Andhra Pradesh AP Board 5th Class Maths Solutions 1st Lesson Let’s Recall Textbook Exercise Questions and Answers.

## AP State Syllabus 5th Class Maths Solutions Chapter 1 Let’s Recall

Question 1.

Sai is studying 5th class and his sistef Valli is studying 3rd class. In summer holidays, Sai and Valli wanted to go to Bangalore with their grand-father Nagayya. They reached Vijayawada railway-station.

Observe the picture and answer the following questions.

1. What is the platform number ?

Answer:

The platform number is 1.

2. How many persons are sitting on the bench?

Answer:

Two members are sitting on the bench.

3. What is the time shows in the clock?

Answer:

The time shows in the clock is 5 : 05

4. How many blades are there to the ceiling fan ?

Answer:

4 blades are there to the ceiling fan.

5. How many children are there in the picture ?

Answer:

4 children are there in the picture.

6. How many persons can you see in the

picture?

Answer:

20 persons are there in the picture.

Exercise 1:

Question 1.

Write the following numbers in words.

a) 9 –

Answer:

Nine

b) 37 –

Answer:

Thirtyseven

c) 267 –

Answer:

Two hundred and sixty seven

d) 607 –

Answer:

Six hundred and seven

e) 5298 –

Answer:

Five thousand and two hundred ninety eight

f) 1307 –

Answer:

One thousand three hundred and seven

g) 42689 –

Answer:

Forty two thousand six hundred and Eighty Nine

h) 52006 –

Answer:

Fifty two thousand and six.

Question 2.

Write the expanded form for the following numbers.

a) 62 =

Answer:

60 + 2

b) 30 =

Answer:

30 + 9

c) 792 =

Answer:

700 + 90 + 2

d) 308 =

Answer:

300 + 00 + 8

e) 3472 =

Answer:

3000 + 400 + 70 + 2

f) 9210 =

Answer:

9000 + 200 + 10 + 0

g) 61287 =

Answer:

60000 + 1000 + 200 + 80 + 7

h) 20508 =

Answer:

20000 + 0 + 500 + 00 + 8.

Question 3.

Write the place values of the underlined digits in the following numbers.

a) 48

Answer:

4 is in tens place = 40

b) 63

Answer:

3 is in units place = 3

c) 834

Answer:

8 is in hundredth place = 800

d) 607

Answer:

0 is in tens place = 0

e) 2519

Answer:

2 is in thousands place = 2000

f) 6920

Answer:

2 is in tens place = 20

g) 12453

Answer:

4 is in hundreds place = 400

h) 52146

Answer:

5 is in ten thousands place = 50,000.

Question 4.

Find the sum of the place values of 6 in the following numbers.

a) 266

Answer:

In 266, Sum of place values of 6 is = 60 + 6 = 66

b) 616

Answer:

In 616, Sum of place values of 6 is = 600 + 6 = 606

c) 665

Answer:

In 665, Sum of place values of 6 is = 600 + 60 = 660

d) 6236

Answer:

In 6236, Sum of place values of 6 is = 6000 + 6 = 6006

e) 64,624

Answer:

In 64,624, Sum of place values of 6 is = 60,000 + 600 = 60,600

f) 67,426

Answer:

In 67,426, Sum of place value of 6 is = 60,000 + 6 = 60,006

g) 86,216

Answer:

In 86,216, Sum of place value of 6 is = 6000 + 6 = 6006.

Question 5.

Write the predecessor and successor for the following numbers.

a) 9

Answer:

Predecessor of 9 is = 8

Successor of 9 is = 10

b) 99

Answer:

Predecessor of 99 is = 98

Successor of 99 is = 100

c) 539

Answer:

Predecessor of 539 is = 538

Successor of 539 is = 540

d) 621

Answer:

Predecessor of 621 is = 620

Successor of 621 is = 622

e) 4001

Answer:

Predecessor of 4001 is = 4000

Successor of 4001 is = 4002

f) 3210

Answer:

Predecessor of 3210 is = 3209

Successor of 3210 is = 3211

g) 10000

Answer:

Predecessor of 10000 is = 9999

Successor of 10000 is = 10001.

Question 6.

Fill the following table:

Question 7.

Write the suitable numbers for the following.

a) 10 + 2 =

Answer:

12

b) 200 + 30 + 5 =

Answer:

235

c) 4000 + 500 + 70 + 4 =

Answer:

4574

d) 10000 + 3000 + 500 + 50 + 6 =

Answer:

13556

e) 50000 + 2000 + 800 + 50 + 7 =

Answer:

52857

f) 30.000 + 500 + 8 =

Answer:

30.508.

