AP State Syllabus AP Board 8th Class Maths Solutions Chapter 5 Comparing Quantities Using Proportion Ex 5.3 Textbook Questions and Answers.
AP State Syllabus 8th Class Maths Solutions 5th Lesson Comparing Quantities Using Proportion Exercise 5.3

Question 1.
 Sudhakar borrows ₹ 15000 from a bank to renovate his house. He borrows the money at 9% p.a. simple interest over 8 years. What are his monthly repayments’?
 Solution:
 P = 15,000
 R = 9%
 T = 8 years
 
 A = ₹ 25800
 ∴ His monthly payment = \(\frac{25800}{8 \times 12}\)
 = ₹268.75
 ∴ Monthly he has to pay = ₹268.75

Question 2.
 A TV was bought at a price of ₹ 21000. After 1 year the value of the TV was depreciated by 5% (Depreciation means reduction of the value due to use and age of the item). Find the value of the TV after 1 year.
 Solution:
 The C.P. of T.V = ₹ 21,000.
 After 1 year its value
 = 21000 – 5% of 21000
 =21000 – \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 21000
 = 21000 – 1050
 = ₹19,950
Question 3.
 Find the amount and the compound interest on ₹ 8000 at 5% per annum, for 2 years
 compounded annually.
 Solution:
 P = ₹8000
 R = 5%
 The interest is compounded every year.
 Then 2 time periods wII be occurred.
 ∴ n = 2
 
 ∴ Amount (A) = ₹8820
 C.I = A – P
 = 8820 – 8000 = ₹ 820

Question 4.
 Find the amount and the compound interest on ₹ 6500 for 2 years, compounded annually, the rate of interest being 5% per annum during the first year and 6% per annum during the second year.
 Solution:
 P = ₹ 6500
 R = 5%
 T = 1 years
 ∴ \(\frac{\mathrm{PTR}}{100}=\frac{6500 \times 5 \times 1}{100}\) = 325
 ∴ A = P + I = 6500 + 325 = 6825
 ∴ P = 6825
 (At the begining of 2,id year A=P)
 R = 6%
 T = 1 year
 ∴ \(\frac{\mathrm{PTR}}{100}=\frac{6825 \times 6 \times 1}{100}\) = 409.5
 ∴ A = P + I = 6825 + 409.5
 ∴ Amount = ₹ 7234.50
 C.I. = A – P
 = ₹ 7234.50 – 6500
 = ₹734.50
Question 5.
 Prathibha borrows ₹47000 from a fmance company to buy her first car. The rate of simple interest is 17% and she borrows the money over a 5 year period. Find: (a) How much
 amount Prathibha should repay the finance company at the end of five years. (b) her equal
 monthly repayments.
 Solution:
 P = ₹ 47000
 R = 17%
 T =5 years
 ∴ I = \(\frac{\mathrm{PTR}}{100}=\frac{47000 \times 5 \times 17}{100}\)
 = ₹ 39,950

a) Amount to be paid
 A = P + I
 = 47000 + 39,950
 = 86950
 ∴ Amount to be pay = ₹ 86950
b) In monthly equal instalments she has to pay
 
 = 149.1
 = ₹ 1450 (approx)
Question 6.
 The population of Hyderabad was 68,09,000 in the year 2011. If it increases at the rate of 4.7% per annum. What will be the population at the end of the year 2015.
 Solution:
 The population of Hyderabad
 = 68,09,000
 If every year increase in 4.7%.
 Then the population of the city in 2015
 = 68,09,000 ( 1 + \(\frac{4.7}{100}\) )4
 100 J
 [ ∵ P = 6809000, R = 4.7 %, n = 4(2015 -2011)]
 = 68,09,000 x \(\frac{104.7}{100} \times \frac{104.7}{100} \times \frac{104.7}{100} \times \frac{104.7}{100}\)
 = 81,82,199

Question 7.
 Find Compound interest paid when a sum of ₹ 10000 is invested for 1 year and 3 months at 8\(\frac{1}{2}\) % per annum compounded annually.
 Solution:
 P = ₹10,000; R = 8\(\frac { 1 }{ 2 }\) % = \(\frac { 17 }{ 2 }\)%
 T = 1 year
 
 = 50 × 17 = 850
 ∴ I = ₹ 850
 ∴ A = P + I = 10,000 + 850
 A = 10,850
 ∴ P = 10,850; R = \(\frac { 17 }{ 2 }\)% % ; T = 3 months
 
