Practice the AP 10th Class Maths Bits with Answers Chapter 5 Quadratic Equations on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.
AP SSC 10th Class Maths Bits 5th Lesson Quadratic Equations with Answers
Question 1.
 If x2 – px + q = 0(p,q∈R and p ≠ 0, q ≠ 0) has distinct real roots, then write
 the condition.
 Answer: p2 > 4q.
Question 2.
 If one root of 2x2 + kx – 6 is 2., then find k.
 Answer:
 k = – 1
 Explanation:
 2(2)2 + k(2) – 6 = 0
 ⇒ 8 + 2k – 6 = O
 ⇒ 2k + 2 = 0 ⇒ k = -1
Question 3.
 If the equation x2 + 5x + k = 0 has real and distinct roots, then find the value of ‘k’.
 Answer:
 k > 6.25
 Explanation:
 Real and distinct roots so,
 b2 – 4ac > 0
 ⇒ 25 – 4 . 1. k > 0
 ⇒ 25 > 4k = k > \(\frac{25}{4}\) > 6.25

Question 4.
 Frame a quadratic equation, whose roots are 2 + \(\sqrt{3}\) and 2 – \(\sqrt{3}\) ?
 Answer:
 x2 – 4x + 1 = 0
 Explanation:
 x2 – (2 + \(\sqrt{3}\) +2 – \(\sqrt{3}\))x + (2 + \(\sqrt{3}\)) (2 – \(\sqrt{3}\))
 ⇒ x2 – 4x + 1 = 0
Question 5.
 In a quadratic equation ax2 + bx + c = 0, if b2 – 4ac > 0, then write the nature of the roots.
 Answer:
 Roots are real and distinct.
Question 6.
 Create the quadratic equation, whose zeroes are \(\sqrt{2}\) and – \(\sqrt{2}\) ?
 Answer:
 x2 – 2 = 0.
 Explanation:
 \(x^{2}-(\sqrt{2}-\sqrt{2}) x+(\sqrt{2})(-\sqrt{2})=0\)
 ⇒ x2 – 2 = 0
Question 7.
 For which positive value of x the qua-dratic equation 4x\(\sqrt{3}\) -9 = 0 satisfies ?
 Answer:
 \(\frac{3}{2}\)
Question 8.
 If the roots of x2 + 6x + 5 = 0 are a and P, then find the value of sum of the roots.
 Answer:
 -6
 Explanation:
 α + β = \(\frac{-b}{a}\) = — 6
Question 9.
 Write the discriminant of 6x2 – 5x + 1 = 0.
 Answer:
 D = 1
 Explanation:
 D = b2 – 4ac = 25 – 4 . 6 . 1
 ⇒ 25 – 24 = 1 > 0 D = 1
Question 10.
 Write the quadratic polynomial having \(\frac { 1 }{ 3 }\) and \(\frac { 1 }{ 2 }\) as its zeroes.
 Answer:
 x2 – \(\frac{5 x-1}{6}\) = 0 ⇒ 6x2 – 5x + 1 = 0
 Explanation:
 
Question 11.
 If a number is 132 smaller than its square, then find the number.
 Answer:
 12
 Explanation:
 x + 132 = x2
 ⇒ x2 – x – 132 = 0
 By solve the equation, ∴ x = 12
Question 12.
 Write the general form of a quadratic equation in variable ‘x’.
 Answer:
 ax2 + bx + c = 0 (a ≠ 0).
Question 13.
 Make the quadratic polynomial, whose zeroes are 2 and 3.
 Answer:
 x2 – 5x + 6.
Question 14.
 If α, β are the roots of x2 – 10x + 9 = 0, thep find the value of | α – β |.
 Answer:
 8
 Explanation:
 x2 – 9x – x + 9 = 0
 ⇒ x(x – 9) – 1 (x – 9) = 0
 ⇒ (x-9)(x- 1) = 0
 x = 9 and 1, |α – β| = |9- 1| = 8
Question 15.
 Write the discriminant of adjacent dia-gram indicates.
 
 Answer:
 b2 – 4ac > 0.
Question 16.
 If the roots of a quadratic equation px2 + qx + r = 0 are imaginary, then write the condition of discriminant.
 Answer:
 q2 < 4pr (or) q2 – 4pr < 0.

Question 17.
 Two angles are complementary. If the large angle is twice the measure of a smaller angle, then find the value of smaller angle.
 Answer:
 30°
 Explanation:
 x + y = 90°
 ⇒ x + 2x = 90°
 ⇒ 3x = 90° ⇒ x = 30°
Question 18.
 Observe the following graphs.
 