Question 8.

Write the greatest 4-digit number by using 7, 6, 5 and 2

Answer:

7,652

Question 9.

Write the smallest 4-digit number by using 2, 0. 8 and 7

Answer:

2078

Question 10.

How many 100 s are there in 1,000 ?

Answer:

Ten 100’s are there in 1000

TextBook Page No.8:

Nagayya tooks his bank-pass book from his handbag to see his bank transactions. Sai was very curious to see the bank-pass book. Grand-father gave his pass-book to Sai. He explained all the entries in the Pass Book. (T.P-8)

Now answer the following questions.

Question 1.

When did Nagayya have the hghest balance amount ? How much ?

Answer:

On 02-05-2019, Nagayya have the highest balance amount i.e. 9843.

Question 2.

When did he have the lowest balance amount ? How much ?

Answer:

On 30-04-2019, Nagayya have the lowest balance amount i.e. 143.

Question 3.

Compare 9,843 and 143 with suitable symbols (< or = or >)

Answer:

9,843 > 143.

Question 4.

Write the amounts in the balance column in ascending order.

Answer:

143 < 593 < 643 < 2,143 < 4,643 < 9,843.

Question 5.

Write the amounts in the balance column in descending order.

Answer:

9,843 > 4,643 > 2,143 > 643 > 593 > 143.

Exercise 2:

Question 1.

Round off the following numbers to the nearest tens.

a) 32

Answer:

Nearest tens to 32 is = 30

b) 78

Answer:

Nearest tens to 78 is = 80

c) 123

Answer:

Nearest tens to 123 is = 120

d) 485

Answer:

Nearest tens to 485 is = 490

e) 2,546

Answer:

Nearest tens to 2,546 is = 2550

f) 5,814

Answer:

Nearest tens to 5,814 is = 5200

g) 25,796

Answer:

Nearest tens to25,796 is = 25,800.

Question 2.

Round off the following numbers to the nearest hundreds.

a) 312

Answer:

Nearest hundreds to 312 is 300

b) 956

Answer:

Nearest hundreds to 956 is 1000

c) 123

Answer:

Nearest hundreds to 123 is 100

d) 485

Answer:

Nearest hundreds to 485 is 500

e) 2546

Answer:

Nearest hundreds to 2546 is 2500

f) 5814

Answer:

Nearest hundreds to 5814 is 5800

g) 796

Answer:

Nearest hundreds to 796 is 800.

Question 3.

Round off the following numbers to the nearest thousands.

a) 5264

Answer:

Nearest thousands to 5264 is 5000

b) 7532

Answer:

Nearest thousands to 7532 is 8000

c) 1234

Answer:

Nearest thousands to 1234 is 1000

d) 4850

Answer:

Nearest thousands to 4850 is 5000

e) 25463

Answer:

Nearest thousands to 25,463 is 25,000

f) 5014

Answer:

Nearest thousands to 5014 is 5000

g) 95150

Answer:

Nearest thousands to 95,150 is 95,000

Question 4.

Use symbols (<, > or =) between the numbers.

a) 9 ___ 5

Answer:

>

b) 21 ___ 39

Answer:

<

c) 405 ___ 504

Answer:

<

d) 1565 ___ 1565

Answer:

=

e) 12578 ___ 25178

Answer:

<

f) 90507 ___ 70503

Answer:

>

g) 42179 ___ 42179

Answer:

=

h) 81456 ___ 65899

Answer:

>

Question 5.

Write these numbers in ascending order.

a) 2, 1, 5, 9, 7

Answer:

Ascending order: 1, 2, 5, 7, 9

b) 27, 46, 10, 29, 72

Answer:

Ascending order: 10, 27, 29, 46, 72

c) 402, 204, 315, 351, 610

Answer:

Ascending order : 204, 315, 351, 402, 610

d) 3725, 7536, 7455, 7399, 2361.

Answer:

Ascending order: 2361, 3725, 7399, 7455, 7536

e) 25478, 25914, 25,104, 25072

Answer:

Ascending order : 25072, 25104, 25478, 25914.

f) 46202, 10502, 60521, 81134

Ascending order: 10502, 46202, 60521, 81134

Question 6.

Write these Numbers in descending order.

a) 3, 8, 4, 2, 1

Answer:

Descending order: 8, 4, 3, 2, 1

b) 97, 69, 96, 79, 90

Answer:

Descending order: 97, 96, 90, 79, 69

c) 205, 402, 416, 318, 610

Answer:

Descending order: 610, 416, 402, 318, 205

d) 8016, 916, 10219, 41205, 2430

Answer:

Descending order: 41205, 10219, 8016, 2430, 916

e) 57832, 57823, 57830, 57820, 57825

Answer:

Descending order: 57832, 57830, 57825, 57823, 57820

f) 16342, 86620, 46241, 64721, 46820

Answer:

Descending order: 86620, 64721, 46820, 46241, 16342.

