugu) ; కర్పూరం
virtuous = having excellent moral character ; సద్గుణాలుగల
pompous = affectedly grand ; ఆడంబరంగా
reverberate = to ring with many echoes ; ప్రతిధ్వనించు
melody = sequence of musical tones ; సంగీత ధ్వనుల మాధుర్యం
bounteous = generous ; ఉదార స్వభావంగాల

Comprehension

Activity 10

Answer the following questions.

Question 1.
Which things look similar?
Answer:
Salt and camphor look similar.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 2.
How do we differentiate virtuous people from others?
Answer:
Virtuous people are different from others by their qualities.

Question 3.
Who speaks pompously?
Answer:
A mean person always speak pompously.

Question 4.
Why is gold more worthy than brass?
Answer:
Gold is more worthier than brass. Though it cannot sound as loud as brass, it is worthy by its shining.

Question 5.
How do things become perfect?
Answer:
Things become perfect with practice as singing excels with practice.

Project Work

Activity 11

Choose a poem from Vemana Sathakam and translate it into English.
Answer:
The rats’hide may be washed for a year
It is still black and never it becomes white
will wooden toy speak if it is beaten ?
Beloved of the Bounteous, Verna !

Ridddles

Question 1.
People buy me to eat, but never eat me.
What am I ? ___________
AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 10
Answer:
Plate

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Question 2.
Feed me, and it will give me life. But give me a drink, and 1 will die.
What am I ? ______________
AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement 11
Answer:
Fire.

THE WISE JUDGEMENT

Summary :

There was a poor traveller. He was walking through the streets of a town. He did not eat anything for two days. He did not have any money to buy food. He had only a piece of dry bread.

Oneday, the traveller passed by an eating house. He saw several people sitting around the fire, They were eating and drinking. There was cooking pot full of meat balls with delicious smell. The traveller’s mouth watered. The owner of the eating house saw this. He asked the traveller if he wanted to eat some meatballs.

The man said he had no money and without money he cannot eat anything. He took out the dry bread out of his pocket. He held it over the pot. After some time, he ate the bread imagining he ate meat balls. The eating house owner got angry.

The owner took the traveller to the magistrate’s court. That day, Nasruddin the scholar was the magistrate that day. He asked the owner of the eating house the problem. The owner said he had to pay for the smell of the meat balls. The magistrate asked the traveller his opinion. He asked for a pardon as he could not pay the money. The magistrate (scholar) then told the man that he would pay the owner.

The owner expected something big from the magistrate. The magistrate took two pennies from his pocket. He made the owner listen to the sound of the coins. The owner listened to the sound with his two ears. He asked the magistrate why he was doing it. But the magistrate told him that it was the correct payment for the smell of meat balls.

సారాంశము

అనగా అనగా ఒక యాత్రికుడు. ఆ యాత్రికుడు పట్టణపు వీధుల గుండా నడచుకొంటూ వెళు తున్నాడు. రెండు రోజుల నుంచి అతనికి ఏ ఆహారము లేదు. ఆహారం కొనుక్కోవడానికి అవసరమైన జబ్బు కూడా అతని దగ్గర లేదు. కేవలం ఒక ఎండు రొట్టె ముక్క మాత్రమే అతని దగ్గర ఉన్నది.

ఒకరోజు ఆ యాత్రికుడు ఒక భోజన గృహం మీదుగా వెళ్తున్నాడు. ఆ గృహంలో కొంతమంది నిప్పుచుట్టూ కూర్చొని ఉండడం ఆ యాత్రికుడు చూశాడు. వాళ్లు తాగుతూ, తింటూ ఉన్నారు. అక్కడ ఒక వంట పాత్రపై మాంసపు తినుబండారాలు ఘుమ ఘుమ లాడుతున్నాయి. వాటి వాసన పీల్చగానే యాత్రికుడి నోరు ఊరింది.

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

భోజన గృహపు యాజమాని దీనిని గమనించాడు. ‘అతడు ఆ యాత్రికుడిని మాంసపు తినుబండారాలు తినాలను కుంటున్నావా? అని అడిగాడు. అపుడు యాత్రికుడు తన దగ్గర డబ్బు లేదనీ, డబ్బు లేకుండా అతడు ఏమి తినలేనని చెప్పాడు. కొంత సేపటి తర్వాత, తన వద్దనున్న ఎండు రొట్టెముక్కనే మాంసంగా భావించి, ఎండు రొట్టె ఆరగించసాగాడు. యాజమానికి కోసం వచ్చింది.

అప్పుడు యజమాని ఆ యాత్రికుడిని న్యాయమూర్తి కచేరీకి తీసుకువెళ్లాడు. ఆ రోజున పండిత నసీరుద్దీన్ న్యాయమూర్తిగా ఉన్నాడు. నసీరుద్దీన్ ఆ భోజన గృహ యజమానిని సమస్య చెప్పమని కోరాడు. అప్పుడు యజమాని తన మాంసపు ఘుమఘుమలని ఆస్వాదించినందుకు డబ్బులు కట్టాల్సి ఉందని వాదించాడు. నసీరుద్దీన్ యాత్రికుడి అభిప్రాయం అడిగాడు. అతడు డబ్బు చెల్లించలేనని, క్షమించవలసిందిగా కోరాడు.

అప్పుడు ఆ న్యాయమూర్తి, ఆ యజమానికి తానే తిరిగి చెల్లిస్తానని చెప్పాడు. ఈ మాట వినగానే యజమానికి సంతోషం వేసింది. న్యాయమూర్తి నసీరుద్దీన్ జేబులోనుంచి రెండు పెన్నీల నాణాలను తీశాడు. ఆ నాణేలను చప్పుడు చేసి యజమాని రెండు చెవుల దగ్గరా వినిపించాడు. న్యాయమూర్తిని ఎందుకు ఆపని చేస్తున్నారని అడిగాడు. న్యాయమూర్తి నసీరుద్దీన్ మాంసపు ఘుమఘుమలకి అదే సరిపోయే చెల్లింపు అని యజమానితో అన్నాడు.

Glossary :

traveller = a person who travels ; యాత్రీకుడు
remained = rest ; మిగిలిన
customers = a person who buys things ; వినియోగదారులు
imagine = try to think about ; ఊహించు
hurried = went quickly ; వేగముగా వెళ్లెను
magistrate = judge ; న్యాయమూర్తి
scholar = a learned man ; కోవిదుడు
pennies = coins ; నాణేలు
against = in opposition ; వ్యతిరేకంగా
journey = travel ; ప్రయాణము

AP Board 5th Class English Solutions 6th Lesson The Wise Judgement

Leave a Comment