 Which as them are the graphs of qua-dratic polynomials ?
 Answer:
 (i) and (iv).
Question 19.
 Write the possible number of roots to a quadratic equation.
 Answer:
 At a maximum of 2.
Question 20.
 If 1 is a common root of ax2 + ax + 2 = 0 and x2 + x + 6 = 0, then find a-b.
 Answer:
 2
Question 21.
 Find the product of roots of quadratic equation ax2 + bx + c = 0.
 Answer:
 \(\frac{\text { c }}{\text { a }}\)
Question 22.
 Write the number of diagonals in a polygon, having ‘n’ sides.
 Answer:
 \(\frac{n(n-3)}{2}\)
Question 23.
 Find the discriminant of quadratic equation 2x2 + x – 4 = 0.
 Answer:
 33
Question 24.
 A quadratic equation ax2 + bx + c = 0 has two distinct real roots, then write the condition.
 Answer:
 b2 – 4ac >0.
Question 25.
 Draw the shape of quadratic equation which having distinct roots ?
 Answer:
 
Question 26.
 The sum of a number and its reciprocal is \(\frac { 5 }{ 2 }\) then find the number.
 Answer:
 2 or \(\frac { 1 }{ 2 }\)
 Explanation:
 x + \(\frac{1}{x}=\frac{5}{2}\)
 ⇒ \(\frac{x^{2}+1}{x}=\frac{5}{2}\)
 ⇒ 2x2 + 2 = 5x
 ⇒ 2x2 – 5x + 2 = 0
 ⇒ 2x2 – 4x r x + 2 = 0
 ⇒ 2x(x – 2) – 1 (x – 2) – 0 ⇒ (x – 2) (2x – 1) = 0 1
 ∴ x = 2 or 1/2.

Question 27.
 Find the roots of the equation 4x2 – 4\(\sqrt{3}\) x + 3 = 0.
 Answer:
 \(-\frac{\sqrt{3}}{2}\)
Question 28.
 Find the positive root of \(\sqrt{3 x^{2}+6}=9\)
 Answer:
 5
 Explanation:
 3x2 + 6 = 81
 ⇒ 3x2 = 81 – 6 = 75
 ⇒ x2 = \(\) = 25 ⇒ x = 5
Question 29.
 Find the roots of the quadratic equation (7x – 1) (2x + 3) = 0.
 Answer:
 \(\frac{1}{7}, \frac{-3}{2}\)
Question 30.
 If the sum of the squares of two con-secutive odd numbers is 74, then find the smaller number.
 Answer:
 5 (or)-7
 Explanation:
 (2x + 1)2 + (2x + 3)2 – 74
 ⇒ 4x2 + 4x + 1 + 4x2 + 12x + 9 — 74′
 ⇒ 8x2 + 16x + 10 = 74
 ⇒ 8x2 + 16x – 64 = 0
 ⇒ 8(x2 + 2x – 8) = 0
 ⇒ x2 + 4x – 2x – 8 = 0
 ⇒ x(x + 4) – 2 (x + 4) = 0
 ⇒ x = – 4, 2
 ∴ x = – 4, then smaller number
 = 2 . (-4) + 1 = -8 + 1 = -7
 ∴ x = 2, then smaller number
 = 2 . (2) + 1 = 4 + 1 = 5
Question 31.
 Write the standard form of a cubic polynomial.
 Answer:
 ax3 + bx2 + cx + d = 0; (a ≠ 0).
Question 32.
 Write the discriminant of 5x2– 3x – 2 = 0.
 Answer:
 49
Question 33.
 Create the quadratic equation whose roots are – 2 and – 3.
 Answer:
 x2 + 5x + 6 = 0
Question 34.
 Find the roots of the quadratic equation \(\frac{x^{2}-8}{x^{2}+20}=\frac{1}{2}\)
 Answer:
 ±6
 Explanation:
 2x2 – 16 = x2 + 20
 ⇒ x2 – 36 ⇒ x = ±6.
Question 35.
 Find the roots of the equation 3x2 – 2\(\sqrt{6}\) x + 2 = 0.
 Answer:
 \(\sqrt{\frac{2}{3}}, \sqrt{\frac{2}{3}}\)
Question 36.
 Find the roots of the quadratic equa- tion \(\left(x-\frac{1}{3}\right)^{2}\) = 9.
 Answer:
 \(\frac { 10 }{ 3 }\) (or) \(\frac { -8 }{ 3 }\).
 Explanation:
 
Question 37.
 On solving x2 + 5 = – 6x, find the value of ‘x’
 Answer:
 – 1 or – 5.
Question 38.
 Simplified form of \(\frac{\mathbf{x}}{\mathbf{x}-\mathbf{y}}-\frac{\mathbf{y}}{\mathbf{x}+\mathbf{y}}\)
 Answer:
 \(\frac{x^{2}+y^{2}}{x^{2}-y^{2}}\)
Question 39.
 Find the sum of roots of bx2 + ax + c = 0.
 Answer:
 \(\frac{-a}{b}\)