Exercise 3:

Question 1.

Do the following.

a) 4 + 6 =

Answer:

10

b) 9 + 5 =

Answer:

14

c) 58 + 69 =

Answer:

127

d) 45 + 27 =

Answer:

72

e) 143 + 235 =

Answer:

378

f) 539 + 709 =

Answer:

1248

g) 2,658 + 5,131 =

Answer:

7789

h) 2,056 + 8,997 =

Answer:

11053

Question 2.

Do the following. Check your answer. 9658 is = 8408

a) 8 – 5 =

Answer:

3

b) 72 – 36 =

Answer:

36

c) 82 – 37 =

Answer:

45

d) 798 – 527 =

Answer:

271

e) 850 – 456 =

Answer:

394

f) 6527 – 2314 =

Answer:

4213

g) 4526 – 2398 =

Answer:

2128

h) 4005 – 2589 =

Answer:

1416

Question 3.

To get 5629, how much should we add to 1058?

Answer:

Difference between 5629 and 1058 is = 4571

To get 5629, we add 4571 to 1058

Question 4.

To get 1250, how much should we subtract from 9658?

Answer:

Difference between 1250 and 9658 is = 8408

∴ To get 1250, we subtract 8408 from 9658 =

Question 5.

Mounika has ₹ 5270. Radhika has ₹ 550 more than MounikAnswer: Then find the total money with Mounika and RadhikAnswer:

Answer:

Amount with Mounika = ₹ 5270

Radhika has ₹ 550 more than Mounika

Amount with Radhika = ₹ 5270 + ₹ 550 = ₹ 5820.

∴ Total money with Mounika and Radhika = ₹ 5270 + ₹ 5820 = ₹ 11,090.

Question 6.

Kohli made 120 runs in a match. Rohit made 65 runs less than Kebli In the same match. Find the total nw.s made by Kobil and Rohit.

Answer:

Runs scored by Kohil = 120

Rohit made 65 runs less than Kohli.

Runs scored by Rohit = 120 – 65 = 55

∴ Total runs scored by Kohli and Rohit = 120 + 55 = 175 Runs.

Exercise 4:

Question 1.

Do the following.

a) 8 × 2 =

Answer:

16

b) 24 × 8 =

Answer:

24 × 8 = 192

c) 68 × 56 =

Answer:

68 × 56 = 3808

d) 386 × 7 =

Answer:

386 × 7 = 2702

e) 951 × 15 =

Answer:

951 × 15 = 14265

f) 253 × 14 =

Answer:

253 × 14 = 3542

g) 9685 × 20 =

Answer:

9685 × 20 = 1,93,700

Question 2.

Do the following:

a) 6 ÷ 2

Answer:

b) 68 ÷ 7

Answer:

c) 85 ÷ 3

Answer:

d) 508 ÷ 4

Answer:

e) 599 ÷ 13

Answer:

f) 786 ÷ 16

Answer:

g) 9501 ÷ 30

Answer:

Question 3.

In an apple box, there are 8 crates and in each crate there are 15 apples. how many apples are there in the box.

Answer:

Number of crates in a box = 8

Number of apples in each crate = 15

Number of apples in the bos totally = 15 × 8 = 120

Question 4.

Product of two numbers is 560. One of the numbers ¡s 10. Find the other number.

Answer:

Product of two numbers = 560

One number be = 10

Second number = 560 ÷ 10 = 56

Question 5.

If 45000 are distributed equally among 20 old age pensioners, then how much amount will each get?

Answer:

Total amount = 45,000

Number of pensioners =20

Amount will each pensioners one get = 45000 ÷ 20 = 2,250.

Question 6.

The cost of I dozen books is 840. What is the cost of I book? (1 Dozen = 12)

Answer:

Number of books per dozen = 12

Cost of 1 dozen books = 840

Cost of 1 book = 840 ÷ 12 = ₹ 70

Question 7.

Complete the table.

Answer:

Question 8.

Complete the table.

Answer:

Do these: (TextBook Page No.20)

Question 1.

Shade and write the fraction in boxes given below.

Answer:

Question 2.

Find the difference.

Answer:

Do these: (TextBook Page No.22)

Question 1.

Shade and write the fraction in boxes given below.

Answer:

Question 2.

Answer:

Exercise 5:

Question 1.