 = ₹ 230.50
 ∴ Compound Interest
 = 850 + 230.50
 = ₹ 1080.50
Question 8.
 Arif took a loan of ₹ 80,000 from a bank. If the rate of interest is 10% per annum, find the
 difference in amounts he would be paying after 1\(\frac{1}{2}\) years, if the interest is (i) compounded annually (ii) compounded half yearly.
 Solution:
 P = ₹ 80,000; R = 10%;
 T = 1 year
 ∴ \(\frac{\mathrm{PTR}}{100}\) = \(\frac{80000 \times 10 \times 1}{100}\)
 = ₹8000
 ∴ A = P + I = 80000 + 8000
 = ₹ 88,000
Interest on 6 months :
 P = 88,000 ; R = 10% ; T = 6 Months
 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) year
 
i) The amount to be paid after 1 year 6 months = P + I
 = 88000 + 4400
 A1 = ₹ 92,400
ii) He has to pay compounded on
 every 6 months in 1 \(\frac { 1 }{ 2 }\) years
 ∴ 3 time periods will be occurred.
 ∴ n = 3
 R = \(\frac { 10 }{ 2 }\) = 5% P = ₹ 80,000
 
 
 A2 = ₹ 92610
 ∴ Difference between the amounts = A2 – A1 = 92610 – 92400 = ₹ 210

Question 9.
 I borrowed ₹ 12000 from Prasad at 6°/o per annum simple interest for 2 years. Had
 I borrowed this sum at 6% per annum compounded annually, what extra amount would
 I have to pay9
 Solution:
 Sum borrowed from Prasad
 P = ₹ 12000
 T = 2 years;
 R = 6%
 
 = ₹144O
 A = P + I
 A1 = P + I = 12000 + 1440
 = ₹13440
 12000 + 1440 , = ₹ 13440
 ∴ He has to pay the amount after 2 years at the rate of 6% on C.I.
 P = ₹12,000; R = 6%; n = 2 years
 
 A2 = ₹13483.2
 ∴ The difference between the C.I and S.I = 13483.2 – 13440
 = ₹ 43.20
Question 10.
 In a laboratory the count of bacteria in a certain experiment was increasing at the rate of 2.5% per hour. Find the bacteria at the end of 2 hours if the count was initially 5,06,000
 Solution:
 No. of bacteria in a laboratory = 5,06,000
 If they are increased at the rate of 2.5% per hour then their number after 2 hours
 

Question 11.
 Kamala borrowed ₹ 26400 from a bank to buy a scooter at a rate of 15% per annum compounded yearly. What amount will she pay at the end of 2 years and 4 months to clear the loan?
 Solution:
 Kanala borrowed from bank = ₹ 26400
 Rah of interest (R) =15%
 n = 2 years
 
 After 4 rpnths the amount will be ₹ 34914
 ∴ P = 34914; R = 15%; T = 4 months
 T = \(\frac { 4 }{ 12 }\) year
 = \(\frac { 1 }{ 3 }\) year
 ∴ \(I=\frac{P T R}{100}=\frac{34914 \times 15 \times \frac{1}{3}}{100}\)
 = ₹1745.7
 ∴ Kamala has to pay the amount after 2 years and 4 months to the bank = 34914 + 1745.7
 = ₹36659.7

Question 12.
 Bharathi borrows an amount of ₹ 12500 at 12% per annum for3 years at a simple interest and Madhuri borrows the same amount for the same time period at 10% per annum, compounded annually. Who pays more interest and by how much?
 Solution:
 Bharathi borrowed the sum
 P = ₹12500
 R = 12%
 T = 3 years
 S. I (I) = \(\frac { PTR }{ 100 }\)
 = \(\frac{12500 \times 12 \times 3}{100}\)
 = 125 × 36
 = 4500
 After 3 years she has to pay
 (A1)= P + I
 = 12500 + 4500 .
 A1 = ₹17,000
 Madhuri has to pay the amount on
 
 
 A2 = 16637.5
 ∴ A1 > A2
 A1 – A2 = 17000 – 16637.5
 = ₹ 362.5
 ∴ Bharathi has to pay ₹ 362.5 more than Madhuri.

Question 13.
 Machinery worth ₹ 10000 depreciated by 5%. Find its value after 1 year.
 Solution:
 The value of machinery after 1 year on 5% depreciation
 
 = 95 × 100
 = ₹ 9500
Question 14.
 Find the population of a city after 2 years which is at present 12 lakh, if the rate of increase is 4%.
 Solution:
 Present population of a city = 12,00,000 If its population increases at the rate of 4%, then the population after 2 years
 
 = 120 × 104 × 104
 = 12,97,920

Question 15.
 Calculate compound interest on ₹ 1000 over a period of 1 year at 10% per annum, if interest is compounded quarterly?
 Solution:
 compounded quarterly then 4 time periods will be there in 1 year.
 ∴ n = 4
 C.I. on ₹ 1000 over a period of 1 year at
 10% per annum A = P (1 + \(\frac{\mathrm{R}}{100}\) )n
 P = 1000; n = 4; R = \(\frac{10}{4}=\frac{5}{2}\) %
 
 = ₹ 1103.81
 A = ₹ 1103.81
 C.I. for 1 year
 = 1103.81 – 1000
 = ₹ 10.81