Question 40.
 Find the roots of 2x2 – x + \(\frac { 1 }{ 8 }\) = 0.
 Answer:
 \(\frac{1}{4}, \frac{1}{4}\)
Question 41.
 If x + \(\frac{1}{x}\) = 2, then find \(x^{2}+\frac{1}{x^{2}}\).
 Answer:
 2
 Explanation:
 x + \(\frac { 1 }{ x }\) = 2
 ⇒ \(x^{2}+\frac{1}{x^{2}}\) + 2 = 4 ⇒ x2 + \(x^{2}+\frac{1}{x^{2}}\) = 2
Question 42.
 If 3y2 — 192, then find ‘y’.
 Answer:
 y = ± 8
Question 43.
 How many diagonals has a pentagon?
 Answer:
 ’9′
Question 44.
 If α and β are the roots of the quadratic equation x2 – 3x + 1 = 0, then find \(\left(\frac{1}{\alpha^{2}}+\frac{1}{\beta^{2}}\right)\)
 Answer:
 7
Question 45.
 If \(\mathbf{a}^{\mathbf{x}^{2}-4 \mathbf{x}+3}\) = 1, then find x (a # 0).
 Answer:
 1 or 3.
Question 46.
 Find discriminant of the quadratic equation x + \(\frac { 1 }{ x }\) = 3.
 Answer:
 5
Question 47.
 Create the quadratic equation with 2 < x < 3.
 Answer:
 x2 – 5x + 6 < 0.
 Explanation:
 x2 – (2 + 3)x + 2 . 3 < 0
 ⇒ x2 – 5x + 6 < 0
Question 48.
 p(x) = x2 + 2x + 1, then find p(x2).
 Answer:
 x4 + 2x2 + 1
Question 49.
 x2 – 7x – 60 = 0, then find ‘x’.
 Answer:
 12 and -5.
Question 50.
 \(\frac{1}{a+3}+\frac{1}{a-3}+\frac{6}{9-a^{2}}\) is equal to ?
 Answer:
 \(\frac{2}{a+3}\)
Question 51.
 Find the roots of \(\sqrt{2} x^{2}+7 x+5 \sqrt{2}\) = 0.
 Answer:
 \(\frac{-5}{\sqrt{2}} \text { or }-\sqrt{2}\)
Question 52.
 Find the roots of a quadratic equation \((\sqrt{2} x+3)(5 x-\sqrt{3})=0\)
 Answer:
 \(\frac{-3}{\sqrt{2}}, \frac{\sqrt{3}}{5}\)
Question 53.
 4x2 + ky – 2 = 0 has no real roots, then find ‘k’.
 Answer:
 k < – \(\sqrt{32}\)

Question 54.
 The sum of a number and its reciprocal is \(\frac { 50 }{ 7 }\), then find the number.
 Answer:
 7 (or) \(\frac { 1 }{ 7 }\)
 Explanation:
 x + \(\frac{1}{x}=\frac{50}{7}\)
 ⇒ \(\frac{x^{2}+1}{x}=\frac{50}{7}\)
 ⇒ 7x2 + 7 — 50x
 ⇒ 7x2 – 50x + 7 — 0
 ⇒ 7x2 – 49x – x + 7 = 0
 ⇒ 7x (x – 7) – 1 (x – 7) – 0
 ⇒ (x – 7) (7x – 1) – 0
 =+ x = 7 (or) 1/7
Question 55.
 Find the roots of the quadratic equation \(\frac{9}{x^{2}-27}=\frac{25}{x^{2}-11}\)
 Answer:
 ±6;
Question 56.
 Write the nature of the roots of a qua-dratic equation 4x2 – 12x + 9 = 0.
 Answer:
 Real and equal.
Question 57.
 3x2 + (- k)x + 8 = 0 has no real roots, then find k’.
 Answer:
 k < 4\(\sqrt{6}\)
 Explanation:
 No real roots. So D < 0,
 (-k)2 – 4 . 3 . 8 < 0
 ⇒ k2 – 96 < 0
 ⇒ k2 < 96
 ⇒ k < \(\sqrt{96}\)
 ⇒ k < \(4 \sqrt{6}\)
Question 58.
 Find the discriminant of 3x2 – 2x = \(\frac{-1}{3}\).
 Answer:
 D = 0
Question 59.
 Find the product of the roots of 1 =x2.
 Answer:
 -1
Question 60.
 x(x + 4) = 12, then find ‘x’.
 Answer:
 – 6 or 2.
Question 61.
 Form a quadratic equation from, x3 – 4x2 – x + 1 = (x – 2)3.
 Answer:
 2x2 – 13x + 9 = 0.
 Explanation:
 x3 – 4x2 – x + 1 = x3 – 3 . x2 . 2 + 3 . x . 22 – 23
 ⇒ x3 – 4x2 – x + 1 = x3 – 6x2 + 12x – 8
 ⇒ x3 – 4x2 – x + 1 = x3 + 6x2 – 12x + 8 = 0
 ⇒ 2x2 – 13x + 9 = 0
Question 62.
 Find the product of the roots of x2 + 7x = 0.
 Answer:
 0
Question 63.
 \(\frac{2 a^{2}+a-1}{a+1}+\frac{3 a^{2}+5 a+2}{3 a+2}+\frac{4-a^{2}}{a+2}\) is equal to ?
 Answer:
 2 (a +1)
Question 64.
 1 and \(\frac { 3 }{ 2 }\) are the roots of which qua-dratic equation ?
 Answer:
 2x2 – 5x + 3 = 0.
Question 65.
 If b2 < 4ac, then draw the shape of graph.
 Answer:
 
