AP State Syllabus AP Board 7th Class Maths Solutions Chapter 5 Triangle and Its Properties Ex 4 Textbook Questions and Answers.
AP State Syllabus 7th Class Maths Solutions 5th Lesson Triangle and Its Properties Exercise 4

Question 1.
 In ΔABC, name all the interior and exterior angles of the triangle.
 
 Solution:
 Interior angles
 ∠ABC, ∠BAC, ∠CAB
 Exterior angles
 ∠ACZ, ∠BAY and ∠CBX
Question 2.
 For ΔABC, find the measure of ∠ACD.
 
 Solution:
 In ΔABC,
 ∠ACD = ∠BAC + ∠ABC (exterior angle property)
 =66° + 45° = 111°.

Question 3.
 Find the measure of angles x and y.
 
 Solution:
 In the figure,
 x° + 65° = 180° (lInear pair of an1es)
 ∴ x°= 180°- 65°= 115°
 Also y° + 30° = 65° (exterior angle property)
 y° = 65° – 30° = 35°
Question 4.
 In the following figures, fmd the values of x and y.
 
 
 Solution:
 In ΔABC,
 107° = x° + 57° (exterIor angle property)
 ∴ x° = 107° – 57° =50°
 In ΔADC,
 ∠CAD + ∠ADC + ∠ACD = 180° (angle – sum property)
 40° + 107°+ x°= 180°
 ∴ x° = 180° – 147° = 33°
 Also in ΔABC,
 ∠A +∠B +∠C = 180°
 40° + ∠B + (33° + 65°) = 180°
 ∠B + 138° = 180°
 B = 180° – 138° = 42°
 Now y° = ∠A + ∠B for ΔABC (exterior angle property)
 =40° + 42° = 82°

Question 5.
 In the figure ∠BAD = 3 ∠DBA, find ∠CDB. ∠DBC and ∠ABC.
 
 Solution:
 In ΔBCD,
 ∠DBC + ∠BCD = ∠BDA (exterior angle property)
 ∠DBC + 65° -104°
 ∴ ∠DBC = 104° – 65° = 39°
 Also ∠BDA + ∠BDC = 180° (linear pair of angles)
 104° + ∠BDC = 180°
 ∠CDB or ∠BDC = 180° – 104° = 76°
 Now in ΔABD,
 ∠BAD + ∠ADB + ∠DHA = 180°
 3∠DBA + ∠DBA + 104° = 180° (given)
 4∠DBA + 104° – 180°
 ∴ 4∠DBA = 180° – 104°= 76°
 ∴∠DBA = \(\frac{76^{\circ}}{4}\) = 19°
 Now ∠ABC = ∠DBA + ∠DBC = 19° + 39° = 58°
Question 6.
 Find the values of x and y in the following figures.
 
 
 
 
 Solution:
 i) In the figure the angles are
 70°, x°, x° (angles in an Isosceles triangle)
 Also 70° + x° + x° = 180° (angle – sum property)
 2x° + 70°= 180°
 2x° = 180° – 70° [∵ y° = x°]
 2x° = 110°
 x°= \(\frac{110^{\circ}}{2}\) = 55°

ii) From the figure,
 the Interior opposite angles of x are 50°, 500 (angles in an isosceles triangle )
 50° + 50° = x° (exterior angle is equal to sum of the Interior opposite angles)
 ∴ x = 100°
iii) From the figure,
 y° = 30° (vertically opposite angles)
 ALso y = x° – 30° (equal angles of an Isosceles triangles)
 ∴ x° = 30° and y = 30°
iv) From the figure,
 a + 110° = 180° (linear pair of angles)
 ∴ a = 180° – 110°= 70
 Also y° = a° = 70° (equal angles of an isosceles triangle)
 x + y + a = 180 (sum of interior angles)
 x + 70 + 70 = 180
 x + 140 = 180
 x = 180 – 40 = 40°, ∴ x = 40°
v) From the figure,
 30° + y° – 180°
 y° = 180° – 30° = 150°
 Also x° + a° = y° (exterior angle property)
 x° + 90° = 150°
 x° = 150° – 90° = 60°

vi) From the figure,
 b = 80° (vertically opposite angles)
 Also x° = a° (equal angles of an isosceles triangle.)
 ° 80° + x° + a° = 180
 80 + x° + x° = 180
 2x° = 180° – 80° =100°
 2x° = 100°
 ∴ x° = \(\frac{100}{2}\) = 50°
 Now y = x° b° (exterior angle property)
 50° + 80° = 130°
Question 7.
 One of the exterior angles of a triangle is 125° and the interior opposite angles are in the
 ratio 2 :3. Find the angles of the triangle.
 Solution:
 Ratio of the interior opposite angles = 2 : 3
 Sum of the terms of the ratio = 2 + 3 = 5
 Sum of the interior angles exterior angle = 125°
 ∴ First angle = \(\frac{2}{5}\) x 125° = 500
 Second angle = \(\frac{3}{5}\) x 125° = 75°

Question 8.
 The exterior ∠PRS of ∆PQR is 105°. If Q = 70°. find ∠P. Is ∠PRS > ∠P?
 Solution:
 
 ∠P+ ∠Q = ∠PRS (exterior angle is equal to sum of the interior opposite angles)
 ∠P + 70° = 105°
 ∠P = 105° – 70° = 35°
 Now ∠PRS > ∠P.
Question 9.
 If an exterior angle of a triangle is 130° and one of the interior opposite angle is 6. Find
 the other interior opposite angle.
 Solution:
 Let the other interi6r opposite angle be = x°
 Give interior opposite angle be = 60°
 Now sum of the interior opposite angle = exterior angLe
 x° + 60° = 130°
 x° = 130° – 60° = 70°
 ∴ The other interior opposite angle = 70°
Question 10.
 One of the exterior angle ofa triangle is 105° and the interior opposite angles are in the ratio 2 : 5. Find the angles of the triangle.
 Solution:
 Ratio of interior opposite angles = 2 : 5
 Sum of the terms of the ratio = 2 + 5 = 7
 Sum of the angles = 105°
 ∴ 1st angle = \(\frac { 2 }{ 7 }\) x 105° = 30°
 2nd angIe = \(\frac { 5 }{ 7 }\) x 105° = 75°
 3rd angle = 180° – (30° + 75°) [∵ angle – sum property]
 = 180° – (105°) = 75°

Question 11.
 In the figure find the values of x andy.
 Solution:
 
 From the figure,
 ∠y = 50° + 30° = 80° (exterior angle property)
 ∠x = y° + 55° (exterior angle property)
 = 80° + 55°
 = 135°