Do the following:

a) 4578 + 121 =

Answer:

4699

b) 897 + 9547 =

Answer:

10444

c) 9897 + 6027 =

Answer:

15924

d) 5240 + 253 + 32 + 5 =

Answer:

5530

Question 2.

Giri received ₹ 2250 towards old age pension and ₹ 9500 under Rythu bharosa scheme. How much amount did he get

Answer:

Giri received amount towards old age pension on = ₹ 2250

Amount received towards = ₹ 9500

Rythu bhrosa Scheme Total amount he get = ₹ 11,750.

Question 3.

In a village, the number of females is 250 more than that of males. If the number of males is 1590, find the population in the village.

Answer:

Number of males =1590

The number of females is 250 more than that of males.

Number of females = 250 + 1590 = 1840

The population of the village = 1590 + 1840 = 3430.

Question 4.

Do the following.

Question 5.

Sum of two numbers is 7680. One of the two numbers is 2519. Find the other number.

Answer:

One of the two numbers = 2519

Sum of two numbers = 7680

Other number = 7680 – 2519 = 5161.

Question 6.

Seetha has ₹ 6500. Raju has ₹ 155 less than Seetha’s amount. Find the amount with Raju.

Answer:

Amount with Seetha = ₹ 6500

Raju has ₹ 155 less than Seetha’s amount

∴ Amount with Raju = ₹ 6500

Question 7.

Do the following.

Question 8.

Vijaya has ₹ 685, Karthik has 13 times more than Vijaya’s amount. Find the amount with Karthik.

Answer:

Amount at Vïjaya = ₹ 685

Karthik has 13 times more than Vijaya’s Amount.

Amount at karthik = 13 × ₹ 685 = ₹ 8905.

Question 9.

The cost of a fan is ₹ 685 and a table is ₹ 2250. Find the total cost of 2 fans and 3 tables.

Answer:

Cost of fan = ₹ 685

Cost of 2 fans = 2 × 685 = ₹ 1370

Cost of a table = ₹ 2250

Cost of 3 tables = 3 × 2250 = ₹ 6750

∴ Total cost of 2 fans + 3 tables = 1370 + 6750 = ₹ 8120.

Question 10.

The cost of a paint bucket was 750. Lalitha wanted to paint her house, so she bought 5 buckets. How much amount did she pay for 5 buckets of paint?

Answer:

Cost of a paint bucket = ₹ 750

Number of buckets required = 5

Amount did lalitha pay for 5 buckets of paint 5 × ₹ 750 = ₹ 3750.

Question 11.

A pair of shoes costs ₹ 250. A donar wants to donate shoes for 32 children in a school. Find how much amount will he require to buy shoes?

Answer:

Cost of pair of shoes = ₹ 250

Number of children = 32

Total amount required to buy shoes = 32 × 250 = ₹ 8000

Question 12.

There are 105 words on each page of a book on an average. If the book contains 53 pages, find how many words are there in the book?

Answer:

Number of words on each page of a book = 105

Number of pages = 53

Totally number of words are there in the book = 105 × 53 = 5565

Total number of words in the book = 5565 words.

Question 13.

Do the following:

Question 14.

Product of two numbers is 980. One of them is 5. Find the number.

Answer:

Product of two numbers = 980

One number be = 5

Second number = 980 ÷ 5

Question 15.

If 125 chocolates were distributed equally among 25 members, find how many chocolates will each get?

Answer:

Total chocolates = 125 Nos.

Members 25 Nos.

Each member get = 5 Nos.

Question 16.

a) \(\frac{3}{10}+\frac{4}{10}\)

Answer:

\(\frac{3+4}{10}=\frac{7}{10}\)

b) \(\frac{4}{8}+\frac{3}{8}\)

Answer:

\(\frac{4+3}{8}=\frac{7}{8}\)

c) \(\frac{7}{8}-\frac{2}{8}\)

Answer:

\(\frac{7-2}{8}=\frac{5}{8}\)

d) \(\frac{4}{9}-\frac{1}{9}\)

Answer:

\(\frac{4-1}{9}=\frac{3}{9}\)

Question 17.

Ravi read \(\frac{1}{4}\)th of the pages in a book. How much part is yet to be completed in the book ?

Answer:

\(1-\frac{1}{4}=\frac{4-1}{4}=\frac{3}{4}\) part to be completed by Ravi.

Question 18.

Bhinneswar distributed 2/7 of his property to his daughter and 3/7 to his son. How much part of his property was distribute to his children?

Property distributed to daughter = 2/7

Property distributed to son = 3/7

Total Property distributed to both children = \(\frac{2}{7}+\frac{3}{7}=\frac{5}{7}\)