Question 66.
 \(\sqrt{\mathbf{k}+\mathbf{1}}\) = 3, then find ‘k’.
 Answer:
 k = 8
Question 67.
 \(\sqrt{x}=\sqrt{2 x-1}\), then find ‘x’.
 Answer:
 x = 1

Question 68.
 If \(\frac{1}{x-2}+\frac{2}{x-1}=\frac{6}{x}\) then find ‘x’
 Answer:
 3 or \(\frac { 4 }{ 3 }\)
Question 69.
 Find the coefficient of ‘x’ in a pine qua-dratic equation.
 Answer:
 0
Question 70.
 Write number of distinct line segments that can be formed out of n – points.
 Answer:
 \(\frac{n(n-1)}{2}\)
Question 71.
 The product of two consecutive positive integers is 306, then find the largest number.
 Answer:
 18
 Explanation:
 x(x + 1) = 306 ⇒ x2 + x – 306 = 0
 by solving thik Q.E., x = 17
 ∴ Largest number = x + 1
 = 17 + 1 = 18.
Question 72.
 Write the nature of roots of 3x2 + 13x – 2 = 0.
 Answer:
 Real and unequal.
Question 73.
 If α and β are the roots of x2 – 2x + 3 = 0, then find α2 + β2
 Answer:
 α2 + β2 = – 2.
Question 74.
 If (2x – 1) (2x + 3) = 0, then find ‘x’.
 Answer:
 \(\frac { 1 }{ 2 }\) or \(\frac { -3 }{ 2 }\)
Question 75.
 Write the quadratic equation whose one root is 2 – \(\sqrt{3}\) .
 Answer:
 x2 – 4x + 1 = 0
Question 76.
 If b2 – 4ac > 0, then write nature of the roots of the quadratic equation.
 Answer:
 Real and distinct.
Question 77.
 Find product of the roots of ax2 + bx + c = 0. c
 Answer:
 c/a
Question 78.
 Write the nature of the roots of a qua-dratic equation 4x2 + 5x + 1 = 0.
 Answer:
 Real and distinct.
Question 79.
 Write the quadratic equation whose roots are – 1,6.
 Answer:
 x2 – 5x – 6 = 0.
Question 80.
 Create the quadratic equation whose roots are – 3 and – 4.
 Answer:
 x2 + 7x 4- 12 = 0.
Question 81.
 Find the roots of the quadratic equation (3x + 4)2 – 49 = 0.
 Answer:
 1, \(\frac{-11}{3}\)
Question 82.
 If x2 – 2x + 1 = 0, then find x + \(\frac{1}{x}\).
 Answer:
 2
Question 83.
 Write nature of the roots of 5x2 – x + 1 = 0.
 Answer:
 Imaginary roots.

Question 84.
 Write the nature of the roots of qua-dratic equation 3x2 + x + 8 = 0.
 Answer:
 Imaginary roots.
Question 85.
 Find product of the roots of the qua-dratic equation 3x2 – 6x + 11 = 0.
 Answer:
 \(\frac{11}{3}\)
Question 86.
 Form a quadratic equation whose roots are k and 1/k.
 Answer:
 x2 – (\(\mathrm{k}+\frac{1}{\mathrm{k}}\))x + 1 = 0
Question 87.
 If k2 – 8kx + 16 = 0 has equal roots, then find the value of ‘k’.
 Answer:
 k = ± 1.
 Explanation:
 (-8k)2 – 4(1) (16) = 0
 ⇒ 64k2 = 64 ⇒ k2 = 1 ⇒ k = ±1
Question 88.
 If the roots of a quadratic equation ax2 + bx + c = 0 are real and equal, then find ‘b2‘.
 Answer:
 4ac
Question 89.
 3(x – 4)2 – 5(x – 4) = 12, then find ‘x’.
 Answer:
 7 (or) 8/3.
 Explanation:
 3(x – 4)2 – 5 (x – 4) = 12
 3[x2 + 16 – 8x] – 5x + 20 — 12
 3x2 + 48 – 24x – 5x + 20 – 12 — 0
 ⇒ 3x2 – 29x + 56 = 0
 ⇒ 3x2 – 21x – 8x + 56 — 0
 ⇒ 3x (x – 7) – 8 (x – 7) = 0
 ⇒ (x – 7) (3x – 8) = 0
 ⇒ x = 7 (or) x = \(\frac { 8 }{ 3 }\)
Question 90.
 If a and pare the roots of x2 + x + 1 = 0, then find α2 + β2.
 Answer:
 α2 + β2 = – 1.
Question 91.
 \(\frac{1-\frac{1}{1+x}}{\frac{1}{1+x}}\) is equal to ?
 Answer:
 x
Question 92.
 Find sum of the roots of a pure quadratic equation.
 Answer:
 0
Question 93.
 \(\frac{\mathbf{x}}{\mathbf{a}-\mathbf{b}}=\frac{\mathbf{a}}{\mathbf{x}-\mathbf{b}}\) , then find ‘x’.
 Answer:
 b – a (or) – a
Question 94.
 \(\frac{1}{x+4}-\frac{1}{x-7}=\frac{11}{30}\) x ≠ -4 x or 7 find x’.
 Answer:
 2 or 1
Question 95.
 (1 – 5x) (9x +1) is equal to ?
 Answer:
 1 + 4x – 5x2.
Question 96.
 From the figure, find ’x’.
 
 Answer:
 ± 10
 Explanation:
 By Pythagoras theorem,
 x2 = 62 + 82 = 64 + 36 = 100
 x = \(\sqrt{100}\) = ± 10

Question 97.
 Find the sum of the roots of the equation 3x2 – 7x + 11 = 0.
 Answer:
 7/3
Question 98.
 Find the roots of the quadratic equation \((\sqrt{5} x-3)(\sqrt{5} x-3)\) – 0.
 Answer:
 \(\frac{3}{\sqrt{5}}, \frac{3}{\sqrt{5}}\)
Question 99.
 Write the nature of the roots of the quadratic equation \(\sqrt{3} x^{2}-2 x-\sqrt{3}\).
 Answer:
 Real and distinct.
Question 100.
 If 5x2 – kx + 11 = 0 has root x = 3, then find ’k’.
 Answer:
 k = \(\frac{56}{3}\)
 Explanation:
 5(3)2 – k(3) + 11 = 0
 ⇒ 45 + 11 – 3k = 0
 ⇒ 56 – 3k = 0
 ⇒ 3k = 56 ⇒ k = \(\frac { 56 }{ 3 }\)
Question 101.
 Find the value of ‘p’ for which 4x2 – 2px + 7 = 0 has a real roots.
 Answer:
 p > 2\(\sqrt{7}\)
Question 102.
 If one root of a quadratic equation is 7 – 7\(\sqrt{3}\) , then find the quadratic equation.
 Answer:
 x2 – 14x + 46 = 0.

Question 103.
 If b2 – 4ac = 0, then write nature of the roots of the quadratic equation.
 Answer:
 Real and equal.
Question 104.
 Find sum of the roots of ax2 + bx + c = 0.
 Answer:
 \(-\frac{b}{a}\)
Question 105.
 If the equation x2 – kx + 1 = 0 has equal roots, then find the value of ‘k’.
 Answer:
 k = ± 2
 Explanation:
 b2 – 4ac = (- k)2 – 4 . 1 . 1 = 0
 ⇒ k2 – 4 = 0
 ⇒ k2 = 4 ⇒ k = \(\sqrt{4}\) = ± 2.
Question 106.
 Find (he product of the roots of the qua-dratic equation \(\sqrt{2} \mathrm{x}^{2}-3 \mathrm{x}+5 \sqrt{2}\) = 0.
 Answer:
 5
Question 107.
 Write the nature of roots of 3x2 + 6x – 2 = 0.
 Answer:
 Real and distinct.
Question 108.
 If the sum of the roots of the quadratic equation 3x2 + (2k + 1)x – (k + 5) = 0 is equal to the product of the roots, then find the value of k.
 Answer:
 4
 Explanation:
 Sum of the roots = product of the roots
 ⇒ \(\frac{-(2 k+1)}{3}=\frac{-(k+5)}{3}\)
 ⇒ – 2k- 1 = -k – 5 ⇒ k = 4

Question 109.
 Find the product of zeroes in the above equation.
 Answer:
 \(\frac{-11}{5}\)
Question 110.
 Find the degree of any quadratic equation.
 Answer:
 2
Question 111.
 In the quadratic equation
 x2 + x – 2 = 0, find the value of a + b + c.
 Answer:
 a + b + c = 0.
Question 112.
 Find the value of \(\left(x+\frac{1}{x}\right)^{2}-\left(y+\frac{1}{y}\right)^{2}-\left(x y-\frac{1}{x y}\right) \cdot\left(\frac{x}{y}-\frac{y}{x}\right)\)
 Answer:
 0
Question 113.
 Form a quadratic equation from x(2x + 3) = x2 + 1.
 Answer:
 x2 + 3x – 1 = 0.
 Explanation:
 2x2 + 3x = x2 + 1
 ⇒ x2 + 3x – 1 = 0
Question 114.
 (x – α) (x – β) = 0, then find the product.
 Answer:
 x2 – (α + β)x + αβ = 0.
Question 115.
 If α and β are die roots of x2 – 5x + 6 = 0, then find the value of α – β.
 Answer:
 ± 1.
Question 116.
 For what values of m’ are the roots of the equation mx2 + (m + 3)x + 4 = 0 are equal ?
 Answer:
 9 or 1.
 Explanation:
 (m + 3)2 – 4 . m . 4 = 0
 ⇒ (m + 3)2 – 16m = 0
 ⇒ m2 + 9 + 6m- 16m = 0
 ⇒ m2 – 10m + 9 = 0
 ⇒ m2 – 9m – m + 9 = 0
 ⇒ m(m – 9) – 1 (m – 9) = 0
 ∴ m = 9 or 1
Question 117.
 Find the roots of 2x2 + x – 4 = 0.
 Answer:
 x = \(\frac{-1 \pm \sqrt{33}}{4}\)
Question 118.
 If kx (x – 2) + 6 = 0 has equal roots, then find k’.
 Answer:
 k = 6.
 Explanation:
 kx2 – 2kx + 6 = 0
 ⇒ (2k)2 – 4 . k . 6 = 0
 ⇒ 4k2 – 24k = 0
 ⇒ 4k (k – 6) = 0 ⇒ k = 6
Question 119.
 If ‘2’ is a root of x2 + 5x + r = 0, then find ‘r’.
 Answer:
 r = -14
Question 120.
 (α + β)2 – 2αβ is sequal to ……………
 Answer:
 α2 + β2
Question 121.
 Find the value of \(\sqrt{\mathbf{a}+\sqrt{\mathbf{a}+\sqrt{\mathbf{a + \ldots \ldots \infty}}}}\)
 Answer:
 \(\frac{1+\sqrt{1+4 a}}{2}\)
Question 122.
 If the sum of the roots of kx2 – 3x + 1 = 0 is \(\frac{-4}{3}\) then find ‘k’.
 Answer:
 \(\frac{-9}{4}\)
 Explanation:
 \(\frac{3}{\mathrm{k}}=\frac{-4}{3} \Rightarrow \frac{3 \times 3}{-4}=\mathrm{k} \Rightarrow \mathrm{k}=\frac{-9}{4}\)
Question 123.
 \(\frac{n(n+1)}{2}\) = 55, then find ‘n’
 Answer:
 10
 Explanation:
 ⇒ n2 + n = 110 = 0
 ⇒ n2 + n – 110 = 0
 ⇒ n = 10

Question 124.
 If ‘α’ is β root of ax2 + bx + c = 0, then find aα2 + bα + c.
 Answer:
 0
Question 125.
 If α and β are the roots of the quadratic equation 2x2 + 3x – 7 = 0, then find \(\frac{\alpha^{2}+\beta^{2}}{\alpha \beta}\)
 Answer:
 \(\frac{-37}{14}\)
Question 126.
 Find the sum of the roots of -7x + 3x2 – 1 = 0.
 Answer:
 \(\frac{7}{3}\)
Question 127.
 Find the roots of a quadratic equation \(\frac{\mathbf{x}}{\mathbf{p}}=\frac{\mathbf{p}}{\mathbf{x}}\)
 Answer:
 x = p
 Explanation:
 x2 = p2 ⇒ x = p
Question 128.
 If (x – 3) (x + 3) = 16, then find the value of ‘x’.
 Answer:
 ± 5.
Question 129.
 Write the roots of a quadratic equation ax2 + bx + c = 0.
 Answer:
 x = \(\frac{-b \pm \sqrt{b^{2}-4 a c}}{2 a}\)
Question 130.
 Find the sum of the roots of the quadratic equation 5x2 + 4\(\sqrt{3}\)x – 11 = 0.
 Answer:
 \(\frac{-4 \sqrt{3}}{5}\)
Question 131.
 If one root of x2 – (p – 1)x + 10 = 0 is 5, then find ‘p’.
 Answer:
 7
 Explanation:
 52 – (p – 1) 5 + 10 = 0
 ⇒ 25 + 10 – 5p + 5 = 0
 ⇒ 35 = 5p ⇒ p = 7
Question 132.
 If one root of x2 – x + k = 0 is square of other, then find ‘k’.
 Answer:
 k = cube of one root
 Explanation:
 α = x, β = x2
 Product of roots = αβ = \(\frac{\mathrm{c}}{\mathrm{a}}\)
 ⇒ x.x2 = k ⇒ k = x3
 k is cube of the first root.
Question 133.
 If α, β are the roots of x2 – px + q = 0, then find α3 + β3.
 Answer:
 p3 – 3pq
Question 134.
 x2 + (x + 2)2 = 290, then find ‘x’.,
 Answer:
 11 or – 13
Question 135.
 Find the value of \(\sqrt{\mathbf{a} \sqrt{\mathbf{a} \sqrt{\mathbf{a}} \ldots \ldots \infty}}\)
 Answer:
 a
Question 136.
 If \(\frac{-7}{3}\) is a root of 6x2 – 13x – 63 = 0, then find other root.
 Answer:
 \(\frac{9}{2}\)
Question 137.
 If b22 – 4ac < 0, then write nature of the roots of the quadratic equation.
 Answer:
 Imaginary roots.
Choose the correct answer satistying the following statements.
Question 138.
 Statement (A) : The equation x2 + 3x + 1 = (x – 2)2 is a quadratic equation.
 Statement (B) : Any equation of the form ax2 + bx + c = 0 where a ± 0, is called a quadratic equation.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (iii)
 Explanation:
 We have, x2 + 3x + 1 = (x – 2)2
 ⇒ x2 + 3x + 1 = x2 – 4x + 4
 ⇒ 7x – 3 = 0, it is not of the form ax2 + bx + c = 0
 So, A is incorrect but B is correct.
 Hence (iii) is the correct option.

Question 139.
 Statement (A) : The roots of the qua-dratic equation x2 + 2x + 2 = 0 are imaginary.
 Statement (B) : If discriminant D = b2 – 4ac < 0, then the roots of quadratic equation ax2 + bx + c = 0 are imaginary.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (i)
 Explanation:
 x2 + 2x + 2 = 0
 ∴ Discriminant, D = b2 – 4ac
 = (2)2 – 4 x 1 x 2
 = 4 – 8 = -4 < 0
 ∴ Roots are imaginary.
 So, both A and B are correct and B explains Answer: Hence, (i) is the correct option.
Question 140.
 Statement (A) : The value of k = 2, if one root of the quadratic equation
 6x2 – x – k = 0 is \(\frac{2}{3}\)
 Statement (B) : The quadratic equation ax2 + bx + c = 0, a ≠ 0 has two roots.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (i)
 Explanation:
 As one root is \(\frac{2}{3}\) ⇒ x = \(\frac{2}{3}\)
 
 So, both A and B are correct but B does not explain Answer:
 ∴ Hence, (i) is the correct option.
Question 141.
 Statement (A) : The equation 8x2 + 3kx + 2 = 0 has equal roots, then the value of k is ± \(\frac{8}{3}\).
 Statement (B) : The equation ax2 + bx + c = 0 has equal roots if D = b2 – 4ac = 0.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (i)
 Explanation:
 8x2 + 3kx + 2 = 0
 ∴ Discriminant, D = b2 – 4ac
 = (3k)2 – 4 x 8 x 2
 = 9k2 – 64
 For equal roots, D = 0
 ⇒ 9k2 – 64 = 0
 ⇒ 9k2 = 64
 ⇒ k2 = \(\frac { 64 }{ 9 }\)
 ⇒ 9k2 = ±\(\frac { 8 }{ 3 }\)
 So, A and B both correct and B explains Answer: Hence, (i) is the correct option.
Question 142.
 Statement (A) : The values of x are \(\frac{-a}{2}\), a for a quadratic equation 2x2 + ax – a2 = 0.
 Statement (B) : For quadratic equation ax2 + bx + c = 0.
 x = \(\frac{-b \pm \sqrt{b^{2}-4 a c}}{2 a}\)
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (iii)
 Explanation:
 2x2 + ax – a2 =0
 
 So, A is incorrect but B is correct. Hence, (iii) is the correct option.
Question 143.
 Statement (A) : The equation (x – p) (x – r) + λ(x – q) (x – s) = 0, p < q < r < s, has non-real roots if λ > 0.
 Statement (B) : The equation ax2 + bx + c = 0, a, b,c ∈ R, has non-real roots if b2 – 4ac < 0.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (iii)
 Explanation:
 Statement (A):
 Let f(x) = (x – p) (x – r) + λ(x – q) (x- s)
 f(p) = λ(p – q) (p – s)
 f(q) = (q – p) (q – r)
 f(s) = (s – p) (s – r)
 f(r) = λ(r – q) (r – s)
 If λ > 0, then f(p) > 0, f(q) < 0, f(r) < 0 and f(s) > 0.
 ⇒ f(x) = 0 has one real root between p and q and other real root between r and s.
 Statement – B is obviously true. Option (iii) is correct.
Question 144.
 Statement (A) : If roots of the equation x2 – bx + c = 0 are two consecutive integers, then b2 – 4c = 1.
 Statement (B) : If a, b, c are odd integer, then the roots of the equation 4abc x2 + (b2 – 4ac)x – b = 0 are real and distinct.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (ii)
 Explanation:
 Statement (A) : Given equation , x2 – bx + c = 0.
 Let α, β be two roots such that |α – β| = 1. .
 ⇒ (α + β)2 – 4αβ = 1.
 ⇒ b2 – 4c = 1
 Statement (B): Given equation
 4abc x2 + (b2 – 4ac) x – b = 0
 D = (b2 – 4ac)2 + 16 ab2 c
 D = (b2 – 4ac)2 > 0
 Hence roots are real and unequal. Option (ii) is correct.
Question 145.
 Statement (A) : If 1 ≤ a ≤ 2, then \(\sqrt{a+2 \sqrt{a-1}}+\sqrt{a-2 \sqrt{a-1}}=2\)
 Statement (B) : If 1 ≤ a ≤ 2, then (a – 1) > 1.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (ii)
 Explanation:
 If 1 ≤ a ≤ 2 ⇒ 0 ≤ a- 1 ≤ 1
 
 Statement – A is true.
 Statement – B is false.
 Option – (ii) is correct.

Question 146.
 Statement (A): If one root is \(\sqrt{3}-\sqrt{2}\), then the equation of lowest degree with rational coefficients x4 – 10x2 + 1 = 0.
 Statement (B): For a polynomial equa-tion with rational coefficient irrational roots occurs in pairs.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (i)
 Explanation:
 x = \(\sqrt{3}-\sqrt{2}\), x2 = 5 – 2\(\sqrt{6}\)
 (x2 – 5)2 = 24
 x4 – 10x2 + 25 = 24
 x4 – 10x2 + 1 = 0
 For polynomial equation with rational coefficients irrational roots occurs in pairs.
 Option (i) is correct.
Question 147.
 Statement (A): Degree of the polynomial 5x2 + 3x + 4 is 2.
 Statement (B) : The degree of a poly-nomial of one variable is the highest value of the exponent of the variable.
 i) Both A and B are true.
 ii) A is true, B is false.
 iii) A is false, B is true.
 iv) Both A and B are false.
 Answer:
 (i)
Read the below passages and answer to the following questions.
Let us consider a quadratic equation x2 + 3ax + 2a2 = 0.
 If the above equation has roots α,β and it is given that α2 + β2 = 5.
Question 148.
 Find value of ‘a’.
 Answer:
 ±1.
 Explanation:
 α + β = – 3a; αβ = 2a2
 a2 + p2 = 5
 ⇒ (α + β)2 – 2αβ = 5
 ⇒ (- 3a)2 – 2(2a2) = 5
 ⇒ 9a2 – 4a2 = 5
 ⇒ 5a2 = 5 ⇒ a = ± 1
Question 149.
 Find value of ‘D’ for the above qua-dratic equation.
 Answer:
 D > 0.
 Explanation:
 D = (3a)2 – 4(2a2)
 = 9a2 – 8a2 = a2 = 1 > 0
Question 150.
 Find the product of roots.
 Answer:
 2
 Explanation:
 αβ = 2a2 = 2(1) = 2
Let us consider a quadratic equation x2 + λx + λ + 1.25 = O, where λ is a constant. The value of A such that the above quadratic equation has
Question 151.
 Two distinct roots.
 Answer:
 λ > 5 or λ < – 1.
 Explanation:
 The equation has two distinct roots if b2 – 4ac > 0.
 ∴ (λ – 5)(λ + 1) > 0
 ⇒ Either λ – 5 > 0 (or) λ + 1 > 0
 ⇒ λ > 5 (or) λ > -1
 ∴ λ > 5
 ⇒ λ – 5 <0 (or) λ + 1 < 0
 ⇒ λ < 5 (or) λ < – 1
 ∴ λ < -1 Hence the given equation has two dis-tinct roots for λ > 5 (or) λ < – 1
Question 152.
 Two coincident roots.
 Answer:
 λ = 5 or λ = -1.
 Explanation:
 The equation has two coincident roots if b2 – 4ac = 0
 ⇒ (λ – 5) (λ + 1) = 0
 ⇒ Either λ – 5 = 0 (or) λ = 5
 ⇒ λ + 1 = 0
 ⇒ λ = – 1
 ⇒ λ = 5 or – 1
 Hence the given equation has coincident roots for λ = 5 or – 1.
The area of a rectangular plot is 528 m2. The length of the plot is one more than twice its breadth.
Question 153.
 Which mathematical concept is used to find area of above plot ?
 Answer:
 Quadratic equation.
Question 154.
 Write the breadth and length of above given plot.
 Answer:
 Let breadth = x m, length = 2x + 1 m.
Question 155.
 Write the equation of area of above given plot.
 Answer:
 Area = length x breadth
 = x(2x + 1) – 2x2 + x = 528 m2.
The hypotenuse of a right triangle is 25 cm. We know that the difference in lengthof the other two sides is 5 cm.
Question 156.
 Write the lengths of smaller and larger sides.
 Answer:
 Smaller side = x m
 Larger side = (x + 5) cm.
Question 157.
 Write the hypotenuse of the triangle.
 Answer:
 x2 + (x + 5)2 = (25)2
 i.e., x2 + 5x – 300 = 0

Question 158.
 Which mathematical concept is used to find out the values of dimensions ?
 Answer:
 Quadratic equations.
Question 159.
 Column -II give roots of quadratic equations given in column – I, match them correctly.
 
 Answer:
 A – (iv), B – (ii).
Question 160.
 Column – II give roots of quadratic equations given in column -1, match them correctly.
 
 Answer:
 A – (i), B – (iii).
Question 161.
 Write the correct matching.
 
 Answer:
 A – (ii), B – (iv).
Question 162.
 Write die correct matching.
 
 Answer:
 A – (iii), B – (i).
Question 163.
 Column – II give pair at two numbers for solution to problems given in column -I. Match them correctly.
 
 Answer:
 A – (iv), B – (ii).
Question 164.
 Column – II give pair at two numbers for solution to problems given in column -I.
 Match them correctly.
 
 Answer:
 A – (i), B – (iii).
Question 165.
 D is the discriminait of the quadratic equation ax2 + bx + e = 0.
 
 Answer:
 A – (ii), B – (i).
Question 166.
 D Is the discriminant of the quadratic equation ax2 + bx + c = O.
 
 Answer:
 A – (ii), B – (i).
Question 167.
 Write a quadratic equation with roots 3 and 4.
 Answer:
 x2 – 7x + 12 = 0
Question 168.
 Draw the rough graph of the quadratic equation ax2 + bx + c = 0, when b2 – 4ac < 0.
 Answer:
